1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Britanci su na današnji dan obnovili proizvodnju VW „Bube“
Zanimljivost dana: Britanci su na današnji dan obnovili proizvodnju VW „Bube“

Zanimljivost dana: Britanci su na današnji dan obnovili proizvodnju VW „Bube“

336
1
Podelite sa prijateljima:

Današnji dan koji je osvanuo pre tačno 75 godina je onaj koji bi svaki ljubitelj Volkswagena trebalo da zna. Naime, 27. decembra sada već veoma davne 1945. godine je započela proizvodnja civilnih automobila nemačkog giganta i na taj način je budućnost kompanije bila osigurana.

Volkswagen „Buba“, ili kako je tada još uvek bila poznata pod imenom KdF-Wagen, je originalno trebalo da pronađe civilne vlasnike još 1938. godine u novoj fabrici pored današnjeg grada Volfzburga. Međutim, nakon što je prvih 210 jedinica sišlo sa proizvodne trake započeo je Drugi svetski rat, pa je kontrolu nad fabrikom preuzela vojska, a spomenutih 210 primeraka je prerađeno za njihove potrebe.

Tokom rata je fabrika služila za razvoj vojnih modela kao što su Typ 82 Kubelwagen, Typ 166 Schwimmwagen i Typ 87 Kommandeurswagen. Ovaj poslednji je zapravo zapravo dosta ličio na „Bubu“ pošto je koristio njenu školjku, ali je pružao pogon na sva četiri točka i mehaniku koja neće kasnije biti viđena na serijskoj verziji.

Fabrika se posle rata nalazila u rasulu, i bila je locirana u delu Nemačke koji je pripadao Britancima. Ako bismo morali da biramo jednu osobu koja je najzaslužnija za spas, to je svakako general Ivan Hirst.

Nakon što je „očistio“ fabriku od bombi koje nisu eksplodirale, Hirst je bio iznenađen kada je saznao da je većina tehničkih informacija zapravo preživelo. Znajući da su Nemcima potrebni poslovi, a britanskoj vojsci automobili, general je uspeo da nagovori svoje čelnike da naruče dvadeset hiljada vozila.

Proizvodnja je zvanično startovala na današnji dan, 27. decembra 1945. godine, a u naredna četiri dana, to jest do kraja godine, 55 jedinica je isporučeno vojnicima.

Već naredne godine Volkswagen uspeva da završi oko hiljadu vozila mesečno, ali nije bio u stanju da zadovolji kvotu zbog nedostatka materijala. Ipak, isporuka je vremenom proširena i na civilne kupce, posebno na one u Zapadnoj Nemačkoj koji su pre rata sedmično uplaćivali za svoja vozila. Nažalost, kupci u istočnoj Nemačkoj nisu bili iste sreće, a fabrika je takođe vraćena političarima države gde se nalazila.

Posle desetak godina, milionita „Buba“ je pronašla vlasnika, a kada karijera „originala“ bude okončana u Meksiku, što se dogodilo tek pre sedamnaest godina, tačno 21.529.464 vozila je prodato. Volkswagen je kasnije proširio ponudu i sa „Novom Bubom“ koja je opstala u proizvodnji sve do prošle godine.


Ukoliko želite da saznate više o istoriji ovog legendarnog automobila, preporučujemo vam da pročitate našu raniju priču gde smo detaljno analizirali njegovu prošlost.

Zoran Tomasović

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Otkrivanje Istorije

Mozete pogledati istoriju Volkswagen-a na kanalu Otkrivanje Istorije.

@Autorepublika odlican tekst kao i uvek!