1. Home
  2. Istorija
  3. Osnivač Daewoo korporacije napustio ovaj svet
Osnivač Daewoo korporacije napustio ovaj svet
0

Osnivač Daewoo korporacije napustio ovaj svet

587
0
Podelite sa prijateljima:

Kim Ujun, osnivač korejske marke Daewoo, preminuo je u svojoj 82. godini što je nesrećni epilog poslednje Ujunove bitke koja je vođena s upalom pluća. Njegovo životno delo se u početku zvalo Daewoo Industries. Kompanija je osnovana 22. marta 1967. godine, a početni dani života firme su bili posvećeni tekstilnoj industriji.

Preregistracija pretežne delatnosti kompanije Daewoo Industries je izvršena nešto kasnije pa je na taj način društvo “zaplovilo” u brodogradnju. Tokom vremena, čelnici kompanije su se zainteresovanli i za tržište elektronskih komponenti, potrošačke elektronike, aeronautike, oružja, teške industrije, gradnje i hotelijerstva. Nisu im bile strane ni finansijske usluge kao ni one iz oblasti telekomunikacije.

Ono što nas najviše zanima tek sledi. Počev od 1982. godine, Daewoo postaje i automobilska marka.

GM Daewoo bivši model Mapsy 1500 C.1984-C.1991. W84HV_DW002KR (Južna Koreja)

Istorija je započela pripajanjem male korejske kompanije Saehan Motors, koja je ranije delimično bila u vlasništvu američkog koncerna General Motors. Upravo to je razlog što su prvi automobili koji su nosili Daewoo oznake bili blago modifikovani Opelovi puleni.

Na primer, Daewoo Nexia s donje fotografije, koji nije bio redak primerak na našim ulicama, proizveden je na bazi verzije iz 1984. godine, modela Opel Kadett E.

Problemi za korejsku korporaciju su počeli da se gomilaju krajem devedesetih godina prošlog veka kada je i država prolazila kroz duboku finansijsku krizu. Kao posledica tih okolnosti, Daewoo je proglasio stečaj 1999. godine. Dugovi su dosegli cifru od 50 milijardi američkih dolara, što iznosi oko 77 milijardi zelenih novčanica, preračunato na aktuelnu kupovnu moć novca.

Daewoo Nexia

Kim Ujun je tada napustio domovinu da bi po povratku, 14. juna 2005. godine, bio uhapšen. Bivši predsednik kompanije se javno izvinio dodajući da je spreman da prihvati i odgovara po svim tačkama optužnice.

Nakon saslušanja koje se odigralo tokom maja 2006., Kim Ujun je osuđen na desetogodišnju tamnicu, ali je ukazom predsednika Republike Koreje No Mu Hijuna, amnestiran već 30. decembra 2007. godine. Do tog trenutka, automobilska divizija Daewoo grupe je već bila u rukama General Motorsa koji se 2011. godine konačno transformisao u kompaniju GM Korea.

Prošlog meseca sporučen prvi tanker na svetu za prevoz tečnog naftnog gasa koji koristi vazdušno podmazivanje i koji je proizveo Daewoo Shipbuilding

Bilo kako bilo, većina profitnih centara ondašnje korporacije, u današnje doba pripada drugim kompanijama. Pa ipak, nekoliko entiteta angažovanih u oblastima brodogradnje, energetike i proizvodnje elektronskih komponenti i dalje nose naziv Daewoo.

AutoRepublika

(587)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments