1. Home
  2. Vesti
  3. Posetioci Salona automobila u Minhenu će moći da provozaju BMW iX5 Hydrogen
Posetioci Salona automobila u Minhenu će moći da provozaju BMW iX5 Hydrogen
0

Posetioci Salona automobila u Minhenu će moći da provozaju BMW iX5 Hydrogen

240
0
Podelite sa prijateljima:

Divizija bavarske marke BMW i će se, pored razvoja i proizvodnje konvencionalnih (baterijskih) električnih vozila, baviti i sklapanjem vodoničnih četvorotočkaša. Kompanija je angažovana i na polju istraživanja i razvoja u ovoj oblasti, i to već nekoliko poslednjih decenija, ali taj trud do sada nije rezultirao lansiranjem nekog modela brenda na slobodnom tržištu. 

Prvi komercijalni model BMW-a koji će se osloniti na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija biće popularni krosover X5. Konceptno vozilo BMW i Hydrogen Next je predstavljeno pre dve godine, dok je svetlost dana sada ugledala prethodnica serijske verzije nazvana BMW iX5 Hydrogen, a koja će biti prikazana na predstojećem Salonu automobila u Minhenu, koji je novi domaćin manifestacije skraćeno imenovane i akronimom IAA.

Posebnu poslasticu predstavlja najava iz minhenske kompanije, a koja kaže da će biti moguće, ne samo razgledati krosover iz vodoničnog segmenta, već su i testne vožnje realnost dostupna svakom. Naravno, od onih koji posete sajamske hale!

BMW iX5 Hydrogen se razlikuje od standardne „X-petice“ po drugačijim odbojnicima, neobičnoj rešetki hladnjaka s karakterističnim koloritom, kao i originalnim naplacima koji u prečniku dosežu do 22 cola. Važno svojstvo im je to što nude smanjeni aerodinamički otpor.

Nemački krosover je obuven u posebne gume s niskim otporom kotrljanja. Razvio ih je tradicionalni partner BMW-a za automobilske gume, italijanska kompanija Pirelli. U putničkoj kabini nije bilo promena, ako izuzmemo oznake konkretnog modela i suptilan plavi dekor, koji je ionako karakterističan za podmarku BMW-a koja nosi jedno slovo: „i“.

Vodonični pogosnki sklop je osmišljen na identičan način na koji funkcionišu i ostale „mašine“ tog tipa savremenog doba. U centralnom tunelu, kao i ispod zadnje klupe je smešten par cilindara od kompozitnog materijala. U stanju su da smeste do šest kilograma vodonika, a da bi to bilo moguće, on mora biti sabijen pod pritiskom od 700 bara.

Gorivne ćelije obezbeđuje BMW-ov tradicionalni saveznik i partner Toyota. Na ovom polju dva proizvođača sarađuju još od 2013. godine. Verujemo da već znate, ali da podsetimo da se u vozilu iz FCEV segmenta, električna energija proizvodi na licu mesta, i to kao rezultat hemijske reakcije vodonika i kiseonika iz vazduha. Snaga elektrohemijskog generatora je na nivou od 170 ks.

Ostatak električne opreme je interne proizvodnje i unificaran je s ostalim električnim modelima marke, pri čemu mislimo na krosover BMW iX i model i4. Samo je jedan trakcioni motor aktivan i on je montiran na zadnjoj osovini. Najviša snaga koju nudi podrazumeva 374 „konja“.

Ipak, to će biti vatrena moć koja će biti samo nakratko dostupna vozaču, i to opet samo ako to dozvoli stepen dopunjenosti trakcione baterije. Nakon što se baterija potroši, to jest deponovana energije iscuri iz nje, snaga pogonskog sklopa nikako neće moći da prevaziđe snagu pomenutog elektrohemijskog generatora, a ona je, kao što maločas napisasmo, svega 170 „grla“. Kapacitet trakcione baterije još nije obelodanjen, a samo njeno prisustvo u vodoničnom automobilu, jedan je od velikih poraza te tehnološke ideje, a ima ih više.

Konstruktor je pristupio testiranju vodoničnog krosovera tek prošlog juna, pa je pred Bavarcima još mnogo posla vezanog za fino podešavanje vozila s povišenom pozicijom sedenja. Maloserijska proizvodnja modela BMW iX5 Hydrogen ne bi trebalo da započne pre kraja 2022. godine. Dodatno, moguće je da će do tog trenutka biti restilizovan konvencionalni X5, pa će tako vodonično izvođenje izgledati drugačije od SUS modifikacije.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments