1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: Škoda Enyaq iV (GALERIJA)
Premijera: Škoda Enyaq iV (GALERIJA)
12

Premijera: Škoda Enyaq iV (GALERIJA)

1.27K
12
Podelite sa prijateljima:

Češka marka je predstavila svoj prvi električni SUV. 

Dugo se govorilo o ovom modelu i sada je konačno stigao. Enyaq je prvi automobil iz porodice iV, koju će činiti samo baterijska vozila. Ovaj električni SUV postavljen je na modularnu MEB platformu VW grupacije i dolaziće u više varijanti, sa pogonom na sve ili samo na zadnje točkove, a u ponudi će biti čak i performantna vRS varijanta.

Sa dimenzijama od 4648 mm dužine i 1877 mm širine, Enyaq je negde u rangu sa modelom Octavia, no kako je u pitanju električni model sa koji zahteva mnogo manje komponenti, prostor u kabini je značajno izdašniji od standardne ponude iz C segmenta. Šta više, Škoda navodi da je ponuda prostora na nivou jednog Kodiaqa, te međuosovinsko rastojanje kod Enyaqa iznosi 2.765 mm.

Kada je reč o dizajnu, ne može se reći da je češki brend napravio neke ogromne razlike u odnosu na standardni deo game, ali je učinjeno dovoljno da se stilom ukaže da se ovde radi o jednom električnom vozilu. Nedostatak tipične rešetke ostavio je prostor za „igrariju“ dizajnera, te se ovde opcionalno može postaviti LED osvetljenje.

Škodino razvojno odeljenje posebno se posvetilo aerodinamici ovog SUV-a. Naravno, povod je dvojak – uvećanje dometa i poboljšanje performansi. Tako se Enyaq može pohvaliti odličnim koeficijentom otpora vazduha od svega 0,27 cd.

Enterijer

Kada je reč o enterijeru, češki proizvođač neće ponuditi standardne trimove, već će kupac moći samostalno da odabere šta mu je potrebno od dodatne opreme. Škoda insistira na tome da su upotrebljeni materijali nastali iz održive proizvodnje.

Centralnom konzolom dominira ogromni displej od 13 inča za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Ovaj sistem koristi i kontrolu gestovima, kao i glasovne komande. Pomalo čudno, ali ispred vozača je mali ekran dijagonale od 5,3 inča i on tumači ulogu instrumentalne table.

Škoda se potrudila da ponudi što je više moguće prostora. Tako prtljažnik ima zapreminu od 585 litara, dok se u kabini nalaze dva prostrana boksa za odlaganje stvari – jedan ispod centralne konzole od 11 litara, i drugi ispod centralnog naslona za ruke između prednjih sedišta sa zapreminom od 6 litara.

Motori i baterije

Škoda Enyaq počinje od varijante sa pogonom na zadnje točkove koja nosi sufiks 60 iV. Ova verzija koristi jedan elektromotor snage 180 ks uz bateriju od 62 kWh, što je dovoljno za autonomiju kretanja od blizu 390 km. Navodi se da pomenuto izdanje može obaviti sprint do 100 km/h za 8,7 s.

Naredni je Enyaq 80 iV koji nudi istu postavku elektromotora ali u jačem izdanju sa 204 ks, dok je kapacitet baterije uvećan na 80 kWh što mu omogućava maksimalan domet veći od 500 km. Ovakav električni SUV u stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,5 s.

Modeli koji koriste pogon na sve točkove imaju dva elektromotora i bateriju kapaciteta 82 kWh. Prvi je 80x iV i raspolaže sa ukupno 286 ks, što mu dozvoljava da do 100 km/h stigne za svega 6,9 s, uz autonomiju kretanja od 456 km.

Kruna ponude je vRS varijanta. Ovde se vozaču nudi na raspolaganje 306 ks, što prevedeno u performanse pruža mogućnost sprinta do „stotke“ za 6,2 s, dok je domet isti kao i kod Enyaqa 80x iV.

Prvi električni SUV češke marke može koristiti brze punjače od 125 kW, i prikačen na jedan takav punjač, u stanju je da napuni bateriju od 10% kapaciteta do 80% kapaciteta za 38 minuta.

Škoda Enyaq iV ulazi na tržište iduće godine i biće prvi automobil baziran na MEB platformi koji će se proizvoditi van Nemačke. Dom ovog modela biće naravno Mlada Boleslav.

AutoRepublika 

(1271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Još malo pa se prednja maska Škode i BMW-a neće mnogo razlikovati.

TNT

Ima još sličnosti: za ovog “ekektričara”, kao i za većinu drugih, osnovni model je RWD, a jači AWD. Ne znam za raspored težine napred-nazad, ali obzirom da je baterijama to lakše postići, nadam se da je 50-50. Jedino što će ova Škoda verovatno biti skuplja od BMW-a, a domet cca sat i po oštre vožnje, ako je i toliko, uz uslov da je maksimalna brzina ograničena na 180-190.

Dizajnom, Škoda kao da se potrudila da napravi pravi “sleeper car” za ljubitelje tog stila – niko ne bi rekao da ovo nije običan Kodik, Kamik…😀😀😀

Balkanboj

Kad se malo zagleda bok ove Škode mogao bih slobodno reći da je neka varijacija X3 modela. Zadnja svetla liče na neku italijansku školu, kao Alfa Giulia.
A ovaj gril elektrićara sija u mraku… jooj kakav žasu.

don

znaci, ovo naprijed mu je naljepnica grill

moron

Dizajn je meni za desetku.
Nadam se da će biti u ponudi i sa 1,0 TSI …

D_C

Nece, jer je ovo na Volkswagenovoj MEB platformi koja je strogo za elektricnu energiju. VW se opredelio za koncept gde elektricna vozila imaju sopstvenu platformu jer smatraju da se na taj nacin moze izvuci maksimalna prednost koju elektricna vozila nude u pogledu prostora, distribucije mase itd. Koliko sam upoznat (bio sam na Zenevskom salonu kada je predstavljena ID paleta od 3 vozila), platforma nije pravljena da moze da prihvati SUS motor. Inace, ne znam kako ovo izgleda uzivo ali ovako na fotografijama je prilicno po mom ukusu. Jos neko vreme da prodje i da dostignemo baterije koje omogucavaku domet od… Pročitaj više »

moron

Šalih se za SUS pogon ☺
Ali, jeste jako lepa škoda. Lepša spolja od svih do sada.

D_C

A-ha 🙂 Pa, cuj, BMW i3 se moze dobiti sa Kymco dvo-cilindricnim motorom iz skutera tako da sam mislio da se vodis time da ako moze BMW…

moron

Vidiš, to mi nije palo na pamet …
Ali, zar u i3 kao agregat za proizvodnju struje neki neki BMW bokser motor iz motocikla ? Ili je barem bio.

D_C

Redni motor sa 2 cilindra od 650ccm koji Tajvanski Kymco pravi za BMW skuter C600/C650. Da jos dodam, ugradjen u skuter taj motor razvija 60ks a u i3 citavih 35.

moron

Da sam juče umro … Mislio sam da svaki BMW koristi BMW engine …

D_C

🙂 BMW motocikli koriste pored BMW motora jos i od Austrijskog Rotaxa i gore pomenutog Kymca. Pri cemu su mnoge BMW i Rotax pogonske jedinice proizvedene kod kineskog Loncin-a a ne u Nemackoj odn Austriji kao sto bi se dalo ocekivati. A motocikl BMW G310 se proizvodi u Indiji od strane TVS. Ali BMW nije jedini jer se KTM 390 takodje pravi u Indiji (Bajaj Auto).