1. Home
  2. Vesti
  3. Daimlerov šef dizajna: Elektrifikacija će ubiti tradicionalni sedan
Daimlerov šef dizajna: Elektrifikacija će ubiti tradicionalni sedan
26

Daimlerov šef dizajna: Elektrifikacija će ubiti tradicionalni sedan

688
26
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija nameće potpuno nova pravila i trendove u automobilskoj industriji.

Gorden Vagener, šef dizajna Daimlera, uveren je da će jedna od brojnih posledica elektrifikacije biti i smrt tradicionalne limuzine, odnosno sedan modela kakve danas poznajemo.

“Elektrifikacija će ubiti standardne berline, iz nekoliko razloga”, naveo je Vagener. On je dodao da je prvenstveno to aerodinamika koja je jedan od prioriteta za EV modele, a zatim tu je i problem sa visinom vozila.

“Zbog baterijskog pakovanja u podu vozilo mora biti više, a ako se držite tradicionalnog recepta trozapreminskih limuzina, onda to izgleda kao sr*nje”, bio je eksplicitan Daimlerov šef dizajna.

Da Mercedes već polako, ali sigurno pravi otklon od sedana kakvi su se do sada nudili na tržištu, videli smo sa plasmanom električnih noviteta EQS i EQE. Reč je o baterijskim pandanima za E i S klasu, koji uopšte nemaju formu aktuelnih berlina.

Očito da je “trokraka zvezda” spremna da krene novom stazom. Videćemo da li će im se isplatiti…

AutoRepublika 

(688)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zekstra

A onda ce da ih zasilje napred da smanje otpor vazduha i stanjice im gume kao na aktuelnom scenicu.

BB

Otpor više zavisi od dizajna zadnjeg dijela nego prednjeg.

TheStig

Haha šta reče i osta živ?🤣

BB

Sad si magistar i aerodinamike? 🤣😂

moron

Dobar marketing pokriva sve ostale struke …😊

TheStig

Izmislio aerodinamiku 🤣

moron

Znao sam da si ti u pitanju 😊

Onaj što ga zgazilo vreme

Izmislio „selen“ blokove i multilinkove. Malo selo, pa nema ko da te fali

TheStig

Za tebe sam izmislio Sunčev sistem 😂

Onaj što ga zgazilo vreme

Pazi da ne izgoriš od pameti, ko Đordano Bruno.

moron

„Braćo“ ( po ljubavi prema automobilima ), nemojte, „ljubim vas“ ( ali, samo figurativno ) 😊

TheStig

Haha ma dobar je Ludi Max samo nekad malo poludi. Krivo mu što sam predavao osnovne i mehaniku selena i multilinka. Ne brini se Morone, nema zle krvi 😊

moron

Onda „udrite do zore“ 😀

Iznogud

Dajte dečki ne se petljati tamo dje vam nije mjesto.

moron

?

BB

Pogledati krila svake ptice, aviona, peraja kita, kornjače, ajkule, oblik kupea, oblik trupa aviona, itd… Svi generalno su veći profil s prijeda nego sa zada, glavni otpor jeste tzv. „drag“ koji se stvara iza tijela koje prolazi kroz fluid, jer taj „vakum“ drži to tijelo da ne ide naprijed. To vam priča neko ko vozi Berlingo 🤣 (ali ne prelazi 130 km/h) ali i neko ko je prodavao vjetrenjače (da, ja sam bukvalno imao borbe sa vjetrenjačama) a osnove aerodinamike mu objašnjavao jedan od pionira proizvodnje te industrije, gosp. Henk Lagerwey iz Holandije (super inovativna priča sa dosta uspona i… Pročitaj više »

moron

Nemaš ti pojma (da je tako kako kažeš, vozio bi auto putem Berlinga samo u rikverc ), a veze nemaju ni te tvoje ptice, one drže krila naopako … Jednom, idem peške ulicom, blejim okolo i vidim jedan besan „đip“ ( „šofer“ stoji pored njega, očito čeka nekog, jer je stajao na nedozvoljenom mestu, pa se osvrtao ) i prvo što sam uočio, bile su NAOPAKO montirane poprečne krovne šine Thule Wingbar ( ka napred je bio okrenut tanji, a pozadi deblji ). Najpre se u sebi nasmejah. Zastanem i kažem mu (kulturno ): „Gospodine, izvinite, ako smem da kažem,… Pročitaj više »

