1. Home
  2. Vesti
  3. Kakva ideja za dopunu vodoničnih automobila! Predstavljen NamX HUV
Kakva ideja za dopunu vodoničnih automobila! Predstavljen NamX HUV
5

Kakva ideja za dopunu vodoničnih automobila! Predstavljen NamX HUV

493
5
Podelite sa prijateljima:

Dizajner Toms de Lusak i pronalazač Fauzi Anaja su osnivači francuskog startapa koji su krstili pod imenom NamX. O njima se malo zna, ali se obojica predstavljaju kao pioniri koji pokušavaju da na poznate stvari gledaju iz novog ugla, odnosno da na uobičajene pojave bace novo svetlo. Tako su njih dvojica odlučila da pod markom NamX osmisle vodonični automobil s neobičnim konceptom dopune goriva i isto tako nesvakidašnjim sistemom čuvanja energenta.

Pomenuti ortački duet je u priču uključio čuveni italijanski studio Pininfarina kako bi bio razvijen 4,9 metara dugačak krosover NamX HUV. Sami inženjeri su priznali da je ovo redak slučaj u kom se u stvaranje nekog automobila krenulo od stražnjice.

A tamo, pod providnim poklopcem se nalazi šest vodoničnih kapsula. Ideja je da se ovi cilindri dopunjavaju gasom u nekoliko velikih fabrika i da se zatim dostavljaju kao takvi do maloprodajnih objekata. Kupci bi dolazili do „benzinskih stanica“ i jednostavno menjali prazne kapsule (cilindre) za nove i rešena stvar s dopunom.

Teoretski posmatrano, ovo značajno olakšava i čini jeftinijom dopunu vodonikom. Ne samo da se štedi na mreži stanica za dopunu vodonikom, koje su inače ekstremno skupe za izgradnju, već se priča o dopuni gorivom i pojednostavljuje. Ako se pomenuti cilindri standardizuju na industrijskom nivou, mogu biti upotrebljavani za širok spektar namena, a ne samo za automobile. Mislimo na domaće elektrane, generatore i ostale oblasti primene. Kako bilo, konstruktori nisu obelodanili zapreminu ovakvih cilindara, a sam projekat je u veoma ranoj fazi razvoja.

Što se tiče samog krosovera po imenu NamX HUV u pitanju je poveći krosover. Pored šest zamenjivih kapsula, razvojni tim je obezbedio i statički, fiksni cilindar za smeštaj komprimovanog vodonoika, a kada su svi „depoi“ puni do vrha, energije bi trebalo da je dovoljno za autonomiju od nemalih 800 kilometara. Pogonski sklop integriše elektrohemijski generator, bateriju za čuvanje na licu mesta proizvedene električne energije i trakcione električne motore.

Sudeći po dostupnim podacima o projektu u razvoju, bazična verzija računa na zadnju osovinu kao pogonsku i na motor koji isporučuje 300 konjskih snaga. U tom izdanju bi pomenuti električni agregat nastupao kao solista i mogao bi da ubrza do 100 km/h za 6,5 sekundi, uz dostizanje maksimalne brzine od 200 km/h.

Modifikacija s obe osovine kao pogonske je izvedena upotrebom dueta električni motora ukupne snage od 550 „konja“. Zahvaljujući takvoj vatrenoj moći, krosover se do “stotke” ispaljuje za svega 4,5 sekundi i dostiže brzinu kretanja od 250 km/h. Procenjen cenovni raspon ovakvog vozila bi bio u intervalu od 65 do 95 hiljada evra.

Iz firme NamX kažu da su spremni da prihvate uplate za nabavku ovog vodoničnog krosovera, ikao bi prvi prototip primerci trebalo da budu gotovi tek na jesen, dok je masovna proizvodnja zakazana za 2025. godinu. Povrh toga, oni žele da organizuju proizvodnju u Maroku, a ne u matičnoj Francuskoj. Uostalom, odatle dolazi i jedan od osnivača, a mi da se našalimo i dodamo „da i pola Francuske“ dolazi iz te i okolnih država. Mislimo na Fauzija Anaju.

Za kraj još da dodamo da kompanija nije objavila nikakve detaljnije informacije o izvorima finansiranja za razvoj projekta, a nisu izašli u javnost ni sa tim ko će im biti podrška u inženjering smislu.

AutoRepublika

(493)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Sto rekli Englezi „Sign me up“. I ovo dobro izgleda dizajnerski vozilo. Sa boka djeluje kao bmw x6 malo. Nadam se da ce biti nesto od ovoga. Zelim im svaku srecu.

Matija

Prilicno nerazumljiv koncept sa zamenom kapsula sa vodonikom?! Vodonik se puni brzo, slicno tecnom gorivu, tako da nema nikakvog smisla ici do neke stanice za zamenu kapsula. Ova zamena bi mogla da traje duze od punjenja, pri cemu su moguce greske pri spajanju, sto bi moglo da dovede do isticanja vodonika i do zestoke eksplozije! Napajanje pomocu specijalnog prikljucka kao na benzinskoj pumpi je mnogo preglednije, jednostavnije i pouzdanije! Dizajn je ovde sekundarna stvar.

S mile

Xa, Xa, „jednostavna“ zamena cilindra.
Masa gasa i nije velika po komadu, ali sama masa cilindra, sumnjam da je mala, pa makar bili o kompozitnih materijala, tj najlaksi a najskuplji.

Zamislite rezervoar koji menjate npr sedmicno, a ogromni pritisci.

Vodonik je gorivo buducnosti, ali tehnicki uslovi za koriscenje su prilicno zahtevni.

BB

Pa isto ovako mogu i struju da prodaju „na kanistere“ 😉
Staneš na „pumpu“, vratiš stare gajbe (ili platiš kauciju 🤣) i uzmeš pune…

Matija

Vec postoji.