1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis stavlja akcenat na električne automobile
Stellantis stavlja akcenat na električne automobile
0

Stellantis stavlja akcenat na električne automobile

246
0
Podelite sa prijateljima:

Hibridi padaju u zapećak, prioritet su EV modeli. 

Karlos Tavarez, prvi čovek Stellantisa – nedavno formiranog spajanjem PSA grupe i FCA alijanse, potvrdio je da će u budućnosti više fokusa biti usmereno na električne automobile, a manje na hibridna vozila. Prema njegovim rečima, Stellantis će u narednom periodu nastaviti da ulaže u hibridnu tehnologiju, ali će daleko više investirati u razvoj EV modela.

Dakle, Tavarez ne veruje u naročito lepu budućnost plug-in hibrida. Uostalom, njih mnogi smatraju samo kao međukorak u prelasku na električnu mobilnost. „Neophodno je da prebacimo u višu brzinu kod razvoja električnih automobila. Sve je više zemalja koje najavljuju potpunu zabranu bilo kakvih sklopova koji koriste SUS motore i uskoro će prodaja elektrifikovanih automobila biti mahom oslonjena na EV modele“, kazao je šef Stellantisa.

Tavarez je potvrdio da je ubrzan rad na stvaranju eVMP platforme, čiji je razvoj počeo još u doba kada je PSA grupa bila samostalna. Ova modularna arhitektura koristiće se za električna vozila iz C i D segmenta, mada smo već videli i da se CMP platforma može izdužiti pa da se na nju smeste automobili iz C klase kao što je to slučaj električnim izdanjem Citroena C4.

Osim toga, Karlos Tavarez je najavio i dodatna ulaganja upravo u CMP arhitekturu odnosno njenu dalju evoluciju. Pomenuta eVMP platforma pojaviće se na tržištu 2023. godine i prvi model koji će je koristiti biće električna varijanta nove generacije Peugeota 3008.

AutoRepublika 

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments