1. Home
  2. Zelene strane
  3. Putin naredio razvoj vodoničnog autobusa i lokomotive!
Putin naredio razvoj vodoničnog autobusa i lokomotive!
4

Putin naredio razvoj vodoničnog autobusa i lokomotive!

409
4
Podelite sa prijateljima:

Kao u doba kada su svetom vladali kraljevi i carevi, kada se volja jednog čoveka izdizala iznad parlamenta, ruski predsednik Vladimir Putin je naredio da se pristupi razvoju autobusa opremljenog tehnologijom vodoničnim gorivnim ćelijama. Prema onomo što sadrže naredbe predsednika, izrečene tokom radnog sastanka s premijerom Mihailom Mišustinom, gradski prevoz utemeljen na vodoničnoj tehnologiji će se pojaviti u Rusiji do 2023. godine.

Glavni cilj ove inovacije bi se ogledao u unapređenju ekološke situacije u ruskim metropolisima. Predsetnik Ruske Federacije je izneo zapažanje da se ogroman broz dizel autobusa koristi u velikim gradovima, što ostavlja mnogo prostora za unapređenje po pitanju očuvanja životne sredine.

„Intenzivnije korišćenje prevoznih sredstava pokretanih sagorevanjem gasa, ili još bolje korišćenjem vodonika kao pogonskog goriva, veoma je poželjno,“ rekao je Putin.

Putin je stručnjacima ostavio rok od dve godine kako bi osmislili takav autobus, dok je kao sledeći korak u promociji FCEV tehnologije zamišljeno dizajniranje vodonične lokomotive.

Premijer Mišustin je ranije izjavio da će sledeće godine u Rusiji biti uobličena radna grupa koja će biti zadužena za razvoj vodonične tehnologije. Glavna dostignuća bi uključivala metan-vodonične gasne turbine i vodonična proizvodna postrojenja čijim radom se ne bi generisao ugljen-dioksid. Radna grupa bi dobila odgovornost i na temu razvoja lokomotive koja bi bila ekološki prihvatljiva. Njeno predstavljanje je zakazano za neki trenutak do 2024. godine.

Treba reći da je u najgabaritnijoj državi na svetu, prva stanica za dopunu vodonikom otvorena ranije ovog leta. Izgrađena je u Černogolovki u blizini Moskve i još uvek je u toku probni period. Ukupno se na njoj može dopuniti do šest vozila na dan.

Mnogi proizvođači automobila se pripremaju za skoru zabranu prodaje tradicionalnih vozila koja koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem. Shodno tome, veliki je broj stručnjaka uključen u razvoj vodoničnih vozila. Toyota je u decembru počela s prodajom sedana druge generacije s oznakom Mirai. On je sposoban da s jednim punjenjem rezervoara (cilindara) prevali do 850 kilometara.

Verovatno većina čitalaca nije bila svesna, ali vodonični četvorotočkaši se izrađuju i u Rusiji, pa su prošle godine inženjeri prikazali „zelenu“ Lada Kalina, a za 2021. godinu je KamAZ obećao razvoj vodoničnih kamiona i autobusa.

AutoRepublika

Izvor: Motor

(409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„Kao u doba kada su svetom vladali kraljevi i carevi, kada se volja jednog čoveka izdizala iznad parlamenta“, nemam primjedbu na način donošenja odluka već na kvalitet odluka. Ako neko ima viziju i te odluke pokažu utemeljenje i rezultate tokom vremena, draža mi je takva „diktatorska“ odluka nego „demokratska“ koja ide protiv naroda i zdrave logike. Demokratija je odavno samo paravan za bogaćenje određenog sloja na račun svog (kod manjih država) ili tuđeg (kod moćnijih država) naroda.

BB

Otprilike je ista preciznost tog novčića i PCR testa…👍😂

Miki

Otprilike, mi u kuci svi bolesni, jedva izvukosmo jedan pozitivan 😀