1. Home
  2. Vesti
  3. Deutz se vratio!
Deutz se vratio!
0

Deutz se vratio!

3.83K
0
Podelite sa prijateljima:

„Deutz se vraća na tržište“ – takav naslov se pojavio na zvaničnoj kompanijskoj internet prezentaciji, odnosno na vebsajtu nemačke firme. Međutim, to baš i nije u potpunosti tačno. Nemački proizvođač motora naprosto pokušava da sustigne i drži korak s konkurentskim, rivalskim firmama, a videćemo koliko će mu to poći za rukom.

Ovakve primerke modela Bam Magiruses je i dalje, nakon više generalki, moguće u kamenolomima i kopovima

U neka davna vremena, dizel motori ove marke su se mogli naći pod haubama svih tipova i klasa, kako lakih tako i glomaznih komercijalnih vozila. Pogonili su svašta: počev od lakih kombija pa sve do ogromnih kamiona i traktora namenjenih upotrebi na teškim terenima i u ekstremnim okolnostima. Čak i tada, Deutz je bio deo koncerna kompleksnog naziva: Klöckner-Humboldt-Deutz.

Kompanija je bila angažovana u proizvodnji kompletnih vozila koja su se prodavala pod markom Magirus-Deutz (fotografija iznad). Kamioni s poznatim amblemom Magirus-Deutza s bili često viđen prizor „s obe strane Berlinskog zida“, a labudovu pesmu je marka u istočnom bloku otpevala 1974. godine, isporukom deset hiljada kamiona za potrebe razvoja BAM-a. U isto doba, nemačko društvo je sa Fiatom u dogovoru, osnovalo čuveni IVECO, i na taj način otišlo direktno u istoriju, kao zasebno ime u svetu proizvođača dizel motora i kamiona.

Onda se marka Deutz izdvojila iz novoformiranog sistema i nastavila s proizvodnjom dizel motora koji su nuđeni trećim licima. Glavna karakteristika istih je bila ta što je motor vazdušno hlađen, a zbog čega je proizvod uživao na tržištima država koje su pogađale ekstremne temperature. V8 motor Deutza je razvijao 230 konjskih snaga.

Nije bila retkost da neke kompanije pribave licencu za proizvodnju Deutzovih motora, pa je tako u bivšem Sovjetskom Savezu izgrađena nova fabrika za proizvodnju ovih pogonskih blokova, i to u gradu Kustanaju. Planirana proizvodnja je dostizala do 40 hiljada dizel jedinica godišnje za potrebe motorizacije kamiona iz palete modela Ural-43223. Međutim, kompanija je nestala s lica zemlje, a Deutz je propustio priliku da realizuje značajniju ekspanziju na tržištu.

Kasnije su se pojavljivali zasebni modeli različitih marki, a koji su koristili Deutzove dizele. Tako su se nemački motori mogli naći kao pokretačka snaga kamiona marki MAZ, KAMAZ, pa čak i egzotičnih primeraka s oznakama brenda za koji je malo ko uopšte i čuo: Yarovit (gornja fotografija). Slična situacija je bila i u celoj Evropi, odnosno Nemci su isporučivali samo motore. Ukratko, motori Deutza su instalirani u traktore, kombajne, utovarivače i ostale specijalne radne mašine.

Pošto je nemački brend izgubio mesto pod Suncem tržišta teretnih vozila u Evropi, glave su okrenuli ka nepresušnoj kineskoj teritoriji. Nije ni čudo, jer su rivali Germana, oni iz kompanija IVECO i Cummins, već oformili svoje zajedničke poduhvate, s kineskim firmama, na tamošnjem tržištu.

Pre nego što je odluka o početku poslovanja u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu uopšte doneta, izvršena je detaljna analiza o tome „gde, kako i s kim“ ući u dogovor. Odluka je pala da korporacija SANY bude lokalni partner. Malo se o ovoj marki zna u Evropi, a tek ponegde se mogu videti kamioni dizalice s amblemom ove kompanije. U Kini, firma je jedna od vodećih u proizvodnji specijalnih mašina za građevinarstvo, pa tako proizvodna paleta pored kranova, uključuje i buldožere, kipere za rudnike i slične „strojeve“, što se može zapaziti i na gore priloženim vizuelnim ilustracijama.

SANY takođe poseduje i proizvodne linije s kojih silaze teška komercijalna vozila, a prometuju se uglavnom u formi „gole šasije“ na koju kasnije naručilac ugrađuje kod specijalizovanih kuća, nadgradnju prema sopstvenim željama i potrebama. Pre svega nekoliko godina su Kinezi doneli odluku da i sami uđu u proizvodnju kompletnih vozila iz segmenta teškaša, pa su ostali „kratki“ na temu dizel agregata. Tu je u priču uskočio Deutz, i eto kratke geneze razvoja ljubavnog odnosa između Nemaca i Kineza iz naše priče.

SANY Kingway

Ovaj izveštaj je inspirisan prvim plodovima zajedničkog rada. Predstavljena je nova familija teških kamiona Kingway 435. Za divno čudo, oni u velikoj meri podsećaju na konvencionalne evropske rivalske proizvode, pa čak i poseduju sopstveni pogonski sklop. Radi se o dizel motoru zapremine 12 litara koji je razvijen od strane nemačkog Deutza. Zavisno od potreba kupaca, ovaj mamutski blok će isporučivati 430 ili pak 460 konjskih snaga.

Zanimljivo, ali na ovom motoru nigde nećete pronaći natpis „Deutz“

Na kraju se mora zaključiti da je možda tvrdnja o povratku Deutza na velika vrata, blago prenaglašen opažaj realnosti. Nažalost, amblem marke Deutz, pa ni prost natpis s pomenom nemačkog brenda, nije moguće pronaći nigde na proizvodima kineskog SANY-ija.

AutoRepublika

(3827)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments