1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Insignia 1,5 D – automobil od pet metara, a motor sa tri cilindra
Opel Insignia 1,5 D – automobil od pet metara, a motor sa tri cilindra
8

Opel Insignia 1,5 D – automobil od pet metara, a motor sa tri cilindra

11.10K
8
Podelite sa prijateljima:

Da li je ovo epitom apsurda moderne automobilske industrije? 

Insignia je jedan od retkih Opelovih modela koji i dalje koriste tehnologiju nasleđenu iz ere kada je ovim brendom upravljao General Motors. Većina drugih vozila ove marke prešli su na modernija rešenja preuzeta iz PSA grupacije.

Ipak, Insignia će nastaviti sa GM genima sve dok ne stigne nova generacija. Nedavnom restilizacijom napravljene su samo male, suptilne promene na vizuelnom planu, dok je što se tiče mehanike najveća novina, ali i iznenađenje uvođenje u upotrebu 1,5-litarskog trocilindarskog turbo dizel agregata.

Ovaj motor bio je u upotrebi kod manjeg modela Opela – Astre, no sada je našao svoj put i do perjanice nemačkog brenda. Pomalo čudna odluka, jer je ipak u pitanju pogonska jedinica sa svega tri cilindra, i iako su ovi postali veoma popularni u poslednje vreme kod većine proizvođača, i dalje smo skeptični povodom dugotrajnosti ovakvog bloka.

No, kod Insignije koja je u sedan izdanju duga 4,89 m, a u karavanskoj verziji čak 4,98 m, ovaj agregat razvija 122 ks i respektabilnih 300 Nm. Snaga se na prednje točkove prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača. Navedeni dizel motor u stanju je da pogura Insigniju do „stotke“ za 10,6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 208 km/h.

Prema zvaničnim podacima Opela, Insignia u sedan izdanju prema WLTP protokolu u kombinovanom ciklusu vožnje opremljena sa 1,5-litarskim dizel agregatom prosečno troši manje od 5 litara goriva.

Na papiru, sve brojke deluju korektno, pogotovo kada je reč o potrošnji, mada verujemo da su navedeni podaci isuviše optimistični. Ali, ono o čemu se ne govori jeste da li je opravdano upotrebiti trocilindarski motor u vozilu koje pripada D segmentu? Na ovo pitanje, čini se da će samo vreme dati odgovor.

AutoRepublika 

(11098)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma dobro je ovo 🙂
Ako se ne varam, pa i superb prethodne generacije je dosta dugo dolazio sa 1,6 TDI sa 105 ks i 250 Nm …

Balkanboj

Bmw se opametio, pa je izbacio 3 cilindra turbo dizel 1.5 iz nove serije 3.

Ali, kao kompanijski automobil ova Insignia sa 3 cilindra je dobar izbor. Representativno izgleda, to što nema motor se ne vidi na parkingu. I troškovi registracije i održavanja su shodno tome manji.

Zoca

Ne vidim neku drasticnu razliku izmedju nivoa tehnologije GM-a i PSA.Pa PSA nema jedan 4×4….imam informaciju da Opel razvija 1.5 benzinac za celu grupaciju kako bi zamenili sadasnji i prevazidjeni 1.6.

Bungi

Nema šta da se bojite za pouzdanost ovog trocilindraša. Zakoni termodinamike su jasni a kažu da je optimalna zapremina klipa u SUS motoru oko 500 kubika. Dakle, bolje 1500 kubika sa tri klipa nego 1500 sa 4 klipa. Manje pokretnih dijelova(klipova) znači manje trenje, manje neiskorištene energije bačeno u toplotu a to uzrokuje na kraju manju potrošnju.Da ne spominjem jedan klip,klipnjača, karika plus 4 ventila manje. Sve to puta milion proizvedenih jedinica i rezultat je jasan, ogromna ušteda i jeftinija proizvodnja.

Мирослав

Не видим шта би објективно био проблем, Шкода Карок и Камик, као и Волксваген Т – рок користе моторе од 1000 кубика бензин који имају хроничан проблем са пуцањем главе, па зашто овај модел не би имао мотор од 1500 кубика. С друге стране основна опрема за нови БМВ 4, како је најављено, биће управо мотор ове запремине, постоји ли ту проблем?

Don

Možeš li malo detaljnije napisati o tim problemima kod vw motora, to pucanje glave.

Srđan

5 meteri lima i 3 cilindra. Pa to je Wartburg 🙂

D_C

Ne bas toliko davno je Omega imala skoro 5 metara lima i u najjacoj verziji, cini mi se nekih 270Nm obrtnog momenta… Koji su se javaljali samo preko 4000 obrtaja i za koje je trebalo 3000 kubika.