1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi model Subaruovog STI tima je bio Legacy
Zanimljivost dana: Prvi model Subaruovog STI tima je bio Legacy

Zanimljivost dana: Prvi model Subaruovog STI tima je bio Legacy

460
6
Podelite sa prijateljima:

U svetu performantnih kompaktnih automobila, Subaru Impreza STI je jedna od ikona industrije. Još od zvaničnog pojavljivanja u svetskom reli šampionatu (WRC) sredinom devedesetih godina prošlog veka, Impreza je osvojila tri titule konstruktora (1995., 1996. i 1997. godine), pobedila na 46 trka (deli prvo mesto sa rekorderom Lanciom Deltom) i dodala još tri šampionske titule za vozača (1995. – Kolin Mekre, 2001. – Ričard Burns i 2003. – Piter Solberg).

Japanski proizvođač je morao da proizvede dovoljan broj uličnih primeraka radi homologacije, a model se pokazao toliko popularnim da postoji do današnjeg dana. Iz tog razloga, lako je pomisliti da je Impreza bio prvi proizvod STI tima, ali to zapravo nije istina. Čast je pripala pomalo zaboravljenoj limuzini Legacy i to na japanskom tržištu.

Puno ime proizvoda je bilo Legacy RS Type RA, a iako na njemu nije bilo nijedne STI (Subaru Tecnica International) oznake, tim je uradio većinu posla sa ciljem da promoviše takmičenje u auto-moto sportu na afričkim relijima. Za razliku od kasnije Impreze STI, Legacy RS Type RA nije bio specijalac za homologaciju.

Prva generacija limuzine je debitovala 1989. godine, a da bi je reklamirao, Subaru je odlučio da je vozi po najvećim pustinjama Afrike i to na distanci od čak 100.000 kilometara. Za tako nešto je bilo potrebno svega 19 dana, što je u svoje vreme bio rekord.

Japanski proizvođač vozila je na Salonu automobila u Tokiju 1989. godine obećao i performantno izdanje, ali sudeći prema brošurama iz navedenog perioda, oznaka je trebalo da bude GTI ili Gran Turismo. Izbor je na kraju pao na RA, po engleskim rečima za „Record Attempt“ („Pokušaj obaranja rekorda“), a debitovao je 1992. godine.

Automobil je razvijao 220 konjskih snaga iz bokser agregata zapremine 2,0 litre, što je bilo dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 6,7 sekundi. Subaru je unapredio i ogibljenje, dodao pogon na sva četiri točka i agresivnije branike, a ponuda je limitirana na 100 jedinica. Povrh svega, takav model su mogli da kupe samo oni koji žive na domaćem tržištu.

Kada je celokupna zaliha rasprodata za samo nekoliko sati, STI je dobio zeleno svetlo da krene sa modifikovanjem i drugih modela kompanije. Tako da, sledeći put kada na ulici vidite Imprezu STI, shvatite da takav automobil možda ne bi ni postojao da nije bilo „kocke“ za koju ostatak sveta nikada nije čuo.

Zoran Tomasović

(460)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

100.000 km u 19 dana? Pa da se ne zaustavlja to je prosječna brzina preko 200 km/h. Provjerite vi to još malo

Japanautofan

Koja nula vise manje,nemojmo sitničariti 😂😂😂

Balkanboj

Ludo ali istinito.
comment image

xtrimi

Afrika Arizona 🙂 počinju na A

Ovako neke fore testa izdržljivosti su radili i u SAAB-u

D_C

👍
SAABovi Talladega rekordi iz 1986 i 1996. U oba slucaja modeli skinuti direktno sa produkcione trake i bez modifikacjia (zapecaceni od strane FIA pre obaranja rekorda).

D_C

Japanci su kroz istoriju imali neke ludacke modele rezervisane samo za njihovo i mozda jos neka njima bliska trzista, cak i kad nisu bili specijalne verzije. Moj tast je svojevremeno imao Toyotu Sprinter Carib (AE111) uvezenu iz Japana. Auto je bio vrlo slican Corolli karavan tog vremena, ali sa atmosferskim 1.6 motorom sa 20 ventila (5 po cilindru) koji je davao 165ks pri 7800rpm. Sto nije bilo neko cudo jer je Mitsubishi tada nudio Mirage (Lancer u Evropi) sa 1.6 V6 ali i verziju od 170ks iz atmosferskog cetvorocilindricnog 1.6 DOHC 16v motora (4G92). Naspram njih, Mazdin atmosferski 1.5 sa… Pročitaj više »