1. Home
  2. Vesti
  3. FCA ulaže u firmu u Poljskoj još 204 miliona dolara
FCA ulaže u firmu u Poljskoj još 204 miliona dolara
5

FCA ulaže u firmu u Poljskoj još 204 miliona dolara

722
5
Podelite sa prijateljima:

Italo-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler će investirati još 755 miliona zlota (203,99 miliona američkih dolara) u svoju poljsku fabriku u mestu Tihi, gde će sa proizvodnih traka silaziti budući hibridni i električni modeli Jeepa, Fiata i Alfe Romeo, izjavio je zamenik premijera te države Jaroslav Govin ranije danas.

Najsvežije ulaganje dodaje tempo prosperiteta najbrže rastućoj evropskoj ekonomiji koja se nada da će tranzicija ka elektromobilnosti pomoći da se dostignu lokalni rivali u vidu Češke i Slovačke Republike. Dakle, iako Srbija ima najnižu startnu osnovicu, odnosno bazu za obračun ekonomskog progresa, čak ni u tim uslovima ne uspevamo da ostvarimo najvišu stopu ekonomskog rasta, a naš rezultat je posebno poražavajuć ako se razmatraju apsolutne vrednosti.

“Moderni, hibridni i električni automobili marki Jeep, Fiat i Alfa Romeo će krenuti da napuštaju proizvodnih trake fabrike u gradu Tihi tokom 2022. godine,” napisao je Govin na oglasnoj tabli političara, to jest na Twitteru.

Govin navodi da bi obim investicija u tu fabriku mogao biti i obimniji, ali ništa dalje od toga nije izneo.

Fiat Chrysler, koji ima u planu 38 milijardi dolara vredno spajanje s francuskim rivalom PSA grupom, kako bi se oformio četvrti po veličini globalni proizvođač, izneo je u izjavi da su rane pripreme za proširenje i modernizaciju poljskih pogona počeli krajem odlazeće godine.

Fabrika je smeštena u južnoj Poljskoj, u regiji Šlezije i kao takva je jedna od najvećih svetskih kompleksa ove grupacije. U njoj radi oko 2.500 ljudi.

Fiat Chrysler je potvrdio da će novi hibridni i čisto električni modeli pobrojanih marki biti sklapani u gradu Tihi, što je još jedna od razlika između situacije u Poljskoj i one u Srbiji, gde najčešće političari objavljuju i najavljuju investicije, koje ne budu realizovane.

Konstruktor navodi da želi da masovnu proizvodnju pokrene u drugoj polovini 2022. godine, pri tom misleći na prvi od ukupno tri modela putničkih automobila.

Podsetićemo da se u investicionom planu koji pokriva period od 2018. do 2022. godine, FCA obavezao da uloži devet milijardi evra u elektrifikaciju, od ukupno izdvojenih 45 milijardi evra na koliko slovi celokupan plan ulaganja.

AutoRepublika

(722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ne bih ni ja ništa u Srbiji radio.

BB

Hmmm, Tihi… A gdje je Prle i ostali Otpisani?

Don

Ima se, more se..

Zoca

Sta moze da se uradi za 200 mil.pa jos dolara?