1. Home
  2. Vesti
  3. Novi soj korone zatvorio dve Toyotine fabrike na Ostrvu i jednu u Francuskoj
Novi soj korone zatvorio dve Toyotine fabrike na Ostrvu i jednu u Francuskoj
0

Novi soj korone zatvorio dve Toyotine fabrike na Ostrvu i jednu u Francuskoj

162
0
Podelite sa prijateljima:

Pojava nove varijante ionako novog korona virusa je primorala japansku Toyotu da donese radikalnu odluku. Naime, azijski i svetski automobilski gigant je obustavio proizvodne aktivnosti u tri fabrička kompleksa, od kojih su dva izgrađena u Velikoj Britaniji i jedan na severu Francuske, to jest u Valensijenu.

Toyotino odeljenje za saradnju s medijima koje funkcioniše u sklopu pomenute fabrike u Francuskoj, potvrdilo je pre par dana da se „očekuje deficit komponenti zahvaljujući tome što su fabrike s one strane Lamanša zatvorene, kao i zbog velikog saobraćajnog kolapsa na granici između dve država, odnosno između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije”.

Tako će doći do poremećaja u proizvodnji ne samo dve fabrike u Britaniji, već i one u Valensijenu koja zapošljava više od četiri hiljade ljudi, koji su radno angažovani u tri smene. Zahvaljujući sistemu organizacije proizvodnog ciklusa, nazvanog „just-in-time“, a koji podrazumeva da se proizvodnja odvija samo u količinama proizvoda koje su trenutno neophodne, nužno će doći do obustave proizvodnje Yarisa u Valensijenu.

Isporuke komponenti s Ostrva su obustavljene prekjuče u zoru, dok je nivo zaliha, zahvaljujući pomenutom sistemu organizacije ciklusa proizvodnje, bile dovoljne samo za jednu smenu, tako da je prekinut rad praktično počev od juče, umesto kako je bilo originalno planirano, od danas zahvaljujući katoličkom Badnjem danu.

Iz Toyote navode da bi odluka o obustavi proizvodnje u pobrojane tri fabrike mogla da izazove posledice na funkcionisanje fabrike locirane u Poljskoj, koja opet izrađuje motore za omaleni Yaris. Kako bilo, proizvodnja bi mogla biti obnovljena već u poslednji ovogodišnji ponedeljak, ukoliko „ljudska rasa ovlada situacijom“, da ubacimo i malo melodrame u ovo sunčano decembarsko jutro.

Treba na kraju reći da je Francuska, počev od prvog minuta ponedeljka za nama, na 48 sati obustvila prijem svih putnika namernika s Ostrva, „uključujući i one koji su u službi transporta robe, bez razlike da li dolaze drumskim, vazdušnim ili pomorskim putem“. Prima se samo roba, poslata bez pratnje.

Znajući sve ovo u vezi proizvodnje automobila generalno, a evo ovde vidimo kako to izgleda na primeru Yarisa, da kažemo da nije ni čudo što je mališan s cenom u Srbiji ostao zarobljen u kandžama carinskih propisa, i pomalo prenaglašenih trgovačkih apetita iz Slovenije ka Srbiji, o čemu smo pisali preksinoć.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments