Velike nozdrve koje su se naposletku i našle na novom BMW-u Serije 4 su najavljene i prikazane još u septembru prošle godine, ali mnogi zaljubljenici u marku, iz nama zaista nepoznatih razloga, nisu želeli da poveruju u to da će takvo rešenje, koje su oni videli kao radikalno, biti zadržano i na serijskom modelu. Za nečiji ukus, to je isuviše smelo i provokativno, čak toliko da ne priliči konzervativnom imidžu premijum marke kakva je BMW.

Posebno se akcenat stavlja na neobičnu poziciju koju registarske tablice nužno moraju da zauzmu u ovoj postavci, i tako vodoravno „preseče“ masku hladnjaka. To nas direktno navodi na primer koji je postavila marka Alfa Romeo, kod čijih se vozila registarska tablica montira desno u odnosu na amblem brenda. Ni to se ne može nazvati baš elegantnim rešenjem.

„Neprijatelji“ novopredstavljene maske hladnjaka, Alfino rešenje smatraju opravdanim, dok ne mogu „naći reči utehe“ za ovo što je BMW učinio njuški popularne Serije 4. Kako bilo, Amerikanci neće morati da usklađuju svoje oko s „neprirodnim“ položajem registarske oznake na rešetki hladnjaka, jer će na njihovo tržište biti poslata modifikovana verzija.

S druge strane, Kinezi će sigurno biti oduševljeni. Njima navodno ne smeta veličina maske hladnjaka, već je doživljavaju kao još jednu autentičnost vezanu za isticanje statusa premijum marke. U tom smislu, potpuno je neočekivano odustajanje od Hofmajsterovog potpisa pored zadnjeg prozora, pa tako sada bočna strana Serije 4 pomalo podseća na Infiniti Q60, što možda i nije tako čudno jer i Serija 3 „krade“ neke detalje i motive s japanskog konkurenta iz D segmenta, limuzine Lexus IS.

Povrh toga, zadnjica nove Serije 4 takođe podseća, pored onog što vidimo na prestižnoj Seriji 8 iz iste porodice, i na konture japanskog kupea Infiniti Q60. Zadnji branik deluje možda i previše isklesano, pa rešenja na verzijama s početka ponude mogu nekima biti privlačnija.

Nakon sve polemike vezane za izgled eksterijera, izgleda da nikome nije tako zanimljivo da priča o rešenjima viđenim u putničkoj kabini. Iz ugla gledišta vozača, sve je isto kao da se sedi u Seriji 3. Tu je virtuelna instrumentacija koja po dijagonali poseduje 12,3 inča, kao i ekran multimedijalnog sistema (10,25 inča) ispod kojeg se nalaze dva ventilaciona otvora.

Info-zabavni sistem koristi softver znan po imenu BMW 7.0, a koji je premijerno uveden u poveći krosover BMW X5, pre tačno dve godine, u zoru 5. juna.

Sedišta na zadnjoj klupi poseduju integrisane držače za glavu, koji kao da sugerišu odraslim osobama da ne pokušavaju da se voze na zadnjoj klupi. Neki novinari prejudiciraju da tako postavljeni nasloni za glavu nisu najoptimalnije rešenje s aspekta rezultata na Euro NCAP testu bezbednosti. To ćemo tek da vidimo.

Ipak, manjak mesta na zadnjim sedištima nimalo ne čudi, pošto je čak i, inače veća Serija 8, konfigurisana u rasporedu sedenja 2 + 2, pa je teško očekivati više od kupe verzije Serije 4.

Konačno, s tehničke strane, karoserija kupea je za 57 milimetara niža od sestrinske Serije 3, dok je i centar gravitacije za 21 milimetar niži. U odnosu na limuzinsku verziju (G20) povećana je krutost karoserije i ugrađeni su dodatni elementi u sistem ogibljenja a koji bi trebalo da pruže više sportski osećaj u vožnji.

Trag zadnjih točkova je uvećan za 23 milimetara, opet spram reperne Serije 3 iz koje je kupe praktično izveden. Modifkovani su i kočni sistem kao i sistem upravljanja. Ponuđeno je i opciono tvrđe trimovano oslanjanje, performantnije M Sport kočnice, kao i M Sport samozaključavajući diferencijal nazad.

Raspodela mase kod novog kupea je idealna – 50:50. Kad već pomenusmo masu, da kažemo da težina praznog tek predstavljenog vozila iznosi od 1.525 do 1.740 kilograma, zavisno od verzije. Zapremina prtljažnika je prihvatljivih 440 litara.