1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Yaris hibrid nam se sveti zbog spore saradnje sa EU?
AR detektiv: Yaris hibrid nam se sveti zbog spore saradnje sa EU?

AR detektiv: Yaris hibrid nam se sveti zbog spore saradnje sa EU?

1.54K
27
Podelite sa prijateljima:

Na sajtu kompanije Toyota Srbija, napokon se pojavio cenovnik za novi Yaris u obe verzije pogona, sa atmosferskim motorima zapremine 1 i 1,5 litara, kao i sa hibridom koji uključuje termalni motor radne zapremine 1,5 litara.

S jednolistarskim atmosferskim motorom, novi Yaris je dostupan u tri paketa opreme: Luna, Stella i Soll, dok je raspon cena od „akcijskih“ 13.990 evra za bazni model, do cene od 16.490 za onaj opremljen Soll paketom. S druge strane, za japanskog mališana sa atmosferskim motorom od 1,5 litara, dostupni su paketi Stella, Soll, Sport, Elegant, Style i Premiere, čije se cene kreću od „akcijskih“ 14.990 evra za onaj s paketom Stella, pa do najprestižnije opremljenog koji se nudi po ceni od 21.140 evropskih novčanica.

Hibridna verzija dolazi u sedam paketa opreme, a u odnosu na ponudu modifikacija iz prethodne rečenice, dodat je na početku i paket Luna. Što se tiče cena, svakako sugerišemo da potencijalni kupac najpre sedne na stolicu, a ako ste taj, onda i da popijete čašu vode s kockom šećera, i da malo sačekate.

Jer cene hibrida se kreću u rasponu od „akcijskih“ 19.990 za paket Luna do „akcijskih“ 26.990 za Premiere (sve cene koje smo napred označili kao „akcijske“, niže su za hiljadu evra od onih koje su u cenovniku označene kao redovne cene, a koje su u rasponu od 20.990 do 27.990 evra.

U uvodnom pasusu smo priložili link do zvaničnih cenovnika, iz kojih možete videti detaljan sadržaj svakog paketa opreme. Svakako jeste za pohvalu, to što je svaki model Yarisa serijski opremljen i aktivnom bezbednosnom opremom, poput adaptivnog tempomata.

Ako ste potencijalni kupac novog Yarisa, sugerišemo da ne gledate ništa dalje, pošto bi to možda moglo da vam i pokvari raspoloženje, pa da se pokolebate. O čemu je reč?

Kada su u pitanju verzije nehibridnog Yarisa u pitanju, cene u Srbiji za ulazne pakete dosta liče na cene u Sloveniji. Pa, tako za varijantu koju pogoni jednolitarski motor, startna cena je veoma slična (pod uslovom da poredimo srpsku “akcijsku” sa redovnom cenom u Sloveniji, jer pretpostavljamo da je u toj državi strogo regulisano mahanje „akcijskim“ cenama), ali, recimo, 1,0 SOL je kod nas 16.490, a u Sloveniji je 15.360. Takodje, sa atmosferskim motorom od 1,5 litra, u baznoj opremi za taj motor ( Stella), “akcijska” cena u Srbiji je skoro ista kao i u Sloveniji, ali, kod svih ostalih paketa ima razlike, pa je tako na primer, u Premiere paketu kod nas 21.140 evra, dok je isti takav u Sloveniji 20.040 evra.

Ako ste racionalno biće možda se najpre upitate a zašto je novi Yaris mnogo jeftiniji u Sloveniji nego u Srbiji?

Zašto u Sloveniji, gde je stopa poreza na dodatu vrednost viša nego u Srbiji, i iznosi 22%, primera radi, hibridni Yaris u paketu Stella košta 20.500, a u Srbiji košta 24.290 evra? Razlika je samo 3.790 evra, ili se može reći da je Yaris hibrid u tom paketu u Srbiji skuplji za 18,49% u odnosu na isti takav u Sloveniji.

Neko zlonameran bi rekao da je to zato što propisi Republike Srbije zabranjuju individualni uvoz novih automobila, pa, ako želite novo vozilo, vi ne možete da ga kupite u nekoj zemlji u kojoj je on značajno jeftiniji nego u Srbiji, pa da ga sami uvezete u našu domovinu, već da ste prinudjeni da ga kupite u Srbiji po značajno višoj ceni. Takav zluradi lik bi poentirao onda da država time zapravo štiti celi uvoznički lobi.

Opet, neko ko detaljnije pogleda cenovnike na sajtu uvoznika (odnos “cene” i “cene bez carine i PDV-a” ), primetiće da su neki modeli Toyote opterećeni carinom i porezom, a neki samo porezom, pa i da se na hibridni Yaris plaća i carina, a da se ne plaća carina na onaj sa nehibridnim motorom. Ali, ako se ima u vidu da je porez na dodatu vrednost u Srbiji niži za 2% nego u Sloveniji, a da je carina u Srbiji 12%, jasno je da ni carina u Srbiji na hibridni Yaris nikako ne može da u celosti opravda toliku razliku u ceni (3.790 evra) u Srbiji i Sloveniji.

Evo i matematike. Da bi Yaris hibrid došao u Srbiju iz Slovenije, donekle uprošćeno, potrebno je izračunati njegovu cenu bez poreza na dodatu vrednost, jer je to osnovica za obračun ulazne cene u Toyota Srbija. Pa tako, onaj hibrdi koji košta 20.500 evra sa pdv-om u Sloveniji, bez tog poreza staje 17.368 evra. Na taj iznos dodajemo 250 evra troškova transporta i špedicije što je okvirna tržišna cena za prevoz šleperom od Kopera do Beograda, i dolazimo do cifre od 17.618 evra, na koju treba dodati 12% carine, i tako stižemo do 19.732 evra, na šta se dodaje maloprodajna marža koju nećemo dodati jer nismo je ni isključili kod obračuna cene u Sloveniji, pa dodajemo 20% poreza na dodatu vrednost, i evo nas na ceni od 23.680 evra (iz donekle opravdanih razloga za 15,5% višoj nego u Sloveniji).

Za tih 15,5% razlike u ceni možemo da proklinjemo našu vlast koja je potpuno obustavila radnje vezane za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali zašto je razlika i veća, ostaje nam nejasno.

Treba biti korektan i reći da u Srbiji sličnu (carinsku) sudbinu deli i sedan Corolla (hibridi sa carinom, nehibridi bez nje).

Neko još uporniji će da primeti i ogromnu razliku u aktuelnoj ceni zimskih setova u Sloveniji i Srbiji, pa tako, primera radi, zimski set koji se u Sloveniji kupcima nudi za 1.699 evra (alu-felne + gume Bridgestone 225/60X18 104H XL LM 005 Blizzak), dok se isto to u Srbiji nudi za 2.215 evra. Da li su baš za sve krivi eventualna carina i uvećani troškovi transporta i špedicije? Da ne računamo ponovo…

Pitanje subvencija za nabavku hibrida izaziva mučninu u stomaku

 

Neko možda još više zlonameran bi mogao i da postavi pitanje a koji je onda smisao subvencija za kupovinu hibridnih vozila u Srbiji, pri čemu smo nedavno mogli u medijima videti i vest da je obustavljen prijem zahteva za isplatu subvencija, uz napomenu da ni pre toga nije bio javno dostupan podatak o tome koliko je u 2020. godini podneto zahteva za isplatu subvencija, koliko je odobreno zahteva i koliko ih je isplaćeno, što je sve od značaja za ocenu da li su subvencije realno ostvariva pogodnost.

Dodatno, u čijoj imovini se zaista reflektuje korist od subvencije? U imovini kupca (kome je formalno namenjana) ili u imovini prodavca (koji možda najpre podigne cenu za iznos pretpostavljene subvencije)? Koga faktički subvencioniše država? Pitanje je krajnje jednostavno.

Jer, ako je (na gornjem primeru) isto vozilo u Srbiji skuplje za 3.790 evra nego u Sloveniji (gde je stopa PDV-a viša), deluje da je i sa eventualnom subvencijom od 2.500 evra (za koju nema garancija da će biti priznata kupcu), to vozilo na kraju za kupca opet značajno skuplje u Srbiji.

Iz čega bi se moglo zaključiti da država faktički „subvencioniše“ uvoznika, a ne onoga kome je subvencija formalno namenjena. No, verujemo da to nije prvi put sa pitanjem subvencija u Srbiji.

Još neki paradoksi u Toyotinim katalozima

Neko će možda i da se upita zašto u Srbiji kod krosovera RAV4 2WD, u paketu Elegant, „prelaz“ sa običnog 2,0-litarskog motora na hibridni 2,5-litarski motor, uz povećanje ukupne snage, „košta“ 4.100 evra ( 34.900-30.800), a kod novog Yarisa za prelaz sa običnog 1,5 na hibridni 1,5, u paketu Stella, uz posledično smanjenje snage (verovatno zbog Atkinsonovog ciklusa rada motora), košta 7.000 evra ( 21.990-14.990)?

Možda i za to ima onako logično objašnjenje, odnosno, da deo “krivice” za to leži na obračunu carine (tamo gde obaveza postoji), pa je “doplata” za hibrid u Srbiji načelno uvek veća kod onih modela kod kojih se na nehibridnu verziju ne plaća carina, kao na primer u slučaju i Corolle sedan (gde, primera radi, cena prelaza na hibrid u paketu Executive u Srbiji iznosi 6.000 evra (30.750-24.750), a u Sloveniji 4.000 evra (28.380-24.380).

Oni još više dokoni će možda da pogledaju i cenovnik Corolle HB u Srbiji, pa će da primete da je po ceni hibridnog Yarisa 1,5 u paketu Premiere, moguće kupiti i Corollu HB 2,0 hibrid u paketu SOL.

I mogli bi da se nadju u neverici, koja će samo da raste kako duže proučavaju i razmišljaju.

Zato, topao savet, ne gledajte ništa, višak informacija i razmišljanja uvek samo zbunjuje čoveka, već odmah pravac prodajni salon na test vožnju. I javite nam se s utiscima.

A što reče jedan prijatelj: “Samo ne zaboravite da ostavite mozak kući kad krenete u salon 🙂 “, pri čemu mislimo da bi se ova njegova šaljiva primedba mogla shodno primeniti na opšte stanje na automobilskom tržištu Srbije, a ne samo na Toyotu i novi Yaris.

AutoRepublika

(1540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Bas nesto gledam sramotan vam je zakon u Srbiji, mild hibride subvencioniraju pa gdje to ima.
Mild hibrid nije uopce hibrid jer ga ne pogoni nikad elektromotor to je samo poboljsani start stop sistem. Zapravo zakon je napravljen kako bi bogati placali jeftinije registracije. Cuj audi a7 3.0TDI placa smijesnu registraciju, a zagadjuje duplo vise nego npr golf 8 2.0TDI koji placa punu cijenu.

J4ZZ3R

MA kod nas je sramotno sto uopšte imamo carinu na japanske automobile i možda bi automobilski mediji poput Autore publike trebali pokrenuti peticiju za ukidanje carina na automomobila van EU.

Koga mi štitimo carinom na japanska vozila? Nemačku autoindustriju? Francusku, italijansku? Nesto ne vjerujem da kupci 500l isti kupe tako što odustanu od Honde Jazz, Nissan Notea, Toyota Yaris?

J4ZZ3R

„Pa tako, onaj hibrdi koji košta 20.500 evra sa pdv-om u Sloveniji, bez tog poreza staje 17.368 evra. Na taj iznos dodajemo 250 evra troškova transporta i špedicije što je okvirna tržišna cena za prevoz šleperom od Kopera do Beograda, i dolazimo do cifre od 17.618 evra, na koju treba dodati 12% carine, i tako stižemo do 19.732 evra“ Losa matematika ovom autoru. Carina ne ide na cenu sa marzom već samo na nabavnu cenu sa zavisnim troškovima, ali eto ako je cilj autora da opravda nekog ko lepo i lagano za iznos subvencije, a i koju hiljadarkicu pride uveća… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
J4ZZ3R

Pa lepo 12000 NC plus zavisni troškovi još jedno 700 maksimalno, na to lupis carinu (a ne na 17500 eur) pa onda dodaješ marzu uvoznika, marzu dilera, finalne troskove.

Prica li ti skoro negdje da marže distributera i pod distributer idu do 20-30%…a i preko. Ali okej ako ti je cilj da uvecas carinsku osnovicu na jedno 4000 eur ok.

Nemoj da se sad naljutim pa da kupim ovaj hibrid pa da ti donesem JCI da vidiš carinsku osnovicu 🙂

J4ZZ3R

Ja poredim samo cene ovde i cene u SLo i to mi je jedina vodilja, pojma nemam da li je Toyota Srbija u vlasništvu Toyota Slovenija ili povezano lice itd itd Za moj obračun sam koristio varijantu da Toyotu Yaris kupuju od Toyota Francuske i Toyota Slo i Toyota Srb po relativno slicnoj ceni, mada dosta proizvidjaca za jadna tržišta poput našeg, a radi obezbjeđivanja kakve takve prodaje domaćim uvoznici a daju jos niže nabavne cene Meni je neprihvatljivo da BILO STA košta kod nas vise nego u SLo, a pogotovu subvencionisana roba, i to debelo subvencionisana roba. U SLo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
moron

Sad gledam srpski cenovnik za C-HR, i kada za bilo koju verziju ( 1,8 ili 2,0 hibrid, bilo koji paket opreme) pogledaš „cenu bez carine i PDV“ i „cenu“, razlika je 20%.
Kao da se kod njega uopšte ne plaća carina 🙂

J4ZZ3R

A losa je i logika, pogotovu naslova.

Zašto nama treba EU da nas nauci da mi ne bi dodatno kažnjavali japanske proizvođače? Zar ne možemo sami da ukinemo carinu na prave japance?

moron

Znaš i sam da nisu pogodjeni samo „Japanci“, već sva vozila proizvedena van EU (a nekada i ona koja su kao finalan proizvod došla iz fabrike u EU).
Ali, pitanje je zaista legitimno – koga mi zapravo štitimo takvim carinama i „na ime čega“?

J4ZZ3R

Ne smeta meni da stave cenu za Yaris na 50.000 eur, njihovo je pravo da cene svoju robu koliko hoće, a moje pravo je da kupim kod konkurencije , ali da lepo prisvoje subvenciju od 2500 eur je stvarno bruka.

Mada normalne države ni ne znaju za pojam subvencija, tj direktnog izdvajanja, već za poreske olakšice, benificije itd itd

moron

Slažem se po oba pitanja sa tobom.
Subvencija je načeleno pogrešan (nepravedan) pristup, a još je tužnije kada se dozvoli da se njeni efekti reflektuju u džepu „pogrešne osobe“.

J4ZZ3R

Kod nas je princip, ukradi od dovoljno velikog broja siromašnih i daj jadnom malom broju bogatih. Zašto bi ljudi koji rade za 300 eur trebali da daju 2500 da Zvezdanova supruga vozi Yaris hibrida ili 6000 eur da Donova supruga vozi voljeni id3. Zar ne bi bilo bolje da plati 500 eur za krntije koje ne zadovoljavaju euro tri i time za cenu jednog elektricbig automobila posalju pod presu 12 smrdljivu ili jos gore NEBEZBEDNIH i tehnički opasnih automobila? Država bi mogla da raspiše Tender za finansiranje kupovine recimo 10.000 vozila na rok od 96 meseci i da najboljem ponudjscu… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
moron

Gde Dona da povezuješ sa njemu omiljenim EV-om, čuvenim ID.3 i to „preko“ supruge ? Uh, brate …😊 Zaboravio si da mu pomeneš i advokata, da bi imao maksimalne emocije … 😊

J4ZZ3R

Pa on da voli suprugu kupio joj bi onu italijansku Mazdu MX5, a ovako rekoh možda bi zbog silnih problema, softverskih i električnih za nju i advokata izabrao nesto domoljubnijeg ID3, nesto TRENDY & ELECTRIC sto lakše plane 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Peki