TheStig

Druže da ti ne bih sad izvodio formule…prosto rečeno pobrkao si babe i žabe. Cilj aviona je da se održi u zraku trošeći što manje energije imajući u vidu na prvom mjestu kako zrak prelazi ispod i iznad krila stvarajuci razliku u pritisku. Aerodinamika automobila ima potpuno drugi set varijabli sa kojima letjelice nemaju problem. Glavni faktor CD-a je proprecni presjek vozila. Proizvođači bi mogli automobile naprijed uciniti aerodinamicnijim ali to onda stvara problem tzv lifta gdje nema dovoljno prijanjanja na prednjoj osovini. Što su prednje linije oblije automobil ima bolju aerodinamiku, pored toga što treba imati i otvore i… Pročitaj više »

BB

Nemoj formule molim te, magistre, ionako se u aerodinamiku baba i žaba ne razumijem, smo malo u vjetrenjače. 😉

Samo pazi kod auta imaš koeficijent otpora i onda poprečni presjek, pa se kad se to pomiješa sa babama i žabama onda dobiješ pogled od ovog moronovog aerodinamičara.

Renault Terminator

🤣👍

YugoFlorida

Stvarno greota.
Model sa naslovne fotografije, za razliku od svih Mercedesa iz te klase do sada, umesto da izgleda dominantno i ozbiljno, što priliči jednom automobilu premijum brenda iz E segmenta, izgleda više kao B klasa sa nalepljenim gepekom, što definitivno po meni ne izgleda lepo.
Ne mogu uopšte zamisliti ovakav auto da služi istoj svrsi, kao E ili C klasa.
Na kraju što se tiče dizajna električnih automobila, izgleda mi ko da dizajneri praktično skarabudže dizajn. Retko koji električni auto zapravo ima dobre proporcije i lep dizajn. Ovaj Mercedes definitivno ne.

moron

Ovo su odavno i vrapci znali – ako su razmišljali …

BB

Zašto limuzina baš morbada bude preniska? Gdje piše? Zar nije Tesla limuzina i električna? Pa se jedina i prodaje kao limuzina, osim švaba…

Limuzine će ubiti nedostatak prostora i padajuća linija krova koja ih čini malo „ljepšim“ i debelo beskorisnijim. Mislim da struja tu može samo da pomogne u rasporedu prostora a ne da odmogne.

moron

Nisam probao sesti u Teslu, ali, ja se bojim da se u njoj veoma, nisko sedi ( „na podu“ ) ili se „leži“, jer, kako drugačije objasniti da Tesla S ima visinu od samo 144 cm ( klirens oko 12 cm), a da mu je napred „Head Room“ deklarisan sa preko 100 cm ( i to sa sve baterijama u podu )?

Renault Terminator

Bićemo mi željni normalnih auta,mi koji volimo klasične normalne automobile.Već sada žalim za onim vremenima gdje su cestama carovali Peugeoti 405,605,106,306,309,Renault 25,5,Clio 1,Megane 1,Safran,Laguna 1…pravićemo od blata te automobile pazite šta vam kažem.

Iznogud

Sta lik lupeta da je to za ne vjerovati, još će uvesti i trokrilni ormar na točkovima kako bi imali više mjesta za baterije….i onda se neko pita zašto čitam naslove a ne tekst…kako da smanjim sad pritisak!? Dzaba se nasikirah.