1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota predstavila Yaris za 2020. godinu
Toyota predstavila Yaris za 2020. godinu
2

Toyota predstavila Yaris za 2020. godinu

1.86K
2
Podelite sa prijateljima:

Američko tržište je bilo svedok velikog broja ukinutih modela automobila prethodnih meseci, a njihovo mesto u ponudi zamenjuju krosoveri. To se posebno odnosi na male gradske proizvode pa je ovo poslednja godina „preko bare“ za Ford Fiestu i Chevrolet Sonic/Aveo.

Očekivalo se da će i Toyota Yaris zadesiti identična sudbina, posebno nakon što je prošle godine prodato svega 1.940 primeraka, ali na iznenađenje mnogih japanski proizvođač vozila je upravo debitovao sa novom generacijom hedžbeka.

Tehnički gledano, model sa slike zapravo i nije Toyota već – Mazda. Da, dobro ste pročitali. Saradnje dve kompanije traje već nekoliko godina kada je limuzinska verzija Mazde2 završila na američkom tržištu, prvo kao Scion iA, a zatim i kao Toyota Yaris iA. Da li zbog niskih troškova proizvodnje ili iz nekog drugog razloga, rizik se definitivno isplatio pošto je identična strategija korišćena i na novom hedžbeku.

Najveća razlika između Yarisa i Mazde 2 je dizajnerski stil prednjeg dela. On je identičan spomenutoj Yaris iA limuzini i odlikuje ga poveća maska hladnjaka i ne baš atraktivan stil. Još jedan bitan detalj je onaj da je u ponudi samo model sa petoro vrata, a ovaj potez je očekivan pošto heč sa troje vrata nije deo Toyotine ponude već neko vreme.

U poređenju sa limuzinom, hedžbek je i za 6,2 centimetra duži. Kada je reč o enterijeru, on je direktno prekopiran sa Mazde, a proizvođač kaže da će biti izuzetno bogao opremljen. Primera radi, čak i osnovni LE model stiže sa 16-inčnim felnama, startovanjem na dugme, maglenkama, hromiranim kvakama i 7,0-inčnim monitorom na koji vlasnik može da poveže svoj mobilni telefon preko Android Auto i Apple CarPlay. Bolje opremljeni XLE model dodaje LED farove, automatsku klimu i kožom omotan volan i ručicu menjača.


Sa mehaničke strane, samo jedan agregat će biti opcija i to poznati 1,5-litarski benzinac sa više od 106 konjskih snaga. Zanimljivo je da šestostepeni manuelni menjač iz limuzine nije u ponudi, pa je tako “automatic” sa istim brojem stepena prenosa jedina opcija. Iz Toyote kažu da će potrošnja na autoputu iznositi ispod šest litara na 100 kilometara.

Kada se zna da limuzina sa automatskim menjačem košta oko 17.000 američkih dolara, heč bi trebao da bude par hiljada dolara skuplji, a prodaja će startovati do kraja godine.

AutoRepublika

(1863)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

A Evropa? Ostaje sa Toyotinim Yarisom ili dobija Mazdu2 (sto meni i nije losa ideja, s obzirom na bolje uslove odrzavanja i garancije u Toyoti).

moron

Nadam se samo da cene nove dvojke/jarića neće baš mnogo podivljati …
Al’, teško da će tako biti.