1. Home
  2. Vesti
  3. Nove informacije o Renaultovoj platformi za EV modele
Nove informacije o Renaultovoj platformi za EV modele
0

Nove informacije o Renaultovoj platformi za EV modele

143
0
Podelite sa prijateljima:

Pojavili su se novi podaci o CMF-EV platformi Renault-Nissan alijanse. 

Podsetimo, radi se o modularnoj arhitekturi namenjenoj isključivo električnim automobilima. Prvi model koji će koristiti ovu bazu jeste Nissan Ariya, da bi nakon njega usledio i Renaultov model zasnovan na konceptualnom Meganeu eVision.

Razvoj nove arhitekture koštao je oko 500 miliona evra, s tim da je nadzor vršio japanski Nissan. Jedan od visokorangiranih rukovodilaca Renaulta, Žil le Vernj, govorio je upravo o CMF-EV platformi.

Prema njegovim rečima, na njoj će moći da počivaju automobili dužine između 4 i 4,7 m. Osim toga, planirana je upotreba tri različita pakovanja baterija kapaciteta 40 kWh, 60 kWh i 87 kWh. Konceptualni Megane eVision opremljen sa baterijom od 60 kWh u stanju je da pređe do 450 km u kombinovanom ciklusu vožnje. Ukoliko bi se ovaj automobil kretao auto-putem prosečnom brzinom od 120 km/h, onda bi mogao da prevali 300 km sa punom baterijom.

Le Vernj navodi da je dobavljač baterija korejski LG Chem, te da baterijske ćelije imaju 10% manje kobalta i energetsku gustinu od od 270 wh/kg. To je u rangu sa Volkswagenovim najavama od 265 wh/kg za njegove modele iz ID porodice.

No, Megane eVision ipak nije lagan automobil, sa svojih 1.650 kg ima dobrih 400 kg više od konvencionalnih primeraka standardnog Meganea. No, Žil le Vernj očekuje napredak i na ovom polju.

„Svakih 18 meseci ili dve godine, vidimo povećanje energetske gustine kod baterija. Sa istom čaurom za baterije za koju godinu mogli bismo da imamo više raspoloživih kWh, ili isto ali za manje novca“, rekao je rukovodilac francuske marke.

On je još jednom potvrdio i da je CMF-EV platforma na raspolaganju brendu Alpine, kao i da je inženjeri te marke trenutno proučavaju. Ali je kazao i da je prerano da se govori o tome da li će i Alpine koristiti ovu arhitekturu za stvaranje svojih električnih automobila.

AutoRepublika 

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments