1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler započinje pilot program testiranja autonomnih taksi Mercedes-Benz S klasa
Daimler započinje pilot program testiranja autonomnih taksi Mercedes-Benz S klasa
0

Daimler započinje pilot program testiranja autonomnih taksi Mercedes-Benz S klasa

134
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler testira robotizovana taksi vozila u SAD, uprkos tome što je novi šef kompanije, Ola Kelenijus, rekao da će „optimizovati“ troškove u oblasti tehnologije autonomne vožnje.

On je takođe prošlog meseca u Londonu, na danu investitora, naveo da će dotična tehnologija pre biti primenjena na komercijalna vozila za potrebe prevozničkih kompanija, nego na taksi usluge.

Kompanija je započela s testiranjem robotizovanih taksija u Kaliforniji da bi prikupila povratne informacije .

„Nismo ovaj projekat stavili na led. Očekujemo da tamo gde možemo poboljšati efikasnost i ostvariti sinergije, nećemo morati da udvostručavamo ili utrostručavamo razvojne napore“, rekao je jedan od izvora informacija. „Ovaj pilot program za zadatak ima prikupljanje iskustava korisnika.“

„Ova flota uključuje tridesetak vozila (gde većinu čini Mercedes-Benz S klase), opremljenih nizom senzora, uključujući i dalekometno lasersko skeniranje (LIDAR).“ Testiranje bi moglo da traje nekoliko meseci.

Mada ovi automobili mogu samostalno da se kreću, bezbednosni vozač se nalazi za volanom sve vreme. Iako će broj korisnika inicijalno biti limitiran, krajnja svrha ovog pilot programa je da se stekne saznanje o tome šta klijenti žele ili traže od samovozećeg automobila.

Daimler je već započeo testiranja nivoa 4 autonomne vožnje na putevima u Štutgartu. Ispitivanja u Kaliforniji su prva gde se u vozilima nalaze putnici koji nisu zaposleni u umešanim kompanijama.

Daimler Mobility, koji ima fiksno finansiranje, asistira sa svojom ekspertizom flotnom menadžmentu, da bi se bolje razumela razlika u očekivanjima u odnosu na konvencionalni taksi.

Budućnost bez vozača

Daimler i Robert Bosch su saopštili u novembru prošle godine da će San Hoze, treći grad po veličini u Kaliforniji, biti lokacija za pilot programe vezane za automatizovanu vožnju po pozivu, s tim što je cilj bio da se započne s testiranjima u drugoj polovini ove godine.

S očekivanjima da će njegova populacija porasti za 40 odsto u naredne dve decenije, San Hoze želi da se pripremi za budućnost u kojoj će se autonomna vozila kretati ulicama.

Daimler i Bosch očekuju da prošire kampanju van granica pilot programa u San Hozeu. Mada će nastaviti s autonomnim taksi vozilima, Daimler smatra da je veća verovatnoća da će se profit ostvarivati brže kada je reč o primeni u komercijalnim vozilima i kamionima, nego u prevozu ljudi.

Kompanija će preusmeriti trošenje na robotaksi vozila ka automnomnim automobilima za privatnu upotrebu, i to u uslovima manje složenog saobraćaja na auto-putu a ne u haotičnom gradskom okruženju.

Potpuna primena poslovnog modela robotizovanih taksi vozila vezala bi mnogo kapitala, uz neizvesnost kada je potencijalna zarada u pitanju, rekao je Kelenijus.

„U ovom trenutku, biti prvi s nečim kao što je ovo i to u velikom obimu, nema smisla“, rekao je on. „Mi ne zaustavljamo razvoj robotizovanih taksi vozila. Ući ćemo na to tržište kada kucne pravi momenat, a ne smatramo da se radi o kratkoročnom ili srednjoročnom planu.“

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments