1. Home
  2. Vesti
  3. Kreće obračun marki Citroen i Dacia!
Kreće obračun marki Citroen i Dacia!
7

Kreće obračun marki Citroen i Dacia!

4.06K
7
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo preneli izjavu nedavno postavljenog čelnika Renault grupe, Luke de Mea, u kojoj on govori o tome kako će Dacia u budućnosti na tržištu ukrstiti koplja sa Citroenom, što nam je zazvučalo pomalo, hajde da ne kažemo prepotentno jer galska grupacija kontroliše više etabliranih marki, ali svakako nerealno. Ovo, ponajpre zbog „budžet filozofije“ koju promoviše rumunski brend.

Međutim, očito smo u startu ograničili sebe u razmišljanjima šta bi to Dacia mogla da uradi kako bi došla u ravan s francuskom markom svetlije istorije, pa nam nije ni palo na pamet ono što se upravo događa, i ono što je koju rečenicu kasnije i sam de Meo pomenuo, a to je da se Citroen sve više, voljom uprave PSA grupe, pozicionira koa pristupačna marka.

Kako je de Meo znao kakvi su poslovni planovi rivala, nije nam poznato, ali ima osnova da verujemo, uz podršku i drugih indikatora, da je automobilska industrija jedan veliki dogovorni cirkus u kom nema pravih rivalskih odnosa među akterima na strani ponude, već su jedina kategorija koju treba nadmudriti, baš kupci.

U liniji sa svim ranije iskazanim, stižu i najave o „prizemljenju“ game Citroena, odnosno o razvoju pristupačnog krosovera koji bi se zvao C-Cubed i koji bi bio dovoljno „povoljan“ da bi se nadmetao s Daciom.

Potez Citroena jeste logičan i tržišno orijentisan, posebno nakon hladnog tuša koji je cela francuska grupacija doživela na tradicionalno najvećem svetskom automobilskom tržištu. Ispostavlja se lagano da je severnoj polulopti ostala Indija kao tržište s najvećim potencijalom, koje pride poseduje i neke karakteristike El Dorada.

Nakon što je Renault postigao zapažen uspeh među Hinudsima s modelom Kwid, mikro krosover će uskor plasirati i Škoda i Volkswagen. Njima se u zemlji maharadža uskoro namerava pridružiti i Citroen, pošto su u toku finalne pripreme za lansiranje noviteta na tom tržištu. Prve paparaco fotografije ovog modela je javnosti prezentovao lokalni korisnik društvene mreže Instagram, dok su nam render onog što možemo očekivati od Citroena doneli „umetnici“ s portala Auto-Moto.

Pristupačna tehnologija i isto takva cena

Desant Citroena na azijsko tržište je planiran linijom pristupačnih četvorotočkaša iz porodice u nastajanju, nazvane  “C-Cubed”. Mini paletu će činiti putnički automobil namenjen gradskim uslovima, jedan SUV, kao i sedan. Kako bi se gama C-Cubed uobličila, Francuzi ne planiraju razvoj nove arhitekture, već žele redefinisati platformu CMP, koja je sada temelj za modele Peugeot 208 i 2008, na primer. Međutim, to ne znači da se za par godina neće pojaviti električni član familije C-Cubed. Velike su šanse da će Ševron ponuditi konkurenta baterijskoj Daciji Spring.0

Bilo kako bilo, izvršni direktor Citroena Vensan Kobe je izjavio da će pulen marke u Indiji biti postavljen kao premijum model, prema lokalnim standardima i tamošnjoj konkurenciji, i da će koštati nekih desetak hiljada evra. Čisto poređenja radi, Renault nudi svoj Kwid po ulaznoj ceni od oko pet hiljada evra.

Renault Kiger

Međutim, za razliku od Renaulta koji Indijcima nudi mikro krosover veličine Twinga, Citroen će izaći sa SUV-om koji se gabaritima poredi sa Dacijom SanderoTo u prevodu znači da će novitet dobaciti do četiri metara dužine (što je prag za poreska opterećenja u toj zemlji). Ipak, ni Renault nije hteo tu da sedi skršetnih ruku, pa ćemo u tamošnjim izlozima (preko neta) videti i model Kiger, o kom smo takođe pisali.

Debi rivalskog francuskog dueta će biti bezmalo jednovremen u Indiji, a očekuje se tokom 2021. godine.

AutoRepublika

(4059)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

E tuge, Citroën se takmiči na teritoriji Indije sa Daciom…

Bravo PSA.

Mikele

Tuga brate, tuga.

moron

„mikro krosover će uskor plasirati i Škoda i Volkswagen. Njima se u zemlji maharadža uskoro namerava pridružiti i Citroen,“

D_C

Jure Renault Triber / Nissan Magnite ili za klasu veci auto, Indijsku verziju Nissan Kicks, napravljen na bazi Dacie Duster II. Ima tamo i Renault Duster ali je on i dalje na bazi Dacia Duster I.

J4ZZ3R

AR ovo Vam je klasičan clickbait naslov i tekst.

Isto kao kad bi CEO Nissana rekao da kreću u napad na Mercedes i da su im oni prirodna buduća konkurencija, a Vi posle napisali tekst o tome da se ne indijskom trzisru prodaje Citan istina duplo skuplje nego NISSANov model!???

Pri čemu u tekstu sami navodite da će C Cubed da košta 10k, a Renoov mkdel 6k. Nigde poente sem senzacionalizma

Mića

Citroen je dizajnerska avangarda za sve,posebno Reno koji ocekuje udar od Pezoa,Citroena,Opela,Fiata zajedno pa pusta abrove.