1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jedini primerak Zastave Floride sa automatskim menjačem
Zanimljivost dana: Jedini primerak Zastave Floride sa automatskim menjačem

Zanimljivost dana: Jedini primerak Zastave Floride sa automatskim menjačem

10.50K
21
Podelite sa prijateljima:

Marko Momirov poseduje jedinu Zastavu Floridu automatik na svetu. Posle relativno uspešnog starta sa 45/55 (koji su se u Americi prodavali kao GV/GVC/GVL/GVS/GVX) i preko 100.000 jedinica u prve 2 i po godine, Zastava je želela da proširi ponudu i sa Floridom.

Iz tog razloga je proizveden model sa slike sa trostepenim automatskim menjačem, ali iz već poznatih ratnih razloga automobil nikada nije završio „preko bare“.

Prema nekim pričama, stajao je u fabrici u Kragujevcu sve do 2004. godine kada je prodat. Gospodin Momirov, koji u svojoj kolekciji poseduje i jedan od retkih Yuga sa automatskim menjačem na Balkanu, je njegov drugi vlasnik i planira da ga vrati u originalno stanje.

Automobil trenutno ima oko 100.000 kilometara na satu i od kada je proizveden je jednom farban (originalna boja je bila svetlija) dok ni felne nisu originalne.

Pored automatskog menjača, ova Florida ima i neku opremu koja je bila nezamisliva za domaće tržište. To se pre svega odnosi na fabrički instaliran klima uređaj, a tu je i centralna brava kao i stakla na vratima koja se otvaraju uz elektro asistenciju.

Ispod haube se nalazi pogonska jedinica zapremine 1,4 litara koja sagoreva benzin, a isporučuje oko 70 konjskih snaga. Posebno zanimljivo i jednostavno rešenje se odnosi na samu ručicu menjača, na čiji dizajn očito nije utrošeno previše vremena.

Uživajte u fotografijama na kojima smo zahvalni vlasniku jedinstvene Floride.

Zoran Tomasović

(10496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, pa mogao bih da vas „spojim“ sa jednim „luđakom“ koji ima fabričku Floridu HDI. Prototip koji nikada nije ušao u serijsku proizvodvnju.
Kažem „ludjak“,a čovek je dobar kao duša. Bez imalo šale. Samo, vozi i voli škodu. Toliko da me nekada podseti na ono „Zar ima booljih kola od Moskviča???“

Ercegovac

Тачно се види ко је у ЈНА дужио Т-33 а ко Пинца 🙂

Ercegovac

Нема менаџера без бившег војника…

Ercegovac

Ја у кући гајим два добровољца(а да нису ни свјесни) за служење војног рока .
Када буде испраћај запјеваћу из свега гласа :
ја сам своје
одслужио двије (године)
нека служи
ко служио није .

Некада се момак у Херцеговини није могао оженити ако није служио војску , не битно коју ни чију …
Дошло вријеме …катастрофа !!!

Renault Terminator

Sluzio sam u tvom kraju,Bileca,SRO,kasarna Bilecki borci.

Ercegovac

Што би рекли ,нема даље.

У оно вријеме то је била једна од најелитнијих војних школа у Европи а изгледа и шире.

Многима то није ваљало …
А сад тражили сте , гледајте.

Renault Terminator

Cuveni poligon,Lerova kuca,dolina suza..al’ sam se natrco i naguto suzavaca?..Ali mi nije zao ni malo,ja volim vojsku,odrastao sam sa vojskom,militarista sam?,splet nekih glupih politickih okolnosti u to vrijeme su me sprecili da se skolujem u vojnim skolama a i kasnije da radim u vojsci…

Ercegovac

Да направе серијуна тв ШРО Билећки борци
Била би им гледанија него она презашећерена лимунада од ВАкадемије, макар
на куб(на ³)

Али „раја воли весело“

Renault Terminator

To tesko,ali ima nesto bar blizu Bilece,fizicki blizu,ali za obicnog vojnika u Bileci,Trebinje je izgledalo veoma daleko a razlika izmedju Bilece i Trebinja je nevjerovatna.U korist Trebinja naravno.
Ovaj film je sa te neke vojne strane kao da je sniman u Bileci,taj poligon,zgrade,krug kasarne…sve je to skoro isto kao u Bileckoj kasarni.Gledao sam ovaj film minimum 10-ak puta i ko zna koliko cu ga puta jos gledati,uvijek se nekako podsjeti na vojne dane i zivot u vojsci.
https://youtu.be/ujrYDtXfAIY

Ercegovac

Знам ,
Легендарна сцена када милицајац зауставља официра који „јури“ југићем низ Подгљивље , и официр пита :јесам ли брзо возио ?
А милицајац одговара:јок него си ниско летио …????

Renault Terminator

Da,jedinstvena scena?.
Ima ih dosta,od Cacka i hebes mu mater,do nadr.anog majora Djaje?…

Mad Max

Ja vozio niskonoseću prikolicu, 3 modela, + FAP 18 kipera, + tek tada novog kipera FAP 22 26, dajčeve i sl aute ne računam….. Za 14 meseci, 70 000km.

Ercegovac

Па ово је форум ЈНА аутојединица ?!

Marko

Imam kolegu iz okoline smedereva koji vozi floridu hdi,a ima i floridu 1.6 obe kupio nove

Nebojša

taj te laže!!! Floridu dizel HDI, nije kupio novu već je kupio od mene. Prva registracija te floride je bila KG

Mitke

Jel na Predraga mislis ? ako je tako, onda ga pozdravi ?

Dtco

E jebiga kolekcionar a dugme za klimu nikad obrisano,jasno se vidi prljavština dugogodišnja

Marko Momirov

Vozilo je fotografisano dan nakon kupovine 🙂