1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: U Arizoni pronađena neverovatna kolekcija američkih klasičnih automobila
Zanimljivost dana: U Arizoni pronađena neverovatna kolekcija američkih klasičnih automobila

Zanimljivost dana: U Arizoni pronađena neverovatna kolekcija američkih klasičnih automobila

3.81K
3
Podelite sa prijateljima:

Smatram da imam tu sreću da, posao kojim se bavim često zahteva vožnju na duže relacije, pa ne samo što imam prilike da „svako malo“ iznajmim neki automobil koji nikada ranije nisam vozio, već sam u zgodi i da upoznam mesto, državu gde živim. Iz tog razloga, izbegavam vožnju na auto-putevima i volim da putujem seoskim drumovima koji možda zahtevaju dosta više vremena za prevaljivanje planiranih distanci, ali se pri tom mnogo toga zanimljivog vidi.

Imam takođe taj običaj da često razgledam velike drvene hangare, pa i dvorišta, i da u njima primetim velikim broj klasičnih američkih automobila. Većina njih se ne može nazvati vrednim, već je uglavnom reč o vozilima koje vlasnik nije želeo da preproda kada im je istekao životni vek već ih je parkirao u hangar ili dvorište, s ciljem da ih jednog dana restaurira. Naravno, onda se „desio život“, a automobili bi vremenom propadali sve dok nisu postali potpuno bezvredni.

Slična priča stiže iz američke savezne države Arizone gde je nedavno čovek po imenu Mark Spir preminuo u 71. godini života, a u njegovoj garaži pronađena kolekcija od pet veoma poželjnih domaćih klasičnih proizvoda.

Markov otac je posedovao veoma uspešni izloženo-prodajni salon marke Ford u saveznoj državi Minesota, pa je od malena postao zaluđen automobilim iz takozvanog „muscle cars“ segmenta. Reč je o možda najpoznatijim proizvodima američke automobilske industrije koji su ostavili veoma uticajan trag tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Međutim, iako ga je otac učio da voli Ford, Markova najveća zanimacija, pa verovatno i ljubav na četiri točka, je bila oličena u marki Dodge. Teško da ga možemo kriviti za takvu odluku, to jest afinitet, pošto je Dodge ipak imao možda najbolje primerke iz sveta „muscle cars“ tokom zlatnog perioda, što će bez problema priznati i ovaj Fordovac koji vam piše ovu priču.

Ipak, početak nastanka ove kolekcije startuje baš sa Fordovim velikanom, modelom Mustang Shelby GT500KR iz 1968. godine. Reč je o ekstremnom izdanju popularnog sportiste koga je pokretao V8 motor zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara) sa preko 400 konjskih snaga. O kakvom je proizvodu reč možda najbolje svedoči podatak da slova KR označavaju King of the Road („Kralj puteva“), a Shelby je proizveo tek nešto više od 1.000 jedinica. Mark je morao da izdvoji 2.119 dolara (14.150 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca) kada ga je kupio davne 1970. godine.

Nedugo nakon što je kupio Mustanga, Mark je dobio posao kao helikopterski pilot u američkom vazduhoplovstvu (United States Air Force), a kako je posao bio dobro plaćen, tako mu je i omogućavao da poveća kolekciju automobila. Veliku ulogu u tome je imala i naftna kriza iz ranih sedamdesetih godina, pa se javnost okretala prema ekonomičnijim proizvodima, a „muscle cars“ su postali izuzetno pristupačni kao veliki potrošači goriva. Ne zamerite na blagom skretanju s teme. Želja je plemenita a odnosi se na skretanje vaše pažnje na dva divna članka o naftnoj krizi, koja ćete lako pronaći korišćenjem opcije pretraga na našem portalu.

 

 

Prvi od retkih primeraka je nosio ime Dodge Charger 500. Reč je o specijalcu za homologaciju za NASCAR šampionata iz 1969. godine, a proizvedeno je samo 392 primerka. Pokreće ga V8 motor zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre) sa 375 konjskih snaga. Charger 500 je zapravo bio jedini Markov primerak koji je proveo čitavo vreme u garaži ispod gomile starih delova, a takvo zadovoljstvo je pilota koštalo pilota samo 450 dolara (današnjih 2.790 zelenih novčanica).

Zatim dolazimo do još jednog Dodga Chargera iz 1969. godine, zatim godinu dana mlađeg Dodga Coroneta i na kraju najvećeg dragulja kolekcije – Dodga Challengera R/T iz 1971. godine. Ukoliko se pitate šta ga čini najpoželjnijim, to je svakako motor pa se ispod haube krije legendarni „Hemi“ zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) i 425 konjskih snaga. Challenger takođe stiže i sa četverostepenim manuelnim menjačem, a za njega je Mark morao da izdvoji 2.000 dolara (današnjih 12.400 dolara).

Na sreću automobila, Mark i njegova supruga su izabrali grad Tuson u američkoj saveznoj državi Arizoni, kao mesto u kom će živeti, pa je suva klima definitivno pomogla vozilima da ne propadnu previše. Kao što smo spomenuli, Charger 500 je bio pakiran u garaži, Challenger je vožen s vremena na vreme, a ostatak ove kolekcije „muscle cars“, se nalazio u dvorišu iza kuće gde je bio zaštićen od slučajnih prolaznika koji bi pitali Marka gotovo svakodnevno da li želi da proda nekog od svojih ljubimaca.

Nažalost, Mark je preminuo početkom godine, a njegova supruga je kontaktirala bliskog prijatelja i mehaničara Gerija Tejlora sa željom da automobilima pronađu novi dom.

Legendarni „muscle cars“ su trenutno u procesu osvežavanja, što znači da će biti dovedeni u vozno stanje, a zatim preprodati. Dok će neki primerci sigurno biti restaurirani, postoje i oni kolekcionari koje žele da automobil vide originalnom stanju, gde svaka ogrebotina ima priču iza sebe. Očekujemo da ih vidimo na aukciji do kraja godine.

Zoran Tomasović

(3812)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

kod mene u PK, vidim napolju jednu školjku, BMW, e sad ne znam koji je model, ali od onih starih sa dugim i uskim bubrezima, kao na modelu BMW 327, pa guglajte… napolju je ne zaštićena…

ne kapiram zašto je napolju… nit je sređuju, nit je prodaju, nit je zaštićena….

moron

Bože, kako su mi lepi. Ne znam kojeg bih odabrao … „Autići“ moga detinjstva …

Yankee

Kad idem u setnju mnogo volim da „zavirujem“ u tudje garaze, neverovatno koliko starijih auta i motora tako moze da se vidi.

Ovaj ’56 Chevrolet mi je jos uvek favorit, vidjam ga svakodnevno. Neki dekica u naselju ga poseduje.

comment image