1. Home
  2. Prezentacije
  3. Zasijao novi Rolls-Royce Ghost
Zasijao novi Rolls-Royce Ghost
2

Zasijao novi Rolls-Royce Ghost

2.40K
2
Podelite sa prijateljima:

Savremeni sedan Rolls-Royce Ghost je predstavljen još 2009. godine, i od tog momenta je prevazišao sva očekivanja razvojnog i prodajnog tima brenda, postajući najpopularniji serijski model britanske marke. Sada je došao trenutak da se svetu prikaže veoma prestižni sedan druge generacije, i to je učinjeno upravo juče.

Kako nas kreatori ostrvske limuzine ubeđuju, novi Ghost je od prethodnika nasledio jedino „duh ekstaze“ („Spirit of Ecstasy“), malu statuu na haubi, kao i kišobrane u vratima. To ne iznenađuje, znajući da je Ghost prethodne generacije koristio arhitekturu limuzinske perjanice marke BMW. Nakon lansiranja noviteta, Rolls-Royce Ghost je skoro potpuno unificiran sa starijim sedanom pod oznakom Phantom. On je predstavljen u novoj iteraciji pre oko tri godine, o čemu smo svojevremeno detaljno pisali.

Oba modela, a tu možemo da priključimo i SUV Cullinan, deo su istovetnog inženjering potpisa koji se može iskazati kroz par reči: „arhitektura luksuza“ („Architecture of Luxury“). Ona podrazumeva aluminijumsku šasiju s panelima karoserije koji su izrađeni od istog materijala.

Međuosovinski razmak ostaje neizmenjen (3.295 milimetara), ali je standardni Ghost narastao u dužinu za 89 milimetara (do granice od 5.546 mm), uglavnom zbog više centimetara na ime zadnjeg prepusta. Širina je impozantnija za 3 centimetra, pa sada iznosi 1.978 milimetara. Istovremeno, masa praznog vozila se nije (značajno) izmenila, pa sada iznosi 2.490 kilograma, umesto negdašnjih 2.495 kg.

Istovremeno je prikazan i produženi Ghost, ali njegovi gabariti nisu jednovremeno objavljeni.

Srećom, tim stilista ostrvske marke se nije usudio poigrati s dizajnom sedana. Dakle, on je u osnovi ostao isti, ali ovaj put s manjim brojem dodatnih linija. Na taj način je dobijena silueta koja daje više dinamike automobilu.

Novi Ghost je bio prvi model koji je promovisao ideju da statua ne bude instalirana na maskih hladnjaka, već na zasebnoj, za tu namenu izrađenoj platformi na poklopcu motora. Izmeštena su dnevna svetla sa nekadašnje pozicije, a to je bilo moguće zahvaljujući savremenijem tehnološkom rešenju za svetlosni blok, koji je sada integrisao sve funkcije u jednu jedinstvenu grupaciju. Ona sadrži i laser-fosforne sekcije, dok je domet svetlosnog snopa uvećan do celih 600 metara.

Vrata će i dalje biti otvarana uz diskretnu ili pak više direktnu pomoć električnih motora, što će biti uslovljeno pritiskom na taster od strane putnika ovog sedana. Standardna postavka je takva da omogućava umerenu, pozadinsku asistenciju elektromotora u slučaju otvaranja ili zatvaranja masivnih vrata. Zapremina prtljažnika iznosi 507 litara.

Organizacija prostora, i putnička kabina generalno, slede tradiciju marke Rolls-Royce, ali tu je i nekoliko zanimljivih pojedinosti. Na primer, virtuelne spravice su se pojavile nakon promocije Phantoma. Tako je Ghost opet postao prvi model u gami koji će posedovati opcionu, karakterističnu ambijentalnu rasvetu u centralnom panelu.

Slično onomo što možemo videti na plafonu, u frontalni greben je ugrađeno 860 sićušnih diodica, direktno naspram suvozača, stvarajući efekat zvezdanog neba. Osamnaesto-kanalno pojačalo radi u sadejstvu sa 1.300 vati snažnim, markiranim muzičkim uređajem.

Razvojni tim je posebno ponosan na rezultate koje je odbacio proliveni znoj u kontekstu minimiziranja neželjene buke u enterijeru. Pažljivo su osmislili i dizajnirali ključne komponente, uključujući i okvire za sedišta, na način da njihova rezonantna frekvencija bude sinhronizovana, to jest ista.

Dodatno, upotrebljeno je više od 100 kilograma materijala namenjenog zvučnoj izolaciji. Evo jednog baš interesantnog detalja: kako bi se umanjio nivo buke uzrokovan vazdušnim strujanjem, svi kanali ventilacionog sistema su ispolirani do nivoa glatkosti koji krasi ogledalo. Celokupan koncept je od strane marketinškog tima kompanije nazvan „formulom spokoja“ („Formula for Serenity“).

Međutim, cela „fora“ se krije u tome da u Rollsu nisu želeli da naruše superiornu poziciju perjanice Phantoma, kako po ostalim, tako i po pitanju nepobedivog akustičnog ugođaja u kabini tog modela. Dakle, tišina u kabini Phantoma ostaje nedostižna za Ghost.

Novi Ghost pokreće isti motor koji se nalazi i pod haubom Phantoma. Radi se o „kanonskom“ V12 agregatu zapremine 6,75 litara, koji poseduje ispomoć dva turbo punjača koji su postavljeni direktno iza prednje osovine. Snaga dva modela ostaje identična (571 ks), ali je maksimalan obrtni momenat novajlije, prisilno limitiran na 850, spram mogućih 900 njutn metara. Zenit u razvoju obrtnog momenta se postiže već na 1.600 obrtaja kolenastog vratila.

Osmostepeni automatski menjač marke ZF je i ovde u službi, produbljujući tako saradnju između dva džina nemačke automobilske industrije (BMW i pomenuti ZF). Logika izmene stepena prenosa je u ovom modelu vezana za informacije koje obezbeđuje sistem za navigaciju, pa tako na primer, prilikom nastupanja ka uzbrdici, menjač prebacuje u niži stepen prenosa, kako bi se motor što lakše izborio sa izazovom.

I tako, reč po reč, dođosmo do ključnog momenta u prezentaciji. Novitet je postao prvi sedan Rolls-Roycea koji će koristiti sistem integralnog prenosa snage. U tehničkom smislu, radi se o kopiji tehnološkog rešenja predstavljenog u SUV-u Cullinan.

Taj sistem je učinio Ghost značajno upotrebljivijim vozilom, posebno u zimskom periodu, ali skoro da ni na koji način nije doprineo boljim numeričkim parametrima koji ilustruju ubrzanje i maksimalnu brzinu. Umesto nekadašnjih 4,9 sekundi, iz mesta do „stotke“ Ghostu sada treba jedna desetinka manje, dok je najviša brzina svejedno elektronski ograničena na uobičajenih 250 km/h.

Određeni broj inovacija se može pripisati i rezultatu rada inženjera na šasiji. Redizajniran je sistem vazdušnog oslanjanja koji je u slučaju Phantoma nazvan kao „leteći, čarobni tepih“ (Magic Carpet Ride), pa je sada dobio naziv Planar Suspension System, u želji konstruktora da pobudi asocijaciju na vazdušni saobraćaj.

Glavni trik se odnosi na primenu dodatnih amortizera koji nisu pričvršćeni na istom mestu gde i tradicionalne jedinice, već u višoj zoni dvostrukih poprečnih ramena na prednjem kraju vozila. Inženjeri obećavaju da će ovo rešenje doprineti boljoj stabilnosti na pravcu i uvećanoj dozi pratećeg komfora.

Kao što je to slučaj i kod Phantoma, sistem ogibljenja je proaktivne prirode. Stereo kamera, smeštena neposredno uz vetrobransko staklo, kontinuirano prati topografske karakteristike terena ispred vozila. Zatim se dobijeni zapis šalje aktuatorima koij krostie balas štangle kako bi promenili poziciju karoserije.

Ali, ova funkcija je aktivna samo do brzina kretanja vozila od 100 km/h. Rolls-Royce Ghost poseduje mogućnost upravljanja i putem promene ugla pod kojim se kreću zadnji točkovi, zahvaljujući sistemu postavljenom na zadnjoj osovini.

Rolls-Royce Ghost je i nakon uvođenja u ponudu druge generacije, ostao najpristupačniji model engleskog brenda, ali je opet cena nešto narasla. Model prve generacije je startovao s cenom od 190 hiljada britanskih funti, dok se novi neće moći dobiti za manje od 250 hiljada funti.

Pre nego se naježite, znajte da stariji Phantom staje najmanje 370 hiljada funti, pa Ghost definitivno neće ostati uskraćen za tražnju platežno sposobne klijentele.

AutoRepublika

(2398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Sve je luksuzno i veliko na Rolsu ali prednja laserska svjetla nebi nikako smjela baš toliko ličiti na ona iz prve generacije Škode Fabie.

s mile

kupci RRa, nisu ni čuli za Škodu …. 😉