1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi „Das Auto“ je bio Opel Kadett B
Zanimljivost dana: Prvi „Das Auto“ je bio Opel Kadett B

Zanimljivost dana: Prvi „Das Auto“ je bio Opel Kadett B

3.42K
3
Podelite sa prijateljima:

Kada čujemo ono „Das Auto“ svima nam sigurno prvi na pamet padne Volkswagen, i to iz opravdanih razloga. Nemački proizvođač vozila je inicirao kampanju s takvim marketinškim sloganom 2007. godine, i kao takav brzo dospeo u centar pažnje, pa nije bilo potrebno mnogo vremena da Volkswagen postane prepoznatljiv kao „Das Auto“ u jednakoj meri kao što su, bezmalo sinonimi nemačke marke bili i „TDI“, kao i ostale popularne oznake.

Ali, da li biste bili iznenađeni ako vam kažemo da je Opel bio prvi koji je iskoristio slogan „Das Auto“, još 1969. godine za tadašnju generaciju modela Kadett?

Verovatno ne biste, pošto je takva informacija dostupna na vaskolikoj globalnoj mreži i pročula se još u vreme kada je Volkswagen „oživeo“, ali to ne znači da ne zaslužuje zaseban članak u našoj sekciji „zanimljivosti dana“.

Kadett ima izuzetno dugačku istoriju, koju ćemo vam sigurno jednog dana ispričati, a započela je još pre Drugog svetskog rata. Konkretnije, to se desilo 1936. godine, kada je Kadett postao jedan od prvih nemačkih modernih gradskih automobila, ali je njegova cena od 2.100 maraka, i dalje bila relativno visoka za prosečnog građanina.

Upravo je takva situacija i pogurala Adolfa Hitlera da donese odluku o ubrzanom razvoju Volkswagena „Bube“, koji je bio dvostruko jeftiniji. Rivalitet dva brenda će zapravo postati ironičan, tokom pedesetih godina prošlog veka, kada je Opel odlučio da vrati poznatu oznaku i to sa strategijom poznatom kao „einen perfekten Anti-VW“, ili u prevedu „jedan perfektan anti-Volkswagen“.

On je debitovao 1962. godine pod imenom Kadett A i u naredne tri godine će privući 649.512 kupaca. To nije bilo dovoljno da se nadmaši „Buba“, ali je Kadett dobio dosta pohvala da je veći, moćniji, bolje opremljen i bezbedniji četvorotočkaš nego što je to bio Volkswagenov velikan.

Za našu priču najbitnija je druga generacija koja se, pod oznakom Kadett B, prodavala od 1965. do 1973. godine. Ovaj automobil će postati veliki komercijalni uspeh i tokom svoje istorije će biti isporučeno oko 2,6 miliona primeraka u preko 120 država, širom sveta (Opelov rekord će kasnije da nadmaši Astra F sa 4,13 miliona prodatih vozila).

Tokom 1969. godine neko se dosetio da pokrene marketingški slogan „Opel Kadett. Das Auto“ koji će postati zaštitni znak ovog automobila i on će opstati na snazi sve do sredine sedamdesetih godina. Čak i u današnja vremena, nije retkost da Opel često „pecne“ Volkswagen i podseti ga je „pozajmio bez dozvole“ slogan koji je učinio Kadett B toliko popularnim.

Što se tiče samog Kadetta B, najviše pažnje je privukao model Rallye sa 1,9-litarskim motorom koji je razvijao 89 konjskih snaga, a kasnije i 106 „grla“. Zahvaljujući skromnoj masi od svega 889 kilograma, Kadett je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 9,5 sekundi, što ga je učinilo jednim od prvih performantnih malih automobila u Evropi.

Kadett će nastaviti sa proizvodnjom sve do 1991. godine kada će ga zameniti model Astra.

Zoran Tomasović

(3419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
djole

Opelovi automobili su bili, a i danas su kvalitetniji i ubedljivo lepši od VW. Ali je nekom svojevremeno o odgovaralo da stisne Opel, kako bi lakše favorizovao VW.

moron

Kako je lep Kadeit B na onoj crno beloj fotografiji. Melem za oči.

GroupB

Onda ga americani napusu i dobiju onaj chevelle.