1. Home
  2. Vesti
  3. Renault izneo detalje: Clio Hybrid i Captur Plug-In Hybrid s E-Tech pogonskim sistemima
Renault izneo detalje: Clio Hybrid i Captur Plug-In Hybrid s E-Tech pogonskim sistemima
2

Renault izneo detalje: Clio Hybrid i Captur Plug-In Hybrid s E-Tech pogonskim sistemima

235
2
Podelite sa prijateljima:

Aktuelni Clio i Captur su potpuno novi, revidirani „od glave do pete“, počivajući na novoj CMF platformi, razvijenoj da podrži različite nivoe elektrifikacije, koju je Renault označio kao E-Tech, bilo da se radi o hibridima ili „plug-in“ hibridima.

Predstavljen na Salonu automobila u Briselu 2020., Clio E-Tech Hybrid kombinuje visokonaponski starter-generator s višerežimskom transmisijom bez kvačila. Reč je o dva elektromotora, koji funkcionišu u sinergiji s 1,6-litarskim agregatom s unutrašnjim sagorevanjem. Elektrifikovani hedžbek iz B segmenta takođe poseduje litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1,2 kWh.

Ova očigledno složena postavka pruža do 80 odsto manje emisije ugljen-dioksida u urbanim uslovima vožnje. Captur E-Tech Plug-In Hybrid poseduje jedinicu od 9,8 kWh, što mu obezbeđuje čisto električnu autonomiju do 50 kilometara.

Oba modela startuju u EV režimu a linijsko-paralelna arhitektura omogućava da elektromotori operišu kako nezavisno, tako i u tandemu. Primarna jedinica služi kao skupljač kinetičke energije, onog momenta kada vozač podigne stopalo s papučice gasa. Ubacivanje selektora menjača u „B“ (brake-kočnica) omogućava dodatnu rekuperaciju energije.

Sistem regenerativnog kočenja je takođe prisutan, uz E-Tech oznaku, po kojoj će elektrifikovani modeli biti prepoznatljivi. Uz to namenjena im je posebna grafika info-zabavnog sistema, kao i klaster instrumentacije, što Renault naziva „smart cockpit“. Ovo rešenje koristi ekran osetljiv na dodir iz Easy Link porodice, dijagonale 7,0 ili 9,3 inča.

Start/stop dugme prisutno u konvencionalnim modelima je zamenjeno EV dugmetom. Da, čak i Clio poseduje EV režim, ukoliko baterija može da pruži dovoljno energije za „električnu“ vožnju. Captur Plug-In Hybrid može da se kreće čisto na električnu energiju do brzine od 135 km/h, dok u gradu autonomija iznosi 65 kilometara.

Hibridni krosover je zaista mali potrošač, jer po WLTP-u, kažu u Renaultu, troši samo 1,5 litara benzina na 100 kilometara.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Kopija toyotinih e-Cvt mjenjača ako i nije aisin toyota mjenjač.

Sebastian L.

Nije kopija nicija. Sam hibridni sklop je vise-manje standardan, ali je menjac Renaultov novitet – i to poprilicno zanimljiv: ko govori madjarski ili moze da koristi g translate, ima na sledecem linku tehnicku prezentaciju kako ovaj sistem radi. A moramo da cekamo do kraja januara da novinari koji su vozili Clio i Capture sa ovim sklopom smeju da objave impresije sa test-voznje:
https://totalcar.hu/magazin/technika/2020/01/09/hibridbol_hasonlo_se_volt_meg/