1. Home
  2. Vesti
  3. Voditelj Top Geara slupao skupoceni Lamborghini Diablo
Voditelj Top Geara slupao skupoceni Lamborghini Diablo

Voditelj Top Geara slupao skupoceni Lamborghini Diablo

6.11K
4
Podelite sa prijateljima:

Britanski mediji su još pre dve sedmice preneli vest da je tokom snimanja popularne automobilske emisije Top Gear dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je jedan od voditelja Pedi Mekginis slupao klasični Lamborghini Diablo. Iako ova serija više nije u centru pažnje, kao što je to bio slučaj u vremenima kada su na malim ekranima bili Džeremi Klarkson, Ričard Hamond i Džejms Mej, i dalje je izuzetno popularna i barem autor ovog teksta željno čeka nedelju uveče da pogleda novu epizodu na BBC America.

U epizodi iz naše priče, tri voditelja biraju legendu iz osamdesetih godina prošlog veka, koja je bila u stanju da dostigne brzinu od preko 200 milja na sat (320 km/h). Kris Heris je izabrao Ferrari F40, koga smatra najboljim automobilom u istoriji, dok se ponosni Britanac Endru Flintof opredelio sa Jaguar XJ220. Očekivao sam videti i Porsche 959 ili možda McLaren F1 (koji je zapravo iz devedesetih godina), pa sam se pomalo razočarao kada sam video Mekginisa u Diablu.


Tokom predstavljanja automobila, u predelima severne Engleske nazvanim Jorkšir, Mekginis tvrdi da je naleteo na ulje na putu pri brzini „ne većoj od 40 mph (64 km/h)“ i izgubio kontrolu nad četvorotočkašem. Udario je u drvenu zaštitnu ogradu i završio na livadi.

Policija je bila na licu mesta, ne iz potrebe već da bi blokirala saobraćaj tokom snimanja epizode, a voditelj je prebačen u bolnicu gde je otpušten istog dana. S druge strane, italijanski superautomobil nije bio jednake sreće, iako se pretpostavlja da je šteta uglavnom kozmetička i da će „nastaviti sa karijerom“. Vrednost automobila se inače procenjuje na oko 250.000 britanskih funti (oko 275.200 evra).


Mediji su u međuvremenu istražili poreklo Diabla, i saznali da je pao na takozvanoj MOT inspekciji samo tri dana pre nego što je snimanje započelo. MOT (Ministry of Transport) test je veoma sličan našem tehničkom pregledu, a u ovom slučaju su navodno odlučile sitnice poput brisača.

Vlasnik je investirao oko 3.000 britanskih funti da popravi nedostatke i zahvaljujući tome uspeo da prođe ponovljeni test, ali će inspektor napisati u svom izveštaju da je jedna od guma „pri kraju“ i da će se uskoro morati zameniti.

Pneumatik je očigledno bio dovoljno dobar da prođe inspekciju, pa je nepoznato da li je igrao ulogu u incidentu.
Mekginis je na kraju ipak završio takmičenje, ali za volanom Škode Octavije, tako da se (u šali) može reći da rokadu nije ni osetio.

Ko je gledao ovu epizodu, došao je inače do rerešenja još jednog velikog, ispostaviće se mita, a to je onaj koji se bavi maksimalnom brzinom Jaguarovog modela XJ220. Spomenuta brojka u imenu je trebalo da označava planiranu maksimalnu brzinu, doduše izraženu u miljama (352 km/h), ali je Jaguar reklamirao svog velikana da je za 5 km/h sporiji.

Međutim, Flintof je zapravo dostigao 221 mph (354 km/h), pa je nepoznato da li je britanski superautomobil pretrpeo ikakve modifikacije da bi bio brži.

AutoRepublika

(6111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zeleni Zub

Pa Porsche 959 razvija manju maksimalnu brzinu od 200 mph….

Yankee

Kako sam citao, onaj osnovni da (197 mph), ali su postojale verzije koje su isle do 211 mph.

Zeleni Zub

Da postoje ,ali oni su ili trkacki ili tjunirani

Yankee

Tjunirani unutar Porschea tako da se i dalje vodi kao fabricki model. To je bilo specijalno izdanje 959 koje se zvalo Special S i takav je napustao Porscheovu fabriku. Imao je 515 ks umesto standardnih 450 ks i max brzinu od 211 mph. Proizvedeno ih je samo 29.