1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Hyundai i20 s tri, Toyota Urban Cruiser s četiri zvezdice na testu sudara
Hyundai i20 s tri, Toyota Urban Cruiser s četiri zvezdice na testu sudara

Hyundai i20 s tri, Toyota Urban Cruiser s četiri zvezdice na testu sudara

223
0
Podelite sa prijateljima:

Globalna organizacija koja je lako prepoznatljiv po akronimu NCAP sprovodi testove na vozilima koja su namenjena siromašnijim tržištima i ovog puta su stručnjaci iz tog entiteta, na iskušenje bacili tri modela namenjena tržištu Indije. Među njima su se našli izdanci druge generacije krosovera Hyundai Creta, koji je inače veoma sličan istoimenom modelu prodavanom u Rusiji. Dodatno, testovima su izloženi i modeli i20 istog proizvođača, kao i Toyotin Urban Cruiser.

Za potrebe ovog ispita, Korejci su poslali primerak modela Creta u osnovnoj konfiguraciji, što će reći s dva vazdušna jastuka i predzatezačem prednjih pojaseva. Globalni test pod okriljem NCAP-a podrazumeva čeon sudare po starim pravilima: s preprekom, stepnom preklapanja od 40% i brzinom kretanja od 64 km / h.

Avaj, Creta za Indijce nije osvetlala obraz azijskom konstruktoru. Katastrofa koja bi se prilikom sudara sručila na grudi vozača je bilo daleko od bezbedne dok su kolenima vozača i suvozača ozbiljno pretili čvrsti elementi konstrukcije čeonog panela. Dodatno, zdravlje nogu vozača su dodatno ugrožavali i komadi metala se deformisanog poda karoserije.

Kao rezultat ovog epiloga, Creta je dobila samo 8 od dostupnih 17 poena što je dovoljno za tri zvezdice u segmentu zaštite odraslih. Ruska Creta, koju maločas pomenusmo, prema sličnom programu ARCAP je u tom testu dobila 15,7 od 16 bodova, i naravno, maksimalnu ocenu.

Razlog za ovako loš rezultat indijske verzije leži možda u tome što je model originalno razvijen da bi volan bio s leve strane, dok je na testnom vozilu on bio s desne strane, ali i ovo treba uzeti s rezervom jer se radi o našem pukom nagađanju. Zato znamo da je loš rezultat na temu protekcije najmlađih (28,29 od 49 poena – opet tri zvezdice) posledica nedostatka Isofix priključka u drugom redu.

Slična priča je i s hečbekom za isto tržište. Hyundai i20 je posedovao dva vazdušna jastuka i Isofix priključke, dok su testovi pokazali skoro identične ishode kao kod modela Creta. Korejski mališan je za zaštitu odraslih zavredio 8,84 poena od ukupno 17 (tri zvezdice), slično kao i u oblasti zaštite nejači gde je dobio 36,89 bodova od mogućih 49 (što je opet vrednovano s tri zvezdice).

Treći testirani model namenjen tržištu Indije je bio krosover, kompaktniji model Toyota Urban Cruiser. Zapravo, radi se o preimenovanom krosoveru iz 2016. godine. U pitanju je Suzuki Vitara Brezza i on je originalno konstruisan s volanom na desnoj strani. Taj krosover, takođe s dva vazdušna jastuka, je zavredio 13,52 poena od 17, to jest četiri od pet mogućih zvezdica u oblasti čeonog sudara. Što se tiče bezbednosti klinaca, Toyota poseduje pomenute Isofix kopče, zahvaljujući čemu je dobila 36,68 poenas od 49 (tri zvezdice od pet).

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments