1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Sonet predstavljena u serijskom izvođenju
Kia Sonet predstavljena u serijskom izvođenju
2

Kia Sonet predstavljena u serijskom izvođenju

353
2
Podelite sa prijateljima:

Jutros po srednje-evropskom vremenu, korejski proizvođač je premijerno prikazao serijsku verziju konceptnog vozila, ranije ove godine izloženog na Salonu automobila koji se odražavao proletos u Nju Delhiju. U pitanju je subkompaktni SUV Kia Sonet. Izdanje namenjeno masovnoj montaži krasi više sličnosti s vizijom kojom se istakao koncept, a sve u nadi da će to biti dovoljno moćni argumenti kako bi se ukrao dao kolača koji u Indiji pripada rivalskim modelima koji nose oznake: Hyundai Venue, Maruti Suzuki Vitara Brezza i Mahindra XUV300.

Sonet će dobiti neka tehnološka rešenja koja Kia, prilagođavajući se siromaštvu indijskog tržišta, svrstava u rubriku „Krunski dragulji“, a to se pre svega odnosi na LED prednje svetlosne grupacije. Kao i u slučaju Seltosa, Sonet će takođe biti dostupan u paketima opreme GT Line i Tech Line. Prvi teži da vlasniku obezbedi više sportski doživljaj vozila, kako posmatrano sa spoljne strane, tako i u kabini. Prisutni su kontrastni, u crveno obojeni detalji smešteni na rešetki hladnjaka (poslednja fotografija u nizu), bokovima, kao i kontninualnim zadnjim svetlosnim grupacijama.

Pomenuta rasveta na krmi Soneta je postavljena celom širinom omalenog krosovera, na koji način se pojačava iluzija izdašnije širine gradskog automobila. Kada pričamo o iluzijama i varkama, neizbežno je pomenuti i dvostruki završetak izduvne cevi, kao da hauba krije kakav rasan šestocilindarski motor. Ali, ne krije…

Krosover Kia Sonet će ponuditi dve benzinske pogonske opcije, koje bismo u slučaju pomenutih 6 ili 8 cilindara nazvali „pogonskim orgijama“ a ne opcijama. Poklopac motora od kiše štiti atmosferski „rafinirani“ 1,2-litarski Smartstream motor, ili pak poznati 1,0 litarski Turbo GDi agregat. Konstruktor tvrdi da ni ljubitelji dizelaša, s prebivalištem negde na indijskom potkontinentu, neće ostati razočarani. Šta to tačno znači, još uvek ne znamo.

Korejci se nadaju da će kupci ostati zaslepljeni strašću kada vide šta njihov SUV iz B segmenta ima da ponudi u putničkoj kabini. Za audiofile, tu je Bose sistem sa sedam zvučnika i takozvanim „sabvuferom“ kao i LED diodama koje reaguju na ritam muzike. Kia tvrdi da je kabina Soneta veoma moderna i dinamična, što je tako postavljeno iz želje kompanije da ugodi mlađariji, od kojih se očekuju da budu perjanice tražnje za ovim modelom.

Konzolom dominira ekran dijagonale 10,25 inča, isti onaj koji koristi i Seltos, što se može ustvrditi i za dostupne opcije konektivnosti. Zahvaljujući tome, vozač biva snabdeven informacijama o saobraćaju u realnom vremenu, kao što ima i uslugu ažuriranja putnih mapa. Omladina će se svakako radovati i opciji bežičnog punjenja pametnih telefona, posebno jer ona nudi i opciju rashladne funkcije. Kabina Soneta će dobijati i prečišćen vazduh, zahvaljujući filterima koji uništavaju sudbinu bilo kakvih pretećih virusa iz okruženja.

Sonet će koristiti novu menjačku kutiju sa šest stepeni prenosa. Nosi komercijalni naziv iMT i specifična je po tome što nema spojnicu (kvačilo). Hyundai Venue je koristi već od jula, a evo je sada i u Sonetu s oznakama Kije. Proizvođač navodi da ovo tehnološko rešenje nudi najbolje iz oba sveta, jer eliminiše potrebu za pritiskanjem pedale kvačila, uz zadržavanje ushićenja vezanog za ručne izmene stepena prenosa.

Ko ne bude u fazonu da iskušava novotarije, moći će da se opredeli za starovremenski „petobrzinski“ ručni menjač, ili pak onaj sa šest stepeni (ručni ili automatski). Bogatu ponudu menjačkih kutija upotpunjava i sedmostepena automatska s dvostrukom spojnicom (DCT).

Kia podvlači da će Sonet doneti i sledeće stavke opreme na listu: šest vazdušnih jastuka, ABS sistem s EBD funkcijom, parking senzore napred i nazad, sistem nadzora nad pritiskom u pneumaticima, ESP sistem i svašta nešto što je u Evropi prosto podrazumevano zadnjih više od deset godina, a evo vidimo, probija se i da (naširoko nipodaštavanog) indijskog kupca.

Za kraj još da dodamo da će Sonet, kada konačno bude „pušten s lanca“, to jest ponuđen kupcima, morati da se suoči i sa Nissanovim urbanim krosoverom Magnite. Japanci kao konkurenti u automobilskoj industriji, nikako nisu rival za potcenjivanje.

AutoRepbulika

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Lepo bogme, ne znamo cijenu ali ovakav bi i kod nas imao potencijalne kupce.

Dikh tu kava

… али „модел“ је „издоминир’о“..