1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kako je Harley-Davidson proizvodi(o) pivo
Kako je Harley-Davidson proizvodi(o) pivo

Kako je Harley-Davidson proizvodi(o) pivo

290
2
Podelite sa prijateljima:

Tokom svoje 117-godišnje istorije, Harley-Davidson se često okretao trgovini i marketingu da bi poboljšao prodaju, proširio dostupnost i privukao pažnju publike u drugim segmentima. Ovakvi potezi su ponekad bili uspešni, ponekad baš i ne, ali ono što se svakako pokazalo punim pogotkom je Harley-Davidson pivo.

Ovo možda i ne čudi, s obzirom na to da je kultna američka marka motocikala usko povezana s „rock’n’roll“ kulturom, a pivo je, kao što znamo, omiljeni napitak rokera (čija je omiljena marka motocikala upravo ova iz Viskonsina). Harley-Davidson je proizvodio pivo između 1984. i 2000., a zatim ponovo od 2018. u limitiranoj ediciji vezanoj za petogodišnjicu, poznatoj pod imenom Ride Home.

 

Dakle, opšte je poznato da bajkeri daju prednost pivu u odnosu na „žestinu“, a što se tiče toga kako je Harley došao do ideje da stavi svoj logo na limenke, ispostavilo se da se ne radi isključivo o želji da se napravi dodatni novac.

Naravno, kada je ovaj proizvod lansiran 1984., na Daytona Bike Week manifestaciji, radilo se o novoj stvari koja je širila uticaj imena proizvođača i doprinosila porastu profita. Limenke su dizajnirane tako da podsećaju na ambalažu motornog ulja, obojene u boje „čopera“ (srebrna i crna), ali je pivo u njima bilo sasvim obično. Bio je to čist marketinški potez: uzmite blag, običan napitak i prepakujte ga da biste ga prodavali pod novom robnom markom za više novca.

Ipak, do 1987., Harleyjevi šefovi su uvideli da bez obzira što će se njihovo pivo svakako dobro prodavati, bolje je da to bude kvalitetan proizvod. Tada je zvanično rođeno Harley-Davidson Heavy Beer pivo, premijerno predstavljeno pnovo na Daytona Bike Week događaju. Ovoga puta je proizvođač motocikala ušao u partnerstvo s Pabst Brewing Co., i pakovao svoj proizvod u srebrno-narandžaste limenke s natpisom „Daytona 1987“. To je bio samostalan proizvod, koji je apelovao na Harleyjevu posvećenost da svojim kupcima pruži samo vrhunsku stvar.

Takođe, dosta je govorio o želji kompanije da svoje preduzetništvo podigne na viši nivo, isporučujući nešto što rivali nemaju. Kao što je Klajd Feler, šef marketinga Harley-Davidsona u to vreme , objasnio Orlando Sentinelu nakon lansiranja: „Kada je vaša glavna imovina vaše ime, treba da osigurate da ga ne osramotite.“

„To je pivo napravljeno u Viskonsinu“, hvalio se on, rekavši da je Hevy Beer („teško pivo“) bilo zamišljeno kao „anti-light“ pivo.

„Najjači adut koji imamo je naše ime“, nastavio je on. „Za srednji deo Amerike, Harley-Davidson je ono što je Jaguar za japije. Mi prodajemo 30.000 motocikala godišnje, ali i 2,5 miliona majica. Želeli smo da uradimo nešto što Japanci ne mogu. Da li možete da zamislite sebe kako pijete ’Suzuki’ pivo?“

Harley je nastavio proizvodnju limitiranih edicija piva do 2000., za svaki Daytona Bike Week i druge manifestacije koje je sponzorisao HD. Što se tiče drugih noviteta, limenke su se ipak prodavale brže od palačinki, ali prodavci su često medijima govorili kako gotovo da nisu viđali ljude da piju pivo. U međuvremenu, limenka Harley-Davidson piva je kolekcionarski primerak, bilo da je prazna ili puna.

Godine 2018., za petu godišnjicu, poznatu kao Ride Home ili HarleyMania, američki proizvođač motocikala je „uskrsnuo“ svoje pivo. Ovoga puta, reč je o stoodstotnom proizvodu kuće, u smislu da je kompanija ušla u partnerstvo s tri pivare iz Milvokija, da bi isporučila isti ukus Heavy Beer piva u koji su se bajkeri svojevremeno zaljubili.

Good City Brewing, Third Space Brewing i Milwaukee Brewing Co., koristili su isključivo slad iz Viskonsina u kreiranju piva, koje je opisano kao „superizbalansirano i pitko“. Bilo je dostupno na manifestaciji po ceni od 7,99 do 8,99 dolara za pakovanje od četiri limenke. Kao i u slučaju svake druge edicije Harley piva, potražnja je bila do te mere visoka da su kupci zamoljeni da smanjuju porudžbine.

Orlando Sentinel je Daytona pivo iz 1987. opisao ovako: „pun ukus u ustima, bogata aroma i težak, evropski stil tela s bogatim ukusom: najpre se oseti neznata slatkoća slada, zatim jak ukus hmelja i oštar, gotovo gorak finiš.“ Još uvek se mogu pronaći neotvorene limenke iz te godine i kasnijih na eBayu i sajtovima posvećenim pivu, mada njihovo ispijanje posle toliko godina, nije dobra ideja.

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ako je Wisconsin poznat po bilo cemu, osim HD i sira, to su svakako pivare. U delu grada gde ja zivim ima ih barem 10-ak, a nekada je bilo jos vise. Milwaukee je toliko povezan sa pivarama da se baseball tim zove Milwaukee Brewers.

don

Bolje im je da su ostali na tome :-p
Homer Simpson je ponosan!