1. Home
  2. Vesti
  3. Cene polovnjaka u Americi su više od cena novih primeraka
Cene polovnjaka u Americi su više od cena novih primeraka
7

Cene polovnjaka u Americi su više od cena novih primeraka

412
7
Podelite sa prijateljima:

Već nekoliko meseci sam u potrazi za novi(jim) automobilom, kojim bih zamenio svoju vernu, ali dotrajalu Toyotu Yaris. Zaista nemam neke velike zahteve – želim četvorotočkaša kompaktnih dimenzija, sa manuelnim menjačem (što je zapravo izuzetno teško pronaći ovde u Americi) i po mogućnosti u „Ferrari crvenoj“ boji. I tako, pre nekoliko sedmica naletim na automobil koji je kao stvoren za mene.

Godinu dana stara Honda Civic Sport, baš u crvenoj boji i s manuelnim menjačem, po ceni od 23.500 dolara. Šta nije u redu sa takvom pričom?

Pa podatak da je taj isti automobil pre 18 meseci, onda kada je bio nov, zapravo koštao 22.900 najmanjih zelenih novčanica prema kataloškoj ceni. Da, dobro ste pročitali – ovaj japanski kompakt je godinu i po dana nakon što je napustio fabriku, u stvari dobio na vrednosti za 600 „zelembaća“ umesto da sledi slovo onog nepisanog pravila da izgubi 20% vrednosti čim napusti izložbeno-prodajni salon.

Na pitanje prodavcu zašto je to tako, dobio sam odgovor „zakon potražnje i ponude, a ako nećes ti ima neko drugi ko hoće“.

Voleo bi da mogu da kažem da je moj primer jedinstven, ali zapravo situacija nije tako čudna. Sve je započelo još pre više od godinu dana kada su fabrike bile primorane da zaustave proizvodnju da bi se usporilo širenje virusa korone. Većina njih je bila zatvorena tri ili četiri meseca, a kako prodaja nije pala u velikoj meri, saloni su počeli ostajati bez zaliha vozila.

I onda kada smo se ponadali da je epidemija konačno iza nas, desila se već poznata nestašica elektronskih delova (poluprovodnika i mikroprocesora), zbog koje mnogi noviteti stoje parkirani pored fabrika, čekajući na ovaj veoma bitan deo. Odjednom su čak i oni saloni koji u zalihama uglavnom imaju preko hiljadu vozila spali na samo dvadeset ili trideset primeraka iz 2021. godine. Čak i firme koje masovno kupuju vozila za flotnu eksploataciju, kao što su kompanije za iznajmljivanje automobila, ne mogu da dobiju nove primerke pa su odlučile da zadrže one koje već poseduju dodatnu godinu dana.

Kao rezultat svega, cene polonjaka su skočile za čak 30% u prvih šest meseci ove godine, a sudeći prema informacijama sa sajta Edmunds, njihova prosečna prodajna cena je iznosila 26.457 dolara. Većinski broj onih koji su napustili fabriku tokom 2020. godine danas vredi više nego kada su bili novi, a kao što se očekivalo, u pristupačnoj kategoriji, napad predvode Honda i Toyotu.

Odličnu vrednost zadržavaju i terenci visokih performansi među kojima se izdvaja Mercedes G Klase AMG63. Naravno, poređenje polovnjaka sa novitetima možemo da vršimo samo na papiru pošto modela za 2021. godinu ima jako malo u salonima. Kada sam gore spomenutom Hondinom prodavcu rekao da za traženu cenu polovnog Civica mogu da kupim nov, odgovorio mi je nešto u stilu „mogao bi kada bi je našao, ali je trenutno nećeš pronaći u prodaji“.


Ipak, eksperti smatraju da ovaj trend neće dugo opstati i da će se cene vratiti na normalu najkasnije do kraja godine. A do tada, teško onima koji su u situaciji da moraju da zamene svoj vozni park pošto je sasvim jasno da će preplatiti svog novog ljubimca.

Na sreću, moj „radnički konj“ Toyota Yaris i posle šest godina i pređenih 260 hiljada kilometara i dalje „ide kao da je baba samo nedeljom vozila do crkve“.

AutoRepublika

(412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Pa ovde za 4 godine Kiu / Hjundai traže novca kao da je upravo iz salona izašao.

S mile

Bas sam gledao Kie, par godina stare, jake cene, oko 8 do 9 K eur.

Clio 3, 2011 -3500eur
Clio 4 2013 – 6000 eur…

Ima li logike, 2 godine, 2500e vise?

Balkanboj

Meni su najbolji oni što za 3 godine star Sportage traže 16k eura a platili ga novog 18k.

don

Najbolji su oni koji traže da platiš za kiju! 🤪

Izolujte Kinu

Nisam siguran da ce se cene srediti, jer smo bili svedoci da se na globalnom nivou prosle godine stampalo novca koliko nije unazad 20godina. Taj teret inflacije ce pasti na najsiromasnije i na obicne radnike. Trebace par godina da se situacija konacno stabilizuje, pod uslovom da se zivot normalizuje zbog korone.

S mile

Čudom sam se čudio pre desetak godina, SX4, polovan star 5god, 8000eur, a nov 12000eur. Ali…trziste..

Jednostavno, ne kupuj sad auto, pasce mu cena debelo, vec sledece godine.

I kod nas debelo usporilo, prodavci digli cene, a kupci odugovlace. Zasnjih par meseci gledam neka kola, nit mrdaju cene, nit se ona prodaju. Ko pobedi, pricace 😀

don

Tačno