1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen sve bliži velikoj kazni u EU zbog emisije štetnih gasova
Volkswagen sve bliži velikoj kazni u EU zbog emisije štetnih gasova
2

Volkswagen sve bliži velikoj kazni u EU zbog emisije štetnih gasova

350
2
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da će se Volkswagen pridružiti nizu proizvođača koji neće ispoštovati zadate norme u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova. 

Stoga se nemački gigant, polako, ali sigurno priprema za kazne koje će stići iz EU odnosno Evropske komisije. Volkswagen nije spasio ni emisioni sporazum sa MG Motor, s obzirom na to da je potonji brend isporučio poprilično malo automobila u Evropi, pa ni to nije značajno pomoglo Nemcima.

Partnerstvo u vezi sa emisijom štetnih gasova sa MG Motor (koji je u svojini kineskog SAIC-a), donelo je Volkswagenu minimalno smanjivanje flotne emisije od svega 0,3 g/km. Dakle, nedovoljno da se izbegnu kazne u EU.

Volkswagen je verovao da bi ID.3 mogao da ga spasi ove godine, i iako sada navode da su primili više od 40.000 narudžbina (do pre nekoliko dana je bilo 38.000), sve je to očito nedovoljno. Čak i da Volkswagen stigne da isporuči sve naručene primerke modela ID.3 do kraja godine, ni to ne bi bio garant da će izbeći kazne, jer teče prodaja i drugih konvencionalnih modela, od kojih mnogi emituju značajno više od 95 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru.

„U ovom trenutku ne možemo potvrditi da ćemo ispuniti norme u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova“, rekao je šef prodaje Volkswagen grupe, Kristijan Dalhajm. Finansijski direktor, Frenk Viter, već je potvrdio novinarima da su obezbeđena finansijska sredstva za eventualno plaćanje kazni. Prema njegovim rečima ostavljeno je više stotina miliona evra za potrebe eventualnih ekonomskih penala u EU.

Ipak, Viter se ne boji kazni. „Čak i ako ove godine malo prekoračimo dozvoljenu flotnu emisiju štetnih gasova, to nije dobro, ali nije ni smak sveta“, istakao je finansijski direktor Volkswagena i dodao da je siguran da flotna emisija štetnih gasova neće biti problem naredne godine.

AutoRepublika 

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Ovde je jasno da se radi o uroti protiv Grupe. 🙂

Yankee

comment image