1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncern SAIC predstavio fenomenalna električna vozila pod markom IM
Koncern SAIC predstavio fenomenalna električna vozila pod markom IM
0

Koncern SAIC predstavio fenomenalna električna vozila pod markom IM

203
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern SAIC, koji kontroliše marke Roewe, MG i Maxus, je tokom prošle godine oformio društvo Zhiji Auto. Partneri ovog entiteta su bili internet gigant Alibaba kao i administracija atara Šangaj Pudong, a svaka od pomenutih organizacija drži u posedu 18% kapitala nove kompanije.

U stvari, u pitanju je još jedna firma u nizu koja može poneti eptiet „kineske Tesle“. Glavni zadatak novoosnovane kompanije biće da proizvodi relativno pristupačna električna vozila. U tu svrhu promovisan je i brend IM, koji bi trebalo da reprezentuje kovanicu na engleskom Intelligence in Motion, što bi značilo „bistrina pokreta ili pokretna inteligencija“.

Sada su predstavljeni prvi plodovi rada stručnjaka zaposlenih u startapu iz Kine, a oni su toliko taze, da im praktično još uvek nisu dodeljena imena.

Limuzina IM je po gabaritima bliska Modelu S iz Tesle. Tačno pet metara je duga dok se u širinu prostire na 1.960 milimetara. Sva vrata poseduju servo asistenciju, dok se umesto retrovizora nalaze montirane kamere. Ipak, glavna odlika noviteta se ogleda u ugrađenim matriks farovima s pametno izlomljenim svetlosnim podgrupama.

Glavnu rasvetu sačinjavaju pet hiljada LED dioda, a one omogućavaju, ne samo fleksibilnu promenu obliku svetlosnog snopa, već takođe i iscrtavaju navigaciona uputstva na putnoj podlozi, koja potom vozač može da prati bez pomuke.

Kabinskom postavkom dominira širokougaoni ekran dijagonale 39 inča, enterijer presvučen poluanilinskom kožnom presvlakom i umeci izrađeni od drvne mase. Naravno, tu je i autopilot koji uključuje petnaest kamera, dvanaest ultrasoničnih i pet milimetarskih radara, kao i procesorski modul Nvidia Xavier, koji je pak zadužen za sveukupnu obradu prikupljenih podataka.

Međutim, grba koja je vidljiva iznad prednjeg vetrobranskog stakla nije deo sistema „bespilotnog kretanja“. Radi se o sistemu s nazivom Carlog, što je odrednica koja obuhvata ugrađen video rekorder s tri kamere koje obezbeđuju nadzor nad prostorom širine punih 180 stepeni. Alibaba je pomogao u razvoju ove opcije, odnosno funkcije.

Sedan IM karakteriše pogon na sve četiri ugla karoserije, zahvaljujući dva električna motora koji zajedno razvijaju 544 konjske snaga uz 700 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ zato traje samo 3,9 sekundi.

Konstruktor navodi da su u priču oko razvoja i podešavanje šasije s adaptivnim amortizerima bili angažovani i stručnjaci iz tima Williams, koji se takmiči u Formuli 1. Napred su dvostruka poprečna ramena, nazad je multilink dok kočni sistem potpisuje čuveni Brembo.

Litijum-jonska trakciona baterija je razvijena u saradnji s kućom CATL, ali je umesto ugljenika iskorišćen silikon, što otvara mogućnost uvećanja specifičnog kapaciteta. Kupac će imati mogućnost izbora veličine baterijskog pakovanja, pa će se tako opredeljivati između opcija od 93 ili pak 115 kWh.

Proizvođač obećava da će sedan opremljen većim baterijskim pakovanjem biti u stanju da s jednim punjenjem „optrči“ 870 kilometara. Pored korišćenja uobičajenih konektora za dopunu, sedan je opremljen i funkcijom indukcione bežične dopune uz priključak od 11 kW, dok je prijemnik električne energije montiran ispod poda vozila.

Početak proizvodnje i prodaje sedana IM će se dogoditi krajem ove godine, pri čemu se najava odnosi samo za Kinu. Ovom prilikom je predstavljen i krosover, ali nismo imali prilike da pogledom dobacimo dalje od eksterijera.

Iako za SUV nisu predstavljene baš nikakve tehničke specifikacije, možemo s izvesnošću pretpostaviti da će mehanička rešenja biti preneta s gore opričane limuzine. Komercijalizacije, odnosno ponuda prikazanog krosovera će biti upriličena tek negde tokom 2022. godine.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments