1. Home
  2. Prezentacije
  3. Inspirisan brzim vozovima: Li Auto Mega
Inspirisan brzim vozovima: Li Auto Mega
1

Inspirisan brzim vozovima: Li Auto Mega

99
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogi kineski proizvođači su tokom proteklih ar godina pohitali da ponude nešto u segmentu luksuznih i skupocenih minivanova. Novoosnovana kompanija Leading Ideal, a koja se etablirala zahvaljujući uspešnoj gami krosovera, ni sama nije sedela skrštenih ruku. Naprotiv, sveže pripremljen MPV po imenu Li Auto Mega predstavlja drugi pokušaj brenda u plasmanu vozila ovog tipa.

Prvi trzaj se desio 2017. godine i načinjen je uz želju da se penetrira tržište taksi vozila i službe za ponudu deljenih vozila, ali do realizacije nije došlo,već je projekat okončan. Novim automobilom se cilja na posve drugačiji deo tržišta.

Mega ne predstavlja samo prosto jednozapreminsko izvođenje krosovera marke. Novi poslovni šatl poseduje neobičnu pojavu, i sudeći po izjavi konstruktora, stil je inspirisan kineskim brzim vozovima koje krasi preciznost i funkcionalnost.

Korporativni stilski potpis brenda nije zaboravljen: ujednačene trake bočnih svetala se nalaze napred i pozadi, baš kao i funkcionalno područje u obliku izvrunete zagrade, uključujući i usisnike vazduha i glavne farove.

Mega pruža padajuću liniju krova, što i nije baš karakteristično za vozila iz kategorije MPV. Dizajn je ne samo  spektakularan, već je i efektivan. Koeficijent aerodinamike velikog minivana iznosi fenomenalnih 0,215, što je bolje čak i od onog koji karakteriše sportski sedan po imenu Porsche Taycan (0,22)! Dužina Mege iznosi 5.350 milimetara, širina je 1.965 mm, dok je visina 1.850 mm. Prednju i zadnju osovinu deli rastojanje koje je dugo 3.300 mm.

Enterijer još uvek nije prikazan, ali se očekuje da će biti izveden u duhu povezanih krosovera. To bi podrazumevalo poveliki “TV” na čeonom panelu, zasebne ekrane za vozača i suvozača, projekcioni ekran i kompaktan monitor na obruču upravljača. Bogatije opremljeni primerci bi do dobili sistem autonomne vožnje Horizon Journey 5, a koji funkcioniše uz pomoć naprednog procesora nazvanog Nvidia Orin-X, kao i pomoću lidara.

Postavka enterijera Mege je prilično uobičajena za automobile iz ovog segmenta, pa tako poseduje formulu sedenja 2+2+3, dok se treći red može sklopiti. Čak i iza trećeg reda sedišta se nalazi pozamašan prtljažnik koji po dužini meri 680 milimetara, ali i koji narasta u slučaju spuštanja istih, na preko metar dužine (1.066 mm).

Izdužena zadnjica je još jedna ne tako očigledna karakteristika, ali kao takva donosi i važnu prednost. U slučaju udara od pozadi, putnici u trećem redu su bolje zaštićeni od posledica. Proizvođač tvrdi da je zona predviđena sa apsorpciju udara straga, duga čak 800 milimetara!

Dok krosoveri koje potpisuje Li Auto poseduju sekvencijalni hibridni pogonski sklop, minivan je potpuno električni. Nudi električni sistem koji radi na naponu od 800 volti, kao i dva elektromotora ukupne snage 544 KS i 542 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje do 100 km/h traje samo 5,5 sekundi.

Mega je opremljena trakcionom baterijom tipa CATL Qilin 5C, koja omogućava punjenje snage do 550 kW! Za samo dvanaest minuta je moguće dopuniti punjenje za vožnju u dužini od 500 kilometara. Tokom fabričkog testiranja, punjenje sa 6% na 80% trajalo je 11 minuta i 2 sekunde, a za to vreme baterija je dobila 77,3 kWh električne energije. Zahvaljujući odličnoj aerodinamici i optimizovanoj energetskoj elektronici, takođe je bilo moguće postići odličnu energetsku efikasnost od 15,9 kWh/100 km. Za tako veliki minivan ovo je veoma, veoma dobar rezultat. Električni Mini koji je po gabaritima i masi apsolutno neuporediv s ovim vozilom, troši samo 20% manje (iako je tri puta slabijeg motora i dvostruko je lakši.

Preliminarno natuknuta cena minivana po imenu Li Auto Mega, i to u paketu Max koji je najprestižniji, iznosi 84 hiljade američkih dolara. Ipak, konačan cenovnik će biti objavljen u decembru kada bude upriličena zvanična i zasebna promocija ovog vozila. Prvi primerci će kod kupaca u prvim danima 2024. godine.

AutoRepublika

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stara prica u novom izdanju. Onaj ogromni stub pozadi cini zadnji kraj vizuelno preteskim. Kontinualna staklena povrsina celom duzinom bila bi kudikamo elegantnija. Cx koeficijent od samo 0,215 izgleda mi nestvarno, pre svega zbog ogromnog ravno odsecenog zida pozadi, koji na sebi nema ni jedan spojler za usmeravanje vazduha i sprecavanje vrtloga, kao i zbog sasvim ravnih stranica cija forma nema veze sa aerodinamickim optimizacijama. Pre dve godine je izasla „inspiracija“ za ovaj model – Hyundai Staria. Aprila prosle godine Audi je predstavio dizajn studiju „Urbansphere“, „gradski“ miniven sa preko 5 m duzine! Zbog gorucih problema u Audiju ova studija… Pročitaj više »