1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac predstavio svoj prvi električni proizvod
Cadillac predstavio svoj prvi električni proizvod
2

Cadillac predstavio svoj prvi električni proizvod

167
2
Podelite sa prijateljima:

Iako je možda teško doneti takav zaključak prema današnjoj ponudi, Cadillac je nekada sebe sa dobrim razlogom smatrao „svetskim standardom“. Kompanija je osnovana 1902. godine na bazi ugašene firme Henry Ford Company, a deo General Motorsa je postao sedam godina kasnije. Od tada, Cadillac je predstavljao nešto najbolje šta su „Jenkiji“ mogli da ponude i uglavnom se izdvajao po nekoj naprednoj tehnologiji.

Spomenućemo da je marka bila prva koja je ponudila „paljenje“ motora na ključ i prvi masovno proizvedeni V16 agregat, a tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka, Cadillac se mogao pohvaliti inovantnim sistemom nazvanim 8-6-4 gde je V8 motor gasio dva ili četiri cilindra. kada potreba za snagom nije postojala. Međutim, od tada Cadillac je uglavnom postojao „prepakovani“ Chevrolet gde je bilo teško opravdati premijum cenu.


General Motors sada želi da vrati svog velikana na puteve stare slave pa je Cadillacu pripala čast da bude prva marka unutar korporacije, koja će predstaviti prvo od mnogobrojnih planiranih električnih vozila. Najveći američkih proizvođač automobila želi da debituje s čak dvadeset takvih proizvoda do 2025. godine, a prema nekim pričama, možda će čak podeliti kompaniju na dve, gde bi se jedna strana koncentrisala na tradicionalne automobile, a preostala na električne. Novi Cadillac nosi oznaku Lyriq i iako je u konceptnoj formi, iz kompanije kažu da će serijski model biti sa oko 85% podudaran, i da ga u prodaji možemo očekivati do 2023. godine.

Možda Lyriq neće stići u izložbeno-prodajne salone jednako brzo kao što bi to publika očekivala, ali nam barem za sada pokazuje novi dizajnerski pravac brenda. Takav stil zapravo nije preterano drugačiji od sadašnjih krosovera kompanije kao što su XT4, XT5 i XT6, a odlikuju ga mali vertikalni LED farovi, poveća maska hladnjaka i široki otvori na braniku.


Možda najveća dizajnerska novina je viđena u zadnjem delu vozila, mada je i ovde više zapažena kao evolutivna promena, nego kao neka revolucija. To se posebno odnosi na zadnje svetlosne grupacije koje se prostiru relativno visoko, a eksperti već sada nagoveštavaju da će ovaj deo verovatno pretrpeti najveće stilske izmene do momenta kada serijski model stiže u salone.

Šanse su male da će i 33-inčne felne biti deo standardne opreme, barem u onim jeftinijim verzijama. U obraćanju medijima glavni dizajner marke Endrju Smit je najavio slične linije i kod ostalih modela kompanije. Lyriq prati i stil veoma niskog krova, što je karakteristika većine modela današnjice, a iako je možda oštećen prostor enterijera, definitivno se dobija privlačiji dizajn.

Enterijer stiže sa horizontalnim LCD monitorom od čak 33 inča. On možda nije veliki kao onaj u terencu Escalade (koji je od „dijagonalnih“ 38 inča), ali Cadillac obećava da je savremeniji i da može da pruži preko milijardu boja. Pored tog podatka, unutrašnjost nije preterano futiristička i možemo je očekivati bez većih izmena u serijskoj proizvodnji. Prostora ima za pet odraslih osoba, a linije su jako čiste i pregledne. Poruka Cadillaca je jasna i nekada je zaista primenjivo ono: „manje je više“. Tu je i 19 zvučnika i većina komandi se zadaje putem dodira, preko osetljivog ekrana.


Dok je dizajn možda impresivan, kada je reč o električnim proizvodima svima su na umu dva pitanja – koliko može da pređe sa jednim punjenjem baterije i koliko će onda toj bateriji biti potrebno vremena da se napuni. Cadillac je bio spreman da odgovori samo na neka pitanja, pa tako kaže da je ciljani maksimalni domet na nivou od oko 480 kilometara, što je značajno manje nego što krasi Tesla Model X u Long Range Plus paketu (562 km).

Da bi se baterije napunile, vlasnik će moći da koristi brze punjače DC 150 kW, ali i one kućne od 19 kW. Potvrđen je i podatak da će Lyriq pružati pogon na zadnje točkove uz opcioni prenos snage na sva četiri točka „sa performansama na umu“. Sa ovim drugim paketom opreme, krosover će imati raspored težine 50/50 i biće za oko deset centimentara niži nego sadašnji krosover XT4. Cadillac najavljuje da su njegove baterije savremenije „ultium“ i da zahtevaju oko 70% manje retkog kobalta u poređenju sa tradicionalnim električnim vozilima današnjice dok je broj, to jest dužina kablova i žica snižena za čak 90%.


Proizvođač je ponosan i na novu tehnologiju povodom predstavljanja svog „autopilota“, mada nikako ne želi da ga tako nazove, pošto pokušava da zaštiti sebe od potencijalnih tužbi nakon sudara. Baš zbog toga, Cadillac tvrdi da je sistem zapravo zamišljen kao pomoć vozaču u obavljanju zadataka upravljanja vozilom, pa iako automobil u stvari „ide sam“, što znači da održava brzinu i menja trake, vozač mora biti u stanju da reaguje ako postoji potreba.

Plan proizvođača je da u potpunosti elektrifikuje svoju ponudu do 2030. godine, a Lyriq je prvi korak, usmeren prema realizaciji tog proklamovanog cilja.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Reći za Kadilak da je prepakovani Ševrolet je isto kao reći da je Audi prepakovana Škoda.U suštini, to je tačno, mehanika je ista ili slična na istoj platformi, ali stil, završna obrada i kvalitet čine ogromnu razliku.

Yankee

Veruj mi ne cini. Jos se secam kad sam vozio Cadillac XTS i mnogi dugmici u njemu su kao iz Chevroleta Sparka. Nabiju elektroniku i prekriju kozom jeftinu plastiku, ali u sustini isto.