1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Great Wall predstavio hibridni sklop koji razvija do 435 konjskih snaga
Great Wall predstavio hibridni sklop koji razvija do 435 konjskih snaga

Great Wall predstavio hibridni sklop koji razvija do 435 konjskih snaga

153
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom leta koje je ostalo za nama, Great Wall, koji kontroliše marke Haval, Wey i Ora, predstavio je nov i moderan turbobenzinski motor, kao i devetostepenu automatsku transmisiju. Ali, to nije sve. Sada su Kinezi izvadili još jedno oružje iz arsenala i svetskoj publici su predstavili napredni hibridni sistem LEMON DHT, osmišljen kao integralni deo projekta razvoja modularne platforme LEMON. Bilo je neophodno da protekne tri godine kako bi se razvio hibridni pogonski sklop ovog tipa, a u budućnosti će svoju primenu naći u većini kompanijskih krosovera.

LEMON DHT po svojoj konfiguraciji predstavlja paralelno-serijski hibrid nalik onim koje nude krosoveri Mitsubishi Outlander i Honda CR-V. U sekvencijalnom režimu, takav automobil je pokretan električnim motorom, dok motor s unutrašnjim sagorevanjem funkcioniše isključivo kao agregat (za dopunu trakcione baterije) i kao takav nije povezan s pogonskim točkovima.

Međutim, s uvećanjem brzine kretanja opada efikasnost elektromotora pa sistem prelazi u paralelni režim, što znači da SUS motor dobija šansu da stupi u kontakt s pogonskim točkovima putem kvačila i menjača. Ali, ako se s pravom može reći da Mitsubishi i Honda koriste jednostepenu menjačku kutiju, onda tvrdimo, tačnije prenosimo objavu konstruktora koji navodi da je razvio dvostepenu transmisiju.

Dostupno je nekoliko opcija hibridnog sistema. Najjednostavnija je ona koja ne nudi mogućnost priključka na utičnicu, a uz to poseduje isključivo prednje točkove kao pogonske. Litijum-jonska trakciona baterija je u tom slučaju baš skromne zapremine i nudi samo 1,8 kWh. Smeštena je ispod poda prtljažnika. Motor s unutrašnjim sagorevanjem ove modifikacije jeste amostferski četvorocilindraš  koji sagoreva benzin i iz zapremine od 1,5 litara izvlači 102 konjske snage. Taj blok može biti i turbo potpomognut, u kom slučaju pogonska sila broji 156 „grla“.

S termičkim agretom se, po izboru kupca, mogu uparivati i dva električna modula. Jedan nosi oznaku DHT100 (136 konjskih snaga, 250 Nm), a drugi je indeksiran kao DHT130 (177 „konja“ i 300 Nm). Maksimalna snaga ovako koncipiranog pogonskog sklopa se kreće u intervalu od 190 do 245 „grla“.

Dopunjivi hibrid s pogonom na prednjoj osovini (PHEV) poseduje baterijsko pakovanje locirano ispod poda. Kapacitet varira zavisno od potreba i dubine džepa kupca, pa se kreće od 13 do 45 kWh. Razvojni tim obećava da će primerci koji vuku teže baterije biti dovoljno sposobni da u električnom režimu prevaljuju i po 200 kilometara, bez „naknadne pameti“, to jest nove dopune. Benzinski motori ostaju isti, ali je postavka elektromotora drugačija, pa snaga raste do neke tačke u intervalu od 231 do 326 „konja“.

Naposletku, Great Wall se hvali i dopunjivim hibridom koji karakteriše pogon na sva četiri ugla karoserije. Poseduje zaseban elektromotor montiran na zadnjoj osovini. On razvija 184 konjskih snaga uz 250 Nm. Pored toga, tu je i SUS motor iz ranijeg dela priče (ali samo u turbo izdanju), i on brine da ni prednjim točkovima ne zafali vatre. Ukupna snaga ovako skockanog pogonskog sklopa dostiže celih 435 ks!

Sistem LEMON DHT se očekuje na serijskim verzijama modela kineskog brenda već koliko sledeće godine. Naravno, dobiće ga modeli marki Haval i Wey.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments