1. Home
  2. Istorija
  3. Mercedes je svojevremeno razmatrao W18 agregat za S klasu
Mercedes je svojevremeno razmatrao W18 agregat za S klasu
1

Mercedes je svojevremeno razmatrao W18 agregat za S klasu

4.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Devedesetih godina prošlog veka nemački premijum proizvođač ozbiljno je razmišljao o razvoju W18 motora za potrebe perjanice brenda – S klase. 

Dobro ste pročitali – vodila se polemika da li ugraditi pogonsku jedinicu sa čak osamnaest cilindara u prestižni sedan. U to vreme na scenu je bila S klasa generacije W140 i Mercedes je tražio način kako da još dodatno napravi razliku u odnosu na konkurenciju.

Predlog razvojnog odeljenja, tačnije inženjera bio je da se ponudi mamutski W18 agregat. Mercedes je dozvolio da se počne sa radom na razvoju. Fenomenalnim znanjem i iskustvom nemačkih inženjera skicirana je W18 pogonska jedinica koja je bila nešto duža nego tadašnji redni „šestaci“, pa nije bilo neophodno da se menja prostor ispod haube kako bi se „upakovao“ i motor.

Kako piše Autobild, a prenosi Carscoops, Mercedes je imao u planu da ponudi dve varijante S klase sa ovim potentnim blokom. Uvodna verzija bi nosila naziv 800 SEL i trebalo je da nudi 490 ks i 750 Nm, dok je snažnije izdanje trebalo da raspolaže sa 680 ks i 800 Nm.

No, u isto vreme paralelno je tekao razvoj i druge pogonske jedinice. Na kraju se Mercedesovo rukovodstvo odlučilo da odbaci mogućnost 8,0-litarskog W18 agregata, i da prihvati drugi izbor odnosno 6,0-litarski V12 motor. Uprava je rešila da potonji motor ispunjava sve kriterijume i da će biti dovoljno dobar i performantan za korišćenje i u perjanici brenda poput S klase, i za eventualne sportski orijentisane modele.

Tako je nemačka marka odbacila mogućnost upotrebe W18 izdanja, no određena znanja koja su stekli tokom istraživanja ove pogonske jedinice kasnije su primenjena kod drugih motora, pre svega kod rednih šestaka.

AutoRepublika 

 

(4236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Jovan

Bilo je to divno doba megalomanije. Negde na vrhuncu snage GM koncerna, a pre krize i sunovrata koji su usledili, Cadillac je takodje zadivio svet konceptom Sixteen sa V16 motorom i ako se dobro secam radnom zapreminom od 13.6L…