1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Fiat 500X stiže 2022. godine
Novi Fiat 500X stiže 2022. godine
4

Novi Fiat 500X stiže 2022. godine

903
4
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija italijanskog SUV-a trebalo bi da se pojavi na tržištu krajem 2022. godine. 

Ovo će biti jedan od prvih modela Fiata nakon što dođe do spajanja FCA i PSA grupacije u Stellantis. Još uvek nije poznato da li će nadolazeća generacija zadržati naziv 500X jer se u italijanskim medijima već duži period priča o modelu 500XL koji bi trebalo da zameni i aktuelni 500X i 500L koji se proizvodi u Kragujevcu.

Očekuje se da budući SUV, kakav god naziv nosio, bude značajno veći i prostraniji od trenutne iteracije modela 500X. Dakle, veruje se da će ovaj nadolazeći četvorotočkaš biti duži, sa većim međuosovinskim rastojanjem i većom zapreminom prtljažnika.

Naravno, kako će se PSA i FCA spojiti, i sledeći već postojeće najave, jasno je da će naredni 500X koristiti CMP platformu koju je razvila francuska grupacija. Ova arhitektura je već baza za niz modela Peugeota, Citroena i Opela, a familija utemeljena na CMP platformi će se u narednim godinama još uvećati sa dolaskom automobila iz FCA.

Pomenuta osnova omogućava elektrifikaciju, te treba očekivati i potpuno električno izdanje budućeg italijanskog SUV-a, kao što je to slučaj sa novim reperom u klasi – Peugeotom 2008. Kada smo već kod „lava“, sigurno je da će on biti donor za veći broj komponenti Fiatovom modelu, a veruje se i da će 500X „preslikati“ ponudu motora koja već postoji kod 2008-ice. Dakle, kupci će moći da biraju između 1,2-litarskog benzinskog PureTech agregata i 1,5-litarskog BlueHDi dizel motora.

Pojedini mediji u Italiji i Francuskoj govore o eventualnoj implementaciji plug-in hibridnog izdanja, te da bi taj sklop mogao biti identičan onom koji nudi hibridni Jeep Renegade. Ovakvi navodi čine se pomalo nerealnim jer je veliko pitanje koliko je kompatibilna CMP platforma sa navedenim pogonom.

Kada je reč o dizajnu, očekuje se da se novi Fiat 500X ugleda na električno izdanje Fiata 500, te bi eventualne vizuelne izmene bile u skladu sa retro stilom. Unutar kabine sigurno će doći do „digitalizacije“, tačnije ekran će zameniti tradicionalnu instrumentalnu tablu, a biće postavljen i veći displej za kontrolu informativno-zabavnog sistema. Uz sve to, Fiat će hteo ili ne, morati da podari 500X niz naprednih sistema aktivne bezbednosti.

Prema prvim podacima, novi Fiat 500X biće predstavljen krajem 2022. godine, dok će prodaja početi tokom 2023. godine. Francuski mediji veruju da će početna cena iznositi 0ko 22.000 evra.

AutoRepublika 

(903)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sumnjam da će puno uzeti od psa, pa i fiatovi vi motori su dobri a i oni moraju proizvoditi time dakle i ugrađivati u auta, prije da će imati i jedne i druge motore u ponudi , jer psa NIJE kupio Fiat, tako da sudbina opela nije Fiatu namjenjena . U konačnici, Fiat proizvodi više auta neg dzukele. Nadalje , 500x je vezan na ikonu stila, tako da ne može puno odstupati i bilo bi samoubistvo.

орангутан

Пре неку годину смо га изнајмили током летовања на 10 дана, мислих да ће утисак одговарати атрактивности (икона стила!) спољашњости … . Разочарање, велико. Чини ми се да је сад у овој класи 2008 кева. @морон, ако читаш, успео сам да на препад мало провозам хибридног црва, ух!

moron

Tu sam, upravo legoh pod trpezarijski sto, da kao čovek popijem kafu 😊
Nego, 500X … Šta je problem sa njime (za tebe)? Mene generalno nervira teskoba za glavu na zadnjoj klupi, on je čista negacija praktičnosti i ponude prostora koju nudi kockasti Renegade.
A hibridni CRV, kakva su tvoji utisci? Ja mislim, mogao bih da živim sa njime, sa tom vrstom pogona i onom smirenošću … Itekako 😊😊

орангутан

500х … , јесте да бејаше давна 2016, и јесте класична рентакарски издашна спецификација, али материјали доста лоши, седишта кратка и уска чак и за нас кратке (г.и г-ђа орангутан, а позади нисмо ни седали), 5 брзина а баш се пуно прешло и то феноменалним аутопутевима и путевима који траже 6-ту и лепу вожњу, баш доста бучан, …, Пресладак и скоро ништа од на основу екстеријера очекиваних угодности. Угоднији ми је генерално 500L, а и лепше нам је било претходне године на истом месту и сличној тури у Мегану ЦРВ, кад после седох у мој ауто учини ми се да… Pročitaj više »