1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska pojednostavljuje regulativu za postavljanje punjača za elektromobile
Francuska pojednostavljuje regulativu za postavljanje punjača za elektromobile

Francuska pojednostavljuje regulativu za postavljanje punjača za elektromobile

261
1
Podelite sa prijateljima:

Sredinom ove nedelje je u francuskom Službenom glasniku objavljena uredba kojom se detaljnije uređuju pitanja prava i obaveze vezano za postavljanje zajedničkih punjača za dopunu baterija elektromobila na parking površinama koje pripadaju savetima stambenih zgrada, što je odlična vest za sve elektromobilne stanare.

U julu 2011. godine je u Francuskoj uveden propis kojim se omogućava da svaki vlasnik električnog vozila ima pravo da instalira punjač na svom parking mestu. Međutim, kako se instalacija terminala za dopunu mogla pretvoriti u noćnu moru, uredbom će biti izmenjeni uslovi počev od prvog dana 2021. godine. Novom uredbom će cela procedura biti drastično olakšana.

Rokovi prepolovljeni

Ranije su skupštine stanara mogle uložiti prigovor na instalaciju punjača u roku od pola godine od njegovog postavljanja, dok je sada to vreme ograničeno na tri meseca, uz obavezno navođenje valjanog razloga za iznošenje primedbi. U tom slučaju bi o prigovoru odlučivao nadležni sud.

Pored toga, maksimalno je olakšana procedura donošenja odluke o postavljanju punjača, pri čemu je ukinuta obaveznost izjašnjavanja glasanjem, već se o donetoj afirmativnoj odluci skupština stanara samo informiše, bez mogućnosti da o tome glasaju ostali stanari. Za razliku od ranije, odlaganje održavanja skupštine stanara ne vodi i ka prolongiranju dozvole za postavljanje punjača.

Dalje, praktično do juče važeći zakoni su se primenjivali samo na natkrivenim i zatvorenim parking površinama, dok se nova verzija „obraća“ mnogo širem shvatanju parking prostora. Svaki zakupac stana će biti u mogućnosti da se pozove na ovaj novi zakon, bez razlike da li je parking mesto na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Za izvršene radove je uvek odgovoran korisnik

Dok će uvođenje nove uredbe značajno skratiti proceduru instalacije punjača, dotle se uslovi finansiranja stanice za dopunu nisu menjali. U slučaju privatnog vlasništva nad opremom, na uglavnom je na vlasniku teret finansiranja postavljanja i povezivanja na elektroenergetsku mrežu. Međutim, državni podsticaji su planirani za zajedničke punjače.

U slučaju privatnog vlasništva nad opremom, program Advenir predviđa da država pokrije do 50% troškova, ali nikako viši iznos od 960 evra (bez poreza na dodatu vrednost) po jednom mestu za dopunu. Pride, moguće je ostvariti i poreske olakšice, u kom slučaju ukupni podsticaji ne smeju prevazići 75% vrednosti stvarne investicije, što prevedeno u apsolutne iznose omogućuje još dodatnih 300 evra državne pomoći.

Za onih 44% Francuza koja živi u stambenim zgradama, ova izmena je više nego dobrodošla. Međutim, procedura ostaje značajno teža nego ona koja se primenjuje na individue koje žele da postave punjač, u dvorištu sopstvene kuće na primer. Ostaje da se vidi kako će biti regulisano pitanje obaveznosti postavljanja predinstalacione opreme u zgrade koje će se tek graditi i na čiji teret će pasti ti troškovi. Verovatno će se upotrebiti slično rešenje kao sa instalacijom za kablovski internet ili televiziju, to jest pretpostavlja se da će sve nove zgrade morati da imaju odgovarajuću instalaciju.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Bilo je i vreme uzevsi u obzir da je prodaja elektricnih automobila „eksplodirala“. + 200 % za iskljucivo elektricne ( preko 100.000 primeraka), odnosno 446 % za hibride Plug-in %.