1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi Volvo ispred svog vremena – PV 36 Carioca
Zanimljivost dana: Prvi Volvo ispred svog vremena – PV 36 Carioca

Zanimljivost dana: Prvi Volvo ispred svog vremena – PV 36 Carioca

469
2
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena su automobili marke Volvo najpoznatiji po izuzetno visokim bezbednosnim standardima, i koji su među vodećim u automobilskoj industriji. Ali, krajem dvadesetih godina prošlog veka, švedski proizvođač je bio samo jedan u moru rivala, gde su svi ličili jedan na drugi.

Početkom tridesetih godina prošlog veka, neki proizvođači su pokušali da unesu duh promena, i to kroz izmenu dizajnerske strategije, pa su kockaste linije penzionisane, a na scenu su stupile one koju su naglašavale aerodinamični stil. To se pre svega odnosi na Ameriku, gde su stigli automobili kao što su Lincoln Zephyr i Chrysler Airflow, dok se sa druge strane okeana proslavila češka Tatra.

To je dalo ideju Volvou, da bi možda mogao da se oproba sa sličnim proizvodom. Za inspiraciju je preuzet spomenuti model Airflow, a kako se švedski automobil prodavao samo u Evropi, tako su i dimenzije to morale da proprate, odnosno morale su da budu skromnije.

To ipak ne znači da je model PV 36 Carioca bio generalno mali automobil, pa je međuosovinsko rastojanje iznosilo 2.950 milimetara, a ukupna dužina vozila je bila preko pet metara. Tokom predstavljanja, najviše pažnje je privukao spomenuti dizajn. Veliki broj Volvoovih dizajnera je bio poreklom iz Amerike pa je PV 36 Carioca delovao kao umanjena verzija vozila, izvorno nastalog „preko bare“.

Ispod haube se krio 3,7-litarski benzinac sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, a razvijao je 86 „konja“. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog manuelnog menjača. Iako je bio težak oko 1.700 kilograma, PV 36 Carioca je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 140 km/h, što je bio fantastičan rezultat za vreme u kome je nastao. Automobil je takođe bio tehnički napredan sa detaljima kao što su nezavisno ogibljenje i zadovoljenje visokih bezbednosnih standarda.

Prodaja je startovala 1935. godine i odvijaće se naredne četiri godine. Iako su novinari i potecijalni kupci imali samo reči pohvale, visoka cena je odvratila mnoge od njih, od odluke o kupovini.

Proizvođač je za svoje čedo tražio sumu od oko 8.500 švedskih kruna odnosno ok 17.200 američkih dolara ako preračunamo cifru u valutu koja nam je ipak bliskija. Dok takva cifra možda ne zvuči visoka u današnja vremena kada čak i obična Ford Fiesta više košta, tokom sredine tridesetih godina prošlog veka, se u Evropi predviđao novi svetski rat, pa kupci nisu izdvajali velike sume novca za kupovinu novih proizvode.

Volvo će na kraju prodati oko 500 jedinica i to sve u limuzinskom izdanju. Nešto kasnije firma Nordbergs Karosseri iz Stokholma će preraditi jedan od primeraka u kabriolet.

Svega godinu dana nakon PV 36 Carioce, debitovao je i model PV 51 u nešto više tradicionalnom stilu i pokazao se kao daleko veći prodajni uspeh.

Zoran Tomasović

(469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Beše to vreme kada su očito radili veoma solidna rikverc svetla …

Balkanboj

Pre bih rekao da je onaj reflektor naknadno ugrađen kao rikverc svetlo.