1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se klasični avion marke Porsche
Prodaje se klasični avion marke Porsche

Prodaje se klasični avion marke Porsche

3.71K
0
Podelite sa prijateljima:

Da, dobro ste pročitali – Porsche je proizvodio i avione… Donekle. Možda ne u jednakoj meri, kao što to danas čini Honda s razvojem brzih letelica, ili ne, na način na koji je Henri Ford pokušao da od modela Trimotor napravi „Model T avionske industrije“, o čemu smo i pisali prethodne godine.

Ali, sve je započelo pre neko što je nemačka firma uopšte umešala svoje prste u ovu granu, i to tokom pedesetih godina prošlog veka, kada su male avionske kompanije shvatile da bi takozvani „bokser“ agregat s vazdušnim hlađenjem, iz modela Porsche 356, bio idealan za manje putničke avione.

Oni su naravno morali biti modifikovani po pitanju snage, a pokazali su se toliko popularnim da je i firma iz Štutgarta između 1957. i 1963. godine, imala posebno odeljenje gde je razvijala agregate za avijaciju. Nepoznato je zašto je prestala sa radom, ali se nemački gigant ponovo oprobao 1981. godine kada je otvorena kompanija nazvana Porsche Flugmotoren (PFM) ili u prevodu „Porscheovi agregati za avijaciju“.

Ovaj put su Nemci preuzeli 3,2-litarski motor iz modela 911 Carrera, i detaljno ga modifikovali instalacijom turbo punjača, kako bi pružao visoke performanse na visokim nadmorskim visinama.

Postojale su četiri verzije, a ona najmoćnija je razvijala 240 „grla“. Zahvaljujući naprednom dizajnu, Porsche je uskoro dobio dosta narudžbina, a izdvajale su se male firme poput Socate, Cessne, Colanija, Robina, Extra i Mooneya.

Za ovu priču najbitniji je model Mooney M20L, a Porsche je isporučio ukupno 41 agregat tokom 1988. i 1989. godine. Ova američka firma koja je danas u rukama investitora iz Kine, će ujedno biti najveći kupac Porscheovih motora, i postaće vlasnik polovine od oko 80 isporučenih jedinica.

U oglasu koji je osvanuo na društvenoj mreži Facebook kaže se da se avion trenutno nalazi u kanadskom gradu Edmonton i da vlasnik za njega traži oko 140.000 kanadskih dolara (oko 107.000 američkih dolara). Vlasnik je voljan prihvatiti i druge načine plaćanja u vidu razmene za zemljište, apartmane, kuće ili automobile.

 

Porsche se povukao iz ove industrijske grane još 1991. godine, nakon velikih finansijskih gubitaka, ali je sve do 2007. godine nastavio da nudi podršku, u vidu isporuke rezervnih delova. Tako da i oni sa dubokih džepom koji budu u stanju da kupe ovaj Mooney avion treba da znaju da će rezervne delove biti gotovo nemoguće pronaći.

Zoran Tomasović

(3708)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments