1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kerol Šelbi & Toyota 2000GT
Zanimljivost dana: Kerol Šelbi & Toyota 2000GT

Zanimljivost dana: Kerol Šelbi & Toyota 2000GT

199
2
Podelite sa prijateljima:

Prodaja jednog automobila na aukciji 2022. godine je privukla veliku pažnju medija. Reč je o Toyoti 2000GT-u iz 1967. godine, za koji je novi vlasnik izdvojio 2,54 miliona američkih dolara. Ovaj sportista je na taj način postao najskuplji japanski četvorotočkaš u istoriji, ali iznenađenje zapravo i nije bilo povodom pitanja kako to da jedna Toyota vredi koliko i klasični Ferrari ili Maserati.

Ne, ono što su se mnogi pitali je to kako je u stvari ime Kerola Šelbija povezano za nekim modelom iz „države izlazećeg Sunca“ u vreme kada još uvek nisu dominirali na putevimal U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo na kratko analizirati kako se to desilo.

Model 2000GT je nastao u vreme kada je Toyota još uvek bila „sitna riba“ na svetskim tržištima. Dok je prodaja bila veoma zadovoljavajuća u Japanu, Toyota se još uvek borila da ostavi značajniji trag u Sjedinjenim Američkim Državama, tada najvećem svetskom tržištu. Uvozni automobili su u navedeno vreme kontrolisali manje od 5% američkog tržišta, a većina te cifre je otpadala na Volkswagenovu Bubu, pa su Japanci još uvek tražili način kako da se razlikuju.

Uz sve to, mišljenje javnosti o njima je još uvek bilo problematično iz razloga što su ratovali sa Jenkijima svega par decenija ranije. U želji da privuče pažnju medija i javnosti, otvorila se ideja o sportskom modelu, koji se možda ne bi prodavao u velikim brojevima, ali bi podigao imidž celog brenda.

Dok je Toyota razmatrala kako da napravi takav model, slične ideje je imao i Nissan. Kompanija je kontaktirala Yamahu sa željom da razvije nov motor, pošto je partner imao iskustva sa trkačkim agregatima, a ovi su odgovorili sa 2,0-litarskim benzincem sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji.

Taj motor je bio zasnovan na motoru koji je Yamaha ranije razvila za britansku firmu MG, a mogao se pohvaliti sa 148 konjskih snaga. Međutim, Nissan se povukao iz priče u poslednjem momentu, a Yamaha kontaktira Toyotu. Najveći japanski proizvođač je bio oduševljen ponudom i razvoj noviteta je krenuo sredinom 1963. godine.

Ono šta je očigledno na prvi pogled jeste podatak da je 2000GT jako ličio na Jaguar E-Type. Slavni britanski kupe i roudster se pojavio u prodaji 1961. godine i danas se smatra jednim od najlepših četvorotočkaša u istoriji. Za dizajn se postarao domaći stilista Satoru Nozaki i prednji deo je podsećao na model po imenu Toyota Sports 800, ali su krov i zadnji deo očigledno precrtani sa E-Typea.

Enterijer je takođe bio bogato opremljen, sa izuzetno kvalitetnim materijalima i dopadljivim stilom. Neki kupci će se žaliti da je bio pomalo skučen, što je pomalo iznenađujuće kada znamo da je ovaj dvosed bio dugačak više od 4,1 metra. Spomenućemo da je masa iznosila 1.120 kilograma, a izbor menjača petostepeni manuelni i trostepeni automatski. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo oko deset sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 216 km/h.

Premijera je zakazana za Salon automobila u Tokiju 1965. godine, dok je serijska proizvodnja startovala dve godine kasnije. Publika je sa oduševljenjem dočekala 2000GT, posebno zato što gotovo niko nije očekivao sličan model od Toyote. Japanski brend je u to vreme proizvodio uglavnom male i jeftine gradske četvorotočkaše (upamtite, ovo je period pre nego što je model Corolla uopšte nastao).

Međutim, pravi šok je usledio kada je najavljena cena od čak 7.150 američkih dolara ili 65.888 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Radi poređenja, spomenuti Jaguar E-Type je koštao 5.539 najmanjih zelenih novčanica (51.040 dolara), a Porsche 911S 6.790 dolara (današnjih 62.570 „zelembaća“).

Yamaha će se postarati za ručnu proizvodnju u periodu od 1967. do 1970. godine, a biće prodat tek 351 primerak. Svi su bili kupei, s izuzetkom dva roudstera proizvedenih za snimanje filma „You Only Live Twice“ o čuvenom tajnom agentu Džejmsu Bondu. Producenti su originalno planirali da koriste kupe, sve dok nije postalo jasno da glumac Šon Koneri sa visinom od 1,90 metara nikako ne može komotno da sedne.

I kako je onda Kerol Šelbi dospeo u celu priču? Pa nedugo nakon što je 2000GT debitovao na američkom tržištu, čelnici japanskog giganta su kontaktirali čuvenog tjunera i zatražili od njega da spremi sportistu za stazu. Ovaj potez i nije bio toliko neočekivan, pošto je Kerolova firma Shelby American Inc već bila zvanični uvoznik svih Toyota u američkoj saveznoj državi Teksas.

Šelbi je znao da njegov dugogodišnji partner Ford planira da se povuče iz profesionalnog auto-moto sporta posle 1967. godine, pa je sa zadovoljstvom prihvatio japansku ponudu. Ugovor je bio težak oko 500 hiljada dolara (današnjih 4,4 miliona „zelembaća“), a Toyota je isporučila tri primerka, uključujući i prvi ikada proizvedeni 2000GT.

Dva su spremljena za stazu u tadašnjoj seriji SCCA C/Production, dok je onaj treći poslužio kao rezerva. U poređenju sa drumskim modelima, trkački primerci su se mogli pohvaliti sa 210 „konja“, većim kočnicama, modifikovanim ogibljenjem, olakšanim enterijerom i posebnim grafikama.

Model 2000GT je na taj način ušao u seriju gde su već dominirali Porsche 911 i Triumph TR250, a vozačku postavu su činili Skuter Petrik i Dejv Džordan. Kerol navodno nije bio zadovoljan urađenim poslom, pošto je Yamaha već u velikoj meri iskoristila potencijal mehanike i nije bilo previše prostora za modifikacije.

Ali na kraju debitantske sezone, Toyotini vozači su zabeležili pobede na četiri trke, uz još osam puta ponovljeno drugo mesto, uz šest plasmana na trećoj poziciji. To nije bilo dovoljno da se nadmaši Porsche, koji je zauzeo prve dve pozicije u generalnom plasmanu, ali su Petrik i Džordan zauzeli treće i četvrto mesto.

Tim je imao velike planove za narednu godinu, ali se Toyota iznenada povukla iz posla. Razlog je ležao u veoma visokim troškovima serijske proizvodnje, a japanski gigant će da izgubi novac na svakom prodatom primerku i pored visoke prodajne cene. Toyota je takođe zaključila da rezultati na stazama nisu povećali prodaju, pa samim tim nisu više imali razloga da investiraju novac za profesionalni auto-moto sport.

Sva tri trkačka primerka su sačuvana. Model koji je prodat za rekordnu sumu na početku naše priče je onaj sa serijskim brojem jedan i zapravo je služio kao rezerva. Originalno je bio ofarban u crvenu boju i služio kao promotivno vozilo, a nakon trkačke karijere je završio kod privatnog kupca u Teksasu, koji ga je prefarbao u kombinaciju boja trkačkih automobila sa staza. Jedan od modela koji se takmičio je takođe kod privatnog kupca u Americi, dok je preostali vraćen Toyoti i danas se nalazi u muzeju u Tokiju.

Na kraju dana, teško je reći da li je 2000GT ostvario svoj cilj. Nije se nešto posebno pokazao na stazi i pritom se ne može pohvaliti ni komercijalnim uspehom, ali je istovremeno svima stavio do znanja ko je Toyota. A to je čini nam se ipak i bio plan…

Zoran Tomasović

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
NightRider

Malo samo ovi farovi napred ali meni je ovo dobar dizajn…

MRN

Znači, Yamaha zeznula Šelbija 😀