1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prve tehničke informacije o novom Fiatu 500 (FOTO)
Prve tehničke informacije o novom Fiatu 500 (FOTO)

Prve tehničke informacije o novom Fiatu 500 (FOTO)

3.24K
5
Podelite sa prijateljima:

Novi električni hedžbek 500 samo što nije. Dok se zvanična onlajn premijera očekuje koliko već danas, prve fotografije su se pojavile pre dva dana, dok su sinoć postale dostupne i prve tehničke informacije o iščekivanom baterijskom mališanu iz Italije.

Novi 500 debituje u tri specijalne serije

Prvo što treba naglasiti jeste da će aktuelna generacija konvencionalnog Fiata 500 ostati u ponudi i narednih par godina. Ova odluka je odraz autentičnog duha italijanske automobilske kompanije, koja menja generacije modela u ponudi “ređe nego vojnik čarape”. Ukoliko bismo pak želeli da opravdamo inertnost čuvenog proizvođača, mogli bismo reći da je nedavno predstavljen i set hibridnih pogonskih sklopova, koji će, uz benzinske i verzije na tečni naftni gas, činiti okosnicu dalje ponude mališana.

Novi Fiat 500 je utemeljen na takođe novoj, specifičnoj platformi. Donosi neke nove tehnologije za multimedijalni sistem, kao što predstavlja i nove sisteme asistencije vozaču. Biće ponuđen jedino u formi baterijskog automobila, a u izložbeno-prodajne salone stiže tokom sledećeg leta.

Električni Fiat 500 već može biti naručen u najprestižnijoj verziji kojom će se proizvođač poslužiti za potrebe premijere. Top varijanta nosi oznaku La Prima, a vlasnika menja čim zainteresovani kandidat za kupovinu, “na Sunce izvadi” tričavih 37.900 evra. Nakon početnog perioda, u salone će i manje blještavi varijateti, pa će tako gama uključiti i primerke s čvrstim krovom, koji će pokušati da privuku i kupce koje kabriolet baš i ne impresionira.

Pošto je zasnovan na potpuno novim mehaničkim rešenjima, nova generacija gradskog mališana iz Fiata poseduje i blago različite dimenzije u odnosu na konvencionalni Fiat 500. Tako je električni Italijančić za šest santimetara duži od termalnog brata. To znači da La Prima poseduje dužinu od 3,61 metra, dok je i 6 centimetara šira (1,69 m).

Čak je i međuosovinski razmak narastao za 20 milimetara (232 cm). Upravo su u toj zoni (između osovina), inženjeri odlučili da postave baterijsko pakovanje, što je donelo i niži centar gravitacije. Pasionirani ljubitelji vožnje znaju da je niži centar gravitacije direktno proporcionalan višem stepenu zadovoljstva za volanom.

“Novica” poseduje elektromotor koji razvija 118 konjskih snaga (87 kW). On se napaja iz baterijskog pakovanja kapaciteta 42 kWh. Radi se o litijum-jonskim jedinicama koje omogućavaju domet mikromobilu od 320 kilometara, a sve mereno prema WLTP ciklusu.

Novajlija je opremljen punjačem snage 85 kW, što je zver koja omogućava dopunu baterija dovoljnu za prevaljivanje distance od 50 kilometara za svega pet minuta. Istraživanja pokazuju da je prosečna dnevna distanca koju urbani vozači prevale upravo tolika, to jest pedeset kilometara. Ukoliko poželite da “rezervoar” napunite do 80% kapaciteta, utrošićete 35 minuta na ovom punjaču.

Realnije zvuči da će vlasnici češće koristiti priključak Easy Wallbox koji poseduje 7,4 kW. Njegovom upotrebom, baterija se u potpunosti dopuni za šest sati, što ga čini idealnim za korišćenje tokom (noćnog) trajanja jeftinije tarife za obračun utroška električne energije.

Najviše brzina Fiata 500 s elektromotorom je ograničena na 150 km/h. Za klasičan sprint do stotke je potrebno devet sekundi, ali je za gradskog zvrka bitnije to što do 50 km/h ubrza iz mirovanja za svega 3,1 sekundu.

Fiat je vozačima na radost upriličio tri režima vožnje. Pored onog standardnog koji je nazvan “Normal”, a koji omogućava vožnju nalik onoj koju pruža konvencionalni automobil, tu su režimi “Range 500” i “Sherpa”.

Prvi režim nakon Normala, nudi vožnju uz upotrebu samo papučice gasa, dok svaki otklon noge s gasa uzrokuje dopunu baterija. Na kočnicu se računa samo u ekstremnim situacijama.

Omiljeni režim lingvistima AutoRepublike biće svakako “Sherpa”. Zamišljen je tako da vozaču olakša mučnu situaciju s nedostatkom struje u baterijama, kako bi uspeo da se nekako domogne stanice za punjenje. U ovom režimu je minimizirana potrošnja “goriva” a brzina je ograničena na svega 80 km/h. Pri tom je i odziv na gas reprogramiran tako da ga svede na “nivo refleksa aktuelnog golmana FK Partizan” (da se našalimo malo). Uz nemogućnost uključenja opcionog grejanja sedišta i uređaja za klimatizaciju, domet se maksimizira.

Od sistema vozačkih asistencija bitno je naglasiti prisustvo onog koji vrši nadzor nad budnošću (koncentracijom) vozača, kao i onaj koji prati kretanje objekata u mrtvom uglu. Za brzine kretanja ispod 20 km/h, instalirana je i akustična spasiteljska funkcija za pešake. Nazvana je Avas i posebna je po tome što reprodukuje muziku Nina Rote – Amarcord.

AutoRepublika

(3238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Samo FIATovi stilisti mogu da nešto što je ovako staro ( od 2007god ) dovode sa malim restilizacijama do zaista dizajnerski poželjnog auta.

da11

Ja mislim da je ovo potpuno novi model jer ne vjerujem da bi mogla tolika baterija stati u stari.

Don

Stilski , ovako na prvu, top kao i uvijek , 500 je fantastičan.

da11

Dizajnom su razvalili pogotovo dizajnom unutrasnjosti, gledam a3 unutrasnjost pa kod ovog fiata izgleda 5 puta bolje iako je za dvije klase manji auto.
Takodjer jedini elektricni auto koji ima smisla mali je moze preci veliku razdaljinu.

Boki

Lepo dizajniran automobil. Samo još da mu ubace motor i biće pravi.