1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaja novog Forda F-150 kasni zbog problema sa kvalitetom
Prodaja novog Forda F-150 kasni zbog problema sa kvalitetom
0

Prodaja novog Forda F-150 kasni zbog problema sa kvalitetom

227
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu izreku da se „prvi mačići u vodu bacaju“, a u automobilskom svetu nikada nije preporučljivo kupovati četvorotočkaše tokom prve godine proizvodnje. Jer, bez obzira koliko koliko testiranja automobilski proizvođači organizuju pre nego što serijska proizvodnja startuje, šanse su relativno velike da će nešto biti propušteno, a što će se otkriti tek u „stvarnom svetu“ i onda obično uslede opozivi i skupocene popravke.

Jedan od giganata koji se posebno izdvaja po ovakvoj teoriji je svakako Ford. Predstavljanje retko kojeg noviteta američkog proizvođača je prošlo bez problema, a poslednji slučaj se desio protekle godine sa popularnim krosoverom Explorerom. Tada je veliki broj neprodatih jedinica proveo mesece ispred fabrike u okolini Čikaga, pre nego što uklonjeni svi problemi.

Ispostaviće se da su radnici propustili da izvrše potrebne kontrole kvaliteta, pa je Ford bio primoran da zaposli potpuno novi tim koji je proverio svaki primerak pre nego što je poslat u izložbeno-prodajne salone.

Kako stvari stoje, i nova generacija modela F-150 se suočava sa istim problemima. Bestseler je debitovao u novoj generaciji pre nekoliko meseci i za njim trenutno postoji veliko interesovanje, ali kako prenosi Detroit Free Press distributeri će morati sačekati još neko vreme pre nego što stignu naručeni pikap kamioneti.

Novine takođe pišu da je novi Fordov predsednik Džim Farli, toliko ogorčen situacijom da je trenutno u velikim svađama sa sindikatom poznatim kao UAW (United Auto Workers). Sve Fordove fabrike su pod vođstvom sindikata, a Farli je odlučio da zaposli potpuno novi tim koji nije povezan sa njima. To se naravno nije dopalo UAW-u, jer je ideja da posao dobijaju novi radnici, pa su krenule međusobne optužbe dve strane.

Naime, UAW krivi dobavljače, ali iz Forda kažu da nisu ubeđeni da je to slučaj pošto su kontrolni pregledi izvršeni od strane novih radnika, pokazali da su zaposleni zapravo zaboravili da na pokretnoj traci ubace mnoge delove. Problem je brzo uklonjen i noviteti prolaze inspekciju, ali na parkingu još uvek stoji veliki broj parkiranih pikapa F-150 koji su tu od ranije, a koji zahtevaju veće popravke.

Jedan od novih zaposlednih inspektora, koji nije želeo da bude imenovan, kaže da je primetio nekoliko kamioneta na kojima bezbednosni pojasevi ne mogu da se zavežu, zatim vrata se ne zatvaraju kako treba, a tu je i veliki broj električnih mana. Da je reč o nekom jeftinijem vozilu pa bi možda takvi problemi i bili zanemareni, ali F-150 ume da košta i do 80.000 američkih dolara i samim tim njegovi kupci očekuju perfekciju.


Dok su u prošlosti sindikatski radnici bili „zaštićeni kao beli medvedi“, Detroit Free Press prenosi da su čelnici UAW-a tokom septembra najavili radnicima da će uslediti velika otpuštanja ukoliko vozila ne prođu kontrolu kvaliteta.

Teško da postoji veći propust u automobilskoj industriji od onoga na modelu F-150 koji je već 39 godina najprodavanije vozilo u Americi i neki radnici očigledno nisu shvatili pretnju dovoljno ozbiljnom. Nema sumnje da će Ford otkloniti probleme kada se zna važnost koju ovaj pikap kamionet ima za firmu, a za neke radnike Božić i Nova godina neće baš proći u najlepšem svetlu.

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments