1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Crni duh navodio policajca da često krši zakon
Zanimljivost dana: Crni duh navodio policajca da često krši zakon

Zanimljivost dana: Crni duh navodio policajca da često krši zakon

2.61K
8
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled ovaj Dodge Challenger iz 1970. godine izgleda kao i većina od skoro 77.000 primeraka koje je korporacija Chrysler proizvela spomenute godine. Čak ni njegov motor Hemi i četvorostepeni manuelni menjač ga ne čine toliko retkim, pa je te čarobne godine kada su se rodili mnogi od nas (smajli na licu lektora od „uva do uva“) ukupno 137 jedinica napustilo fabriku.

Svakako mala brojka, ali u istoriji američkih takozvanih „mišićavih automobila“ su postojali mnogobrojni primerci proizvedeni u jednocifrenim serijama, tako da ovaj Challenger barem po tom pitanju nije specijalan. Ne, ono šta ga čini posebnim je njegova istorija na ulicama Detroita, koju je ispisivao početkom sedamdesetih godina prošlog veka kada je dobio nadimak „Crni duh“, i to samo zato što vlasnik nije smeo često da se trka sa njim zbog svoje profesije.

 

Vlasnik ovog automobila je čovek po imenu Gregori Kval, a Challenger je originalno pripadao njegovom ocu Godfreju. Krajem 2015. godine, kada je Godfrej ležao u bolničkoj postelji i bio na samrti, ispričao je svom sinu istoriju kako je jedan crni automobil postao tolika legenda u prestonici američke automobilske industrije.

Gregori je znao da je „ćale“ voleo četvorotokčaše i seća se dana kada je kao „mladunac“ obavljao sitna održavanja, ali nikada nije znao celu istoriju. Ovaj put Godfrej mu je ispričao veoma zanimljivu priču.


Spomenuta 1970. godina je bila verovatno ona tokom koje se desio vrhunac snage klasične američke industrije. Debitovali su neki zaista kultni modeli, pre svega Chevrolet Chevelle SS454, ali i model iz naše priče. Reč je o modelu Dodge Challengeru koga je korporacija Chrysler videla kao rivala modelima poput Forda Mustanga i Chevroleta Camaro.

Challenger je nudio bogatu ponudu motora sa šest i osam cilindara, a vrhunac je činio legendarni Hemi, zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara). Iako je na papiru razvijao „samo“ 425 konjskih snaga, javna tajna je bila da je realna brojka bliža onoj od 550 „grla“. Nije postojalo mnogo automobila koji su bili brži, posebno ne u stanju u kakvom su bili kada su stigli direktno iz fabrike.


U svakom slučaju, Godfrej je naručio svoj Challenger sa Hemi motorom, četvorostepenim manuelnim menjačem i gotovo svakom opcijom koja je bila dostupna, i to po ceni od 5.300 dolara (oko 35.550 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). Njegov brat je posedovao jednako poželjan Dodge Charger iz 1968. godine, pa je Godfrej želeo da se bavi amaterskim auto-moto sportom, kako na stazama tako i na ulicama.

Ali, u tom poslu mu se isprečila profesija policajca, a ulično trkanje je naravno bilo protivzakonito. Šef policije ga je nekoliko puta upozoravao da sigurno ne želi da završi iza rešetaka zajedno s kriminalcima koje je lično smestio tamo, a Godfrej ipak nije mogao da odoli svom hobiju.

Iz tog razloga bi provodio mnoge noći na uličnim trkama pre nego što bi se „smirio“ po nekoliko meseci, i onda opet krenuo iz početka. Lokalni trkači su mu dali nadimak „Crni duh“.


Godfrej je dugo godina živeo dvostruki život, a sa Challengerom je prešao oko 72.000 kilometara. Posebno je ponosan što nikada nije zahtevao veće popravke pošto su Hemi agregati dizajnirani kao trkački i osposobljeni da pružaju maksimalne performanse, ali ne i dugi životni vek. Automobil je parkiran u porodičnu garažu krajem sedamdesetih godina prošlog veka, i na tom mestu je ostao sve do Godfrejove smrti krajem 2015. godine.

Vlasnik je u testamentu ostavio Challenger svom sinu Gregoriju, a ovaj je odlučio da ga vrati u vozno stanje bez detaljnih resturacija. Amerikanci takav trend nazivaju „survivor“ ili u prevodu „preživeli“, a on opisuje klasike koji pokazuju svoju istoriju preko svake ogrebotine.

Od tada je Challenger je čest gost na skupovima istorije, a posebne pohvale su imali oni koji su se trkali protiv njega pre pet decenija. Tako da ako vas put ikada navede prema Detroitu, nemojte da ga osuđujete na osnovu onoga šta više nije dobro, jer shvatite da se u svakoj garaži možda krije još koji „Crni duh“.

Zoran Tomasović

(2606)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Inspektor Nagib / šibicar Ragib…

moron

Baš to mi je palo na pamet čitajući ovaj lep tekst 🙂

sami

Ovo je kao „trkački“ auto!? Svašta, koja kanturina sa 4 brzine. Filter za vazduh mu je bio na nivou traktora Fergusona

Yankee

Ti imas neko iskustvo sa njim pa znas?

sami

A od ćega mu je trkački „menjač“ ? Držalja satare ili noža? Jel ti ovo zahebavaš nas ili si stvarno puko?

Yankee

Znaci odgovor je „ne“ …

sami

A ima i kuku za prikolicu. Razmak pedala ko na Mack-u. Treba cipela 54 broj da poklopi gas i kočnicu. Hebem ti američke „trke“. Čoveče, pa ti nemaš pojma. Pitaš mene za iskustvo? Pa ja sa slike vidim više nego ti uživo. Ozbiljo, što će trkaćem autu kuka za prikolicu „Hand made“. I kako ovaj trkač brzo šalne onaj menjač što ima ručku od satare!? E to su trke, prave američke bato!

Yankee

Gospodine Sami, Kola ili pod kojim god imenom se danas krijes – nisam te nista vise pitao osim imas li neko iskustvo sa ovim autom (ili jesi li ga makar ikada video uzivo). Odgovor je „ne“, tako da ne znam sto i dalje pises.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee