1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prvi ovogodišnji debi: hibridni Bentley Bentayga
Prvi ovogodišnji debi: hibridni Bentley Bentayga
1

Prvi ovogodišnji debi: hibridni Bentley Bentayga

166
1
Podelite sa prijateljima:

Prva ovogodišnja premijera se ispostavlja čistom formalnošću. Naposletku, modernizovani krosover Bentayga je debitovao još prošlog leta, dok je ovom prilikom gami pridodata i hibridna verzija, ona koje nije do sada bilo u ponudi. Ipak, s tehničke strane posmatrano, sve je ostalo isto kao na modelu koji je lansiran 2018. godine.

Pa opet, ovo je veoma važan debi za Bentley, pre svega zbog toga što razvojna strategija prefinjene ostrvske marke podrazumeva elektrifikaciju celokupne game vozila do 2026. godine, kao i potpuno napuštanje motora s unutrašnjim sagorevanjem do 2030.

Hibridni SUVBentley Bentayga koristi V6 biturbo benzinski motor zapremine 3.0 litra, koji računa na ispomoć električnog motora. Ukupna moć ovako koncipiranog pogonskog sklopa doseže 449 konjskih snaga uz 700 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Za ovu, baš kao i za ostale modifikacije modela Bentayga, upotrebljena je identična osmostepena automatska transmisija i stalni pogon na sva četiri točka. U pitanju je, u dinamičkom smislu, i uslovno izrečeno, najmlitavija verzija Bentayge. Najviša brzina je nivou od „tek“ 254 km/h, dok iz mesta do „stotke“ treba 5,5 sekundi.

Ne znamo zašto, ali marka koja je „sreću“ našla pod kapom Volkswagena, se i dalje služi NEDC na koji se poziva kada objavljuje čisto električnu autonomiju ovog teškaša od svega 50 kilometara, a sve zahvaljujući bateriji od 17,3 kWh.

Jednovremeno, ako se vozač odrekne pomoći benzinskog motora, veliki krosover će ubrzati do 135 km/h, ali dalje neće moći. Potrebno je investirati oko 150 minuta kako bi se prazna baterija dopunila na terminalu. Maksimalna autonomija ovog veoma luksuznog vozila iznosi 863 kilometara. Podrazumeva se pun rezervoar benzina, a baterija struje, i to opet prema prevaziđeno protokolu NEDC.

Treba reći, tačnije podsetiti i da je formulacija „baterija puna struje“ farsična, a zašto je to tako, upućujemo vas na divan serijal Anoda, katoda i nešto između, gde se u prvom nastavku priča o definiciji baterije.

Kada se osmotri restilizovana Bentayga hibrid sa spoljne strane, uočava se da u potpunosti reprizira stil vozila s konvencionalnim pogonskim sklopom.

Ključna razlika u odnosu na verziju pre osvežavanja se odnosi na veću masku hladnjaka koja je postavljena za tri centimetra više od farova. Veliku novinu čini i ponovo „isrtana“ stražnjica ovog Bentlija gde su stop svetla u celosti smeštena na poklopcu prtljažnika, dok je prostor za montažu registarske tablice izmešten na odbojnik.

Novine u enterijeru podrazumevaju virtuelnu instrumentaciju, ventilacione otvore trapezoidnog oblika koji su središno postavljeni umesto nekadašnjih kružnik. Tu je i novi multimedijalni sistem čije se postavke prate na velikom širokougaonom ekranu, koji po dijagonali poseduje 10,9 inča.

Novajlija poseduje nove momente u vezi elektromobilnosti: na primer, elektronika može da memoriše sekcije druma gde je prikladno bez posledica preći u bešumni režim, što podrazumeva odricanje od benzinskog motora.

Bentley gaji veru da će hibridna varijacija biti najpopularnija Bentayga u ponudi. Nismo svesni da se Bentley uopšte nudi u Srbiji, ali isto tako verujemo da bi domaći distributer narodnog automobila, to jest Volkswagena, našao način da vam ga fakturiše, ako biste bili spremni prodati jedno celo šumadijsko selo kako biste ga eventualno posedovali.

Ne znamo ni kako bi se ovaj Bentley kotirao među kupcima kod nas, s obzirom na činjenicu da je uprava marke „otkačila“ dizel pogon u Evropi i zamenila ga hibridnim.

Kako bilo, Bentley će pre isteka ove godine predstaviti još jednu verziju dopunjivog hibrida. Sledeći na redu da prođe PHEV tretman biće sedan Flying Spur.

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Uživo je neverovatno ružan, nezgrapan. Unutra je bar ok, za utehu vlasniku.