👍

Branko

Ne skažem se; baš normalne države subvencioniraju kupnju proizvoda koji svojim korištenjem pridonose kvaliteti života u zajednici, a da kupac proizvoda nema direktnu korist nego ili plaća skuplju tehnologiju ili mu trpi komfor prilikom korištenja. Primjer su kondenzacijski kotlovi za grijanje, električna vozila itd. Druga je stvar što subvencioniranje hibrida nema smisla, jer ne zagađuju bitno manje, a i dalje ih pokreće ih fisilno gorivo, Druga stvar su plug in hibridi, koji spadaju u električna vozila. Mada i njih ne bi trebalo subvencionirati, osim poreznim olakšicama.

J4ZZ3R

Hvala sto nas nazivaš normalnom državom, ali… konzervativna drzava u kojoj je gej predsednik vlade (zovite me homofobom, ali gde u Srbiji pobogu) , ministar finansija dokazani plagijator, ministar policije / odbrane nije služio vojsku, a svi zajedno imaju poštenu večernju školu i nula godina radnog iskustva u bilo čemu što nije politika je sve sem normalna. Ali jos se dobro živi ko nas vodi i gde. Subvencionisemo mi I Kineze koji nam kopaju zlato, bakar i srebro i truju čelu istočnu Srbiju, subvencionisemo Kineze koji hoće da nam prave fabriku guma najprljavijom tehnologijom u Evropi u plodnoj Vojovodini, subvencionisemo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Branko

Načelno sam i ja protiv subvencija, jer narušavaju tržište. Pogotovo na Balkanu (uključujući Hr), gdje se sve to nekako iz viših interesa prelije u privatne džepove.

moron

Čak i kada je neki model automobila zbog svog porekla i nesrećnih srpskih propisa opterećen carinom u Srbiji, mislim da visoke marže naših uvoznika (bez obzira na brend) ostavljaju dovoljno prostora da i sam uvoznik makar i deo troškova tih carina preuzme na svoj teret, tj, da ne prevali sve na kupca. Evo kao primer u tom smislu postupak sprskog uvoznika Honde, za model CRV, koji se uvozi iz Japana, a u Srbiju dolazi „preko“ Slovenije ( iz luke Kopar ). Jer, u Sloveniji, CRV Elegance AWD 6MT ima cenu 30.500, a u Srbiji nije skuplji za iznos dodatnih troškova… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Stari Dejan

Uh bre, kud ovako teške teme ovako kasno… Meni sve ovo pokazuje koliko smo mi kao država slični sa Svazilendom… I onda se još više iznerviram

Čakar

Zbog ovakvih cena kupiš godinu dana star auto i uštediš.

J4ZZ3R

U izuzetno bogatim drzavama u kojima svi mogu da sebi priušte nove automobile imaš paradoks da godinu ili dve stari automobili vrede 30-40% vrednosti novih (pogotovu ne premium) a i izuzetno siromašnim državama je isto slično jer nema ko da kupi polovan automobil, ti koji mogu kupuju novi, tako da sada sa još ovim rastom cena novih automobila koji se opravdava boljom bezbednosnom opremom i ekološki nastrojenim pogonima dolazimo u situaciju da će polovni automobil biti najracionalniji izbor zaista.

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
J4ZZ3R

Na sajtu Toyota CG je objavljen cjenovnik hibrida Yarisa… Cebe od 3 do 5k niže nego u CG. Verovatno su u CG nozi troškovi transporta i špedicije 🙂

Stari Dejan

Ček’ bre malo Haspaša, nešto ti se ovde ne uklapa 🙂 U CG objavljen cenovnik, cene niže od 3-5 000 nego u CG. Kod nas jeftinije?

moron

Majku mu, sada gledam, J4ZZ3R je u pravu, kod nas yaris stella hibrid je 21.990, a kod njih „na akciji“ je 17.510.
Ogromna razlika cene ( 25,5% ), koju ni carinske obaveze u Srbiji ne mogu da objasne. A PDV u CG niži 😊

J4ZZ3R

„niže“, zaboravih navodnike