1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Urban Cruiser je prepakovani Suzuki s cenom nižom od 10 hiljada evra
Toyota Urban Cruiser je prepakovani Suzuki s cenom nižom od 10 hiljada evra
0

Toyota Urban Cruiser je prepakovani Suzuki s cenom nižom od 10 hiljada evra

1.91K
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota i Suzuki su tokom proleća 2018. godine izneli u javnost podatak da su sklopili ugovor o saradnji. Veći partner je pronašao interes za potpisom sporazuma u želji da ojača svoje pozicije u Indiji, dok je Suzuki očekivao prosperitet kroz proširenje svoje ponude u Evropi, i to jačanjem game hibrida.

Prvi „zajednički“ model koji je proizašao iz ovog partnerstva, a u stvari iz ove igre lažnog predstavljanja, jeste hedžbek Toyota Glanza kao preimenovani Maruti Suzuki Baleno, namenjen kupcima nastanjenim na indijskom potkontinentu. Zatim je usledio revanš Toyote na tlu Evrope, gde je ponuđen hibridni krosover Suzuki Across. Jasno je da Suzuki nije preko noći razvio nov krosover već da se radi o „rebrendiranoj“ Toyoti Rav4.

U ovom pomalo prizemnom krugu uzajamnog ispomaganja, red je da ponovo Toyota omasti brke, pa je tako Hindusima predstavljen kompaktni krosover Urban Cruiser, koji se na jeziku u upotrebi u Suzukiju izgovara kao Vitara Brezza.

Većini je verovatno poznato da su Japanci već koristili ime Urban Cruiser. Konkretan model je bio u proizvodnji od 2008. do 2014. godine i predstavljao je varijantu krosover modela Toyota Ist i Scion xD za evropsko tržište. Kako bilo, to vozilo je bilo plod rada razvojnog tima zaposlenog u kompaniji Toyota, dok je današnji Urban Cruiser, kao što rekosmo, prerušeni Suzukijev proizvod.

SUV koji se u dužinu prostire na 5 milimetara manjoj distanci od granice postavljene na četiri metra, proizvodi se u Indiji, počev od 2016. godine, a sa Vitarom koja je nama poznata, ne povezuje ga gotovo ništa. Vitara Brezza je nedavno „provučena“ kroz postupak restilizacije, dok je postupak prevođenja u tabor Toyote, zahtevao minimalna ulaganja.

Uopšteno govoreći, samo je dizajn prednjeg dela novog krosovera originalan i može se reći da pripada Toyoti. Odbojnik i maska hladnjaka su novi i daju nešto „nabusitiji“ izraz lica Urban Cruiseru. Na Suzukiju to deluje nekako pitomije i više prijateljski. Dalje razlike se odnose na zasebne palete boja karoserije u ponudi.

S druge strane, sve hardverske komponente su identične, a to se čak odnosi na primenjenu tehnologiju rasvete. U kabini je došlo da inoviranja kolorita materijala upotrebljenog za izradu enterijera, dok su, potpuno logično izmenjene i pločice s nazivom modela. Treba reći i to da Urban Cruiser raspolaže uređajem za klimatizaciju, sedmoinčnim monitorom multimedijalnog sistema, tempomatom i senzorom za aktivaciju brisača u slučaju početka padavina.

U mehaničkom smislu su blizanci jednojajčani, zapravo su identični. Pod haubom se krije atmosferski benzinac zapremine 1,5 litara. On razvija 105 konjskih snaga, uz 138 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Njega koriste i ostali modeli iz palete Suzukija. Kod menjačke kutije, već se pušta na volju kupcu, odnosno on odlučuje hoće li to biti petostepeni ručni menjač ili četovorostepeni „automatik“.

Krosover s automatskom transmisijom može dalje biti opremljen tehnologijom lakog hibrida koja podrazumeva sistem anlaser-alternator i malenu litijum-jonsku bateriju. Pogonski točkovi mogu biti jedino oni u prednjim uglovima karoserije, dok je za oslanjanje na zadnjoj osovini primenjena polu-nezavisna osovina.

Kao što možete i pretpostaviti, Urban Cruiser će silaziti s proizvodnih traka istog postrojenja koje je zaduženo i za sklapanje primeraka s oznakama Vitara Brezza. Radi se o fabrici lociranoj u Indiji, a koja posluje unutar kompanije Maruti Suzuki.

Nova „Toyota“ će započeti prodajnu karijeru na lokalnom, u ovom slučaju indijskom tržištu, krajem ove godine. Urban Cruiser neće ni biti nuđen u varijanti koja bi u potpunosti bila pandan Suzukijevoj bazičnoj ponudi Vitare Brezze, dok se pretpostavlja da će cene preostale dve verzije biti identične onima koje je odredio Suzuki za svog takmaca. Govorimo o sumi od oko 11 hiljada američkih dolara.

Zanimljivo je naznačiti da Toyota planira da Urban Cruiser ponudi kupcima i kroz pretplatnički model.

AutoRepublika

(1912)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments