1. Home
  2. Liste
  3. Rang lista omiljenih marki među nemačkim lopovima
Rang lista omiljenih marki među nemačkim lopovima
3

Rang lista omiljenih marki među nemačkim lopovima

2.75K
3
Podelite sa prijateljima:

Generalno gledano, tokom 2018. godine je u poređenju s prethodnom godinom, manje automobila ukradeno u Nemačkoj, a podatak dobija još više na značaju ako se zna da je broj novoregistrovanih vozila u toj državi porastao u istom periodu.

Ovakav zaključak nedvosmisleno proizilazi iz izveštaja „Kriminalne radnje koje se tiču motornih vozila“ a koji je je izdala Savezna kriminalistička policija Nemačke (BKA). Ukupan broj ukradenih, ili „trajno izgubljenih“ automobila je iznosio 16.600 primeraka, navodi BKA, što je za 12,7% manje nego 2017. godine, kada je bespravno otuđeno oko 19.000 četvorotočkaša.

Najpopularnija marka za lopove u zemlji Germana je bez konkurencije Volkswagen, pa tako izreka „šta zračiš, to privlačiš“ dobija još jednu potvrdu u realnosti. Ukupno je ukradeno 3.100 vozila s ovim oznakama na poklopcu motora.

Kao što se da primetiti na grafikonu, BMW sledi ali uz ogromnu razliku jer je protivpravno, vlasnika promenilo 2.175 primeraka BMW-a. Audiju je za dlaku izmakla druga pozicija, a broj ukradenih vozila s prstenovima iznosi 2.124 komada. Sa 1.941-im ukradenim vozilom sledi Mercedes, na koji način se zaokružuju prva četiri mesta, uz više nego očiglednu nemačku dominaciju rang listom.

Interesantno je zapaziti da su posle nemačkih, najpopularnija japanska vozila, dok italijanske marke nešto i nisu na ceni među ološima u Nemačkoj. Zanimljivo je i da broj ukradenih vozila s oznakama pet marki iz drugog dela liste, u zbiru jedva premašuje cifru koju je sam zabeležio miljenik razbojnika – VW.

Bitno je napomenuti da uprkos smanjenju broja ukradenih vozila, šteta naneta žrtvama, merena u apsolutnim iznosima, nastavlja da raste, čemu se imamo zahvaliti nezajažljivoj gladi za novcem koju iz godine u godinu ispoljavaju sami proizvođači automobila, ali i afinitetu lopova koji za krađu biraju sve novije i skupocenije automobile.

Smanjenje broja ukradenih vozila se tumači napretkom tehnologije zaštitnih sistema.

AutoRepublika

(2753)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da bi bilo veoma celishodno znati i „koeficijent kradljivosti“ unutar svake odredjene marke (npr, broj ukradenih VW-a u odnosu na ukupan broj registrovanih VW-a ).
Jer, iz onog gore sledi da je, primere radi, broj ukradenih mazdi tri puta manji u odnosu na VW. Ali, siguran sam da odnos broja registrovnih mazdi i broja VW-a nije 1 : 3, već je u toj proporiciji ova druga cifra daleko veća od 3. Pa bi se reklo da je mazda „relativno kradljivija“.

damir1

Normalno da ce se krasti kad proizvodjaci, zele da se auta kradu.
Napravili su keyless go da bi se auta krala.
Da oni ne zele da se kradu ugradili bi skener otiska prsta.
Smijesno je da je mobitel koji kosta 500 eura, bolje zasticen od auta koje kosta 25000 eura.

Rade

Smešno je što ti misliš da je mobitel bolje zaštićen zbog skenera otiska prsta.