1. Home
  2. Industrija
  3. Konsultant Toyote: Nemački proizvođači primenjuju samoubilačku strategiju s električnim automobilima
Konsultant Toyote: Nemački proizvođači primenjuju samoubilačku strategiju s električnim automobilima
0

Konsultant Toyote: Nemački proizvođači primenjuju samoubilačku strategiju s električnim automobilima

5.04K
0
Podelite sa prijateljima:

Nekada jedna od vodećih ličnosti Toyote, danas u ulozi konsultanta u ovoj kompaniji, Kacuhiko Hirose, javno je kritikovao nemačke proizvođače automobila zbog njihove opsesije sa električnim vozilima. 

„Ne razumem njihovu strategiju. Ovo što rade je samoubistvo“, rekao je Hirose. On je naveo da je upućenost na samo jednu vrstu alternativnih vozila izuzetno opasna u ovom trenutku, jer još uvek nikome nije jasno koja će tehnologija odneti prevagu.

Podsetimo, Toyota je jedan od retkih proizvođača koji je ostao posvećen razvoju tehnologije gorivnih ćelija. Iako je ovo izvorno nemački patent, ipak su Japanci ti koji rade na njegovoj popularizaciji u svetu. I nemački proizvođači su neko vreme eksperimentisali sa gorivnim ćelijama, a onda su im jedan po jedan polako okretali leđa.

„Daimler poseduje zavidan nivo tehnologije kada je reč o gorivnim ćelijama, ali to ne koristi, to mi je potpuno nejasno“, rekao je Kacuhiko Hirose i podsetio da je ova kompanija daleko dogurala sa razvojem ove tehnologije, ali da se to u javnosti ne ističe niti govori.

U međuvremenu, Toyota ne odustaje od pomenutog pogonskog goriva, i nastavlja sa unapređivanjem svog modela Mirai. Unapređena varijanta ovog automobila trebalo bi da bude predstavljena na jesen, a ova verzija imaće optimizovaniji pogon i veću autonomiju kretanja.

Toyota Mirai

Japanska marka ističe potencijale vozila koja koriste vodonik i njihove prednosti u odnosu na električne automobile koje se ogledaju u kratkom periodu potrebnom za dopunu „goriva“ i većim dometom. Tako Mirai već ima automoniju kretanja veću od 500 km, što je za većinu električnih automobila i dalje nedostižna brojka.

No, uprkos svemu tome, automobil na gorivne ćelije i dalje su retka pojava u Evropi i prodaja je daleko od željene. Tako je prema podacima sajta carasalesbase na Starom kontinentu od 2016. do 2018. godine isporučeno svega 366 ovakvih vozila. To je jedan od razloga zašto Toyota na godišnjem nivou napravi svega 3.000 primeraka modela Mirai.

I pored velikih subvencija koje nemačka država daje za kupovinu automobila koji koriste vodonične gorivne ćelije prodaja tih četvorotočkaša u zemlji Germana ostaje na simboličnom nivou. U dosadašnjem delu godine u Nemačkoj je isporučeno svega 507 ovakvih automobila, naspram više od 136.000 električnih vozila.

Pa otkud onda ovako slaba prodaja modela koji koriste gorivne ćelije? Pre svega, razlog je veoma visoka cena, jer bazični Mirai staje 76.000 evra i više! Potom tu je nedostatak adekvatne strukture, odnosno stanica za punjenje, kojih prema poslednjim informacijama u Nemačkoj ima svega 84.

ID.3 je model od kojeg u Volkswagenu imaju ogromna očekivanja, ali je početak karijere uslovljen velikim problemima sa softverom

Državne subvencije i pritisak političara kao da su ponovo „odškrinuli“ vrata vodoniku kod tamošnjih proizvođača. BMW je oprezno najavio da će ponuditi i ovakva vozila, ali najranije 2025. godine i to u malim serijama. Daimler nastavlja stidljivo da radi na razvoju ove tehnologije.

Ipak, najveći nemački proizvođač – Volkswagen, doneo je jasnu odluku. Odbačene su sve druge tehnologije i fokusirani su na baterijske automobile, odnosno plug-in hibride i električne modele. Ovakva isključivost mogla bi puno koštati VW na duge staze, ali je jasno da je ova kompanija rešila da da svoj maksimum u sferi elektromobilnosti.

Kacuhiko Hirose upozorava da takvi potezi mogu imati katastrofalne poteze, pogotovo zbog činjenice da je Volkswagen, kao i većina drugih proizvođača primorana da se oslanja na dobavljače baterija. Na taj način se proizvođači baterija pitaju mnogo toga, jer imaju mogućnost da široko manevrišu.

Čija strategija će odneti pobedu pokazaće samo vreme, ali je evidentno da je u Evropi ostvaren ogroman rast potražnje za električnim automobilima.

AutoRepublika 

(5039)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments