1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porsche Taycan ažuriran
Porsche Taycan ažuriran
0

Porsche Taycan ažuriran

65
0
Podelite sa prijateljima:

Pre pet godina, Taycan je postao Porscheovo prvo serijsko električno vozilo, a tržište je pozitivno reagovalo na njega. Po obimu prodaje pretekao je modele 718 i Panamera, a prošle godine je Taycan postavio još jedan rekord: prodato je 40.629 automobila (povećanje od 17%). Redizajnirani Taycan je sada predstavljen, što ga čini Porscheovim najmoćnijim i najdinamičnijim automobilom do sada.

Izgled Taycana se nije promenio radikalno, već selektivno. Glavna stvar je da su farovi postali malo veći, a verzije Taycan i Taycan 4S su izgubile svoje „mrlje“, zahvaljujući kojima je izgled postao „čišći“ i sažetiji.

Iako modifikacije Turbo i Turbo S zadržavaju vertikalne umetke, iako u modifikovanom obliku. Branici su redizajnirani, a trodimenzionalni natpis Porsche sa različitim modovima osvetljenja pojavio se u traci koja povezuje zadnja svetla. Paleta boja karoserije je proširena.

Enterijer se gotovo nije promenio, već je standardno obložen pravom kožom, iako Porsche nudi i ekološki prihvatljivije opcije napravljene od kombinacije Race-Tex mikrovlakana i vunene tkanine.

Kao što je ranije objavljeno, medijski sistem je dobio dublju integraciju sa uslugom Apple CarPlay i ažurirani interfejs koji poboljšava performanse i jednostavnost korišćenja. Osnovni paket uključuje bežično punjenje, pomoćnik za zadržavanje i promenu trake, konturno osvetljenje i vlasnički pomoćnik za interakciju sa infrastrukturom za punjenje.

Glavne promene se kriju u tehničkom delu. Na primer, pojavile su se nove lagane trakcione baterije. Verzije Taycan i Taycan 4S su povećale kapacitet sa 79,2 na 89 kWh, dok su varijante Turbo i Turbo S povećale kapacitet sa 93,4 na 105 kWh. Njihova arhitektura od 800 volti i povećana vršna „DC“ snaga punjenja (sa 270 na 320 kW) omogućavaju dopunu „goriva“ od 10% do 80% za samo 18 minuta.

Modernizovani su i univerzalni agregati koji kombinuju elektromotor, menjač i energetsku elektroniku. Njihova specifična energetska efikasnost i napajanje su poboljšani, a njihova vršna snaga povećana je sa 290 na 400 kW. Osnovni Taycan sa pogonom na zadnje točkove i dalje ima 408 KS, ali je vreme 0-100 km/h smanjeno sa 5,4 na 4,8 sekundi, a domet dostiže 592 km u WLTP-u.

Pogon na sva četiri točka Taycan 4S je snažniji (544 umesto 530 KS) i brži (3,7 umesto 4,0 s), ali ima manji domet – 561 km. Dva elektromotora verzije Taycan Turbo proizvode ukupno 884 KS. umesto dosadašnjih 680 KS, ubrzanje do 100 km/h traje 2,7 umesto 3,2 s, a nominalni domet je 634 km naspram 450 km za raniji automobil.

A na vrhu ponude je Taiycan Turbo S, u kome je snaga dva elektromotora povećana sa 761 na 952 KS, iako maksimalni obrtni moment nije tako značajno povećan (sa 1.050 na 1.110 Nm). Domet je 634 km, a ubrzanje do 100 km/h traje samo 2,4 umesto 2,8 s. Porsche je objavio da je ovo njegov najmoćniji i najdinamičniji serijski automobil! Čak i najekstremniji Porsche 911 Turbo S ima vreme od 2,7 s.

Naravno, sve ovo treba dodatno da se plati, pogotovo za rekordne performanse i naprednu opremu. Na primer, u Nemačkoj je čak i osnovni Porsche Taycan poskupeo sa 93.139 evra na 101.500 evra, a vrhunska verzija Turbo S je poskupela sa 197.740 evra na 209.900 evra. Zajedno sa sedanima, dostupni su i ažurirani karavani – obični Taycan Sport Turismo i povišeni Taycan Cross Turismo.

AutoRepublika

(65)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments