1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Mercedes EQG testiran na planini kod Graca i sprema se da ugleda videlo
Novi Mercedes EQG testiran na planini kod Graca i sprema se da ugleda videlo
1

Novi Mercedes EQG testiran na planini kod Graca i sprema se da ugleda videlo

214
1
Podelite sa prijateljima:

Mercedes će započeti godinu sa stilom. Trokraka zvezda ima razne novosti planirane za 2024. godinu, ali, bez sumnje, postoji jedna koja je nešto posebno. Ponuda električnih automobila prepuna je krosovera i SUV-ova, ali ne i terenskih vozila, i budući Mercedes EQG želi da postane kralj tog segmenta jer i njegov termički blizanac ima tu titulu.

Strategija nemačkog proizvođača je jasna, a to je predstavljanje električnog automobila na početku godine uz temeljnu reviziju koju je G klasa prošla na proleće.

Tako će kupci moći da vide iz prve ruke prednosti modela sa „nultom“ emisijom. Za nešto više od mesec dana, novi EQG će ugledati videlo. Ola Kelenijus, Šveđanin na čelu Mercedesa, već je bio jedan od prvih koji je preuzeo kontrolu, videvši iz prve ruke šta su inženjeri uspeli da postignu tako što su na najbolji način iskoristili platformu G klase. Bilo je potrebno da bude dosta izmenjena da bi se baterija smestila između osovina.

Benz je ojačao šasiju sa dva sloja dodatnog čelika, plus kevlar i ugljenik za kutiju za baterije. Za one koji su skeptični prema dinamičkom kapacitetu van asfalta; novi električni automobil može da ponudi mnogo više od bilo kog električnog SUV-a sa Mercedesovim „EQ“ pečatom. Njegova četiri elektromotora, jedan po točku, povećala su njegove terenske performanse sa dva „G-turn“ režima, jednim koji može da se rotira za 360º kao tenk i drugim sa kojim može da se rotira za 90º za uže prostore.

Geländewagen je prošao kroz dug proces razvoja, testiran je na nemačkim putevima, ali nikada ranije na tako tvrdom terenu kao što je planina Šokl (Schöckl). Mislimo na Magninu test stazu na planini pored Graca u Austriji. Mercedes je potvrdio neke tehničke detalje novog EQG-a, kao na primer da je sposoban da se penje uz nagibe do osamdeset procenata ili da je maksimalni bočni nagib isti kao kod G klase, sa uglom do 35º.

Sa skoro 600 KS snage između četiri motora, koji će se uključiti samo kada je potrebna dodatna sila i na taj način maksimizovati autonomiju, EQG će imati dve veoma različite baterije, iako obe sa više od 100 kWh neto kapaciteta. Hemija je ključna; jedna dolazi sa konvencionalnijom litijum jonskom, a druga sa silicijumskom anodom koja nudi veću gustinu energije koja će stići u drugom delu godine ili početkom 2025, obećavajući vrhunsku autonomiju.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektricni terenski auto? Bravo Mercedes, dolazis sa ovim pronalaskom sa 4-5 godina zakasnjenja! Sve je vec vidjeno i isprobano. Godine 2014 u Americi je osnovana firma „Bollinger Motors“, vlasnistvo velikog entuzijaste i vrhunskog inzinjera Roberta Bollingera. Do kraja iste decenije Bollinger je razvio elektricni terenski auto najvise tehnoloske klase: 4 motora, osovine sa nezavisnim vodjenjem tockova, vazdusne opruge i promenljivi klirens, aluminijumska sasija i karoserija. Sve to imalo je svoju cenu – za svoja vozila trazio je vise od 100 hiljada dolara sto je u to vreme bila sokantna cena! Zbog slabe potraznje ovaj projekat je zaustavljen a po mojoj… Pročitaj više »