1. Home
  2. Prezentacije
  3. SsangYong Tivoli s novim osnovnim turbobenzincem za evropsko tržište
SsangYong Tivoli s novim osnovnim turbobenzincem za evropsko tržište
6

SsangYong Tivoli s novim osnovnim turbobenzincem za evropsko tržište

1.61K
6
Podelite sa prijateljima:

Korejska marka je proširila ponudu kada je reč o kompaktnom krosoveru. Novi motor je učinio ovaj model pristupačnijim, s tim što će kupci morati da se u tom slučaju zadovolje isključivo prednjim pogonom.

Da podsetimo, SsangYong Tivoli je debitovao krajem 2014., a prošle godine je prošao kroz restilizaciju, kada je ozbiljno transformisan, kako spolja tako i iznutra. Pored toga, model je promenio motorizaciju: tu su novi četvorocilindarski turbobenzinac radne zapremine 1,5 litara (163 ks, 280 Nm sa šestostepenim manuelnim i 260 Nm s šestostepenim automatskim menjačem), pa zatim četvorocilindarski 1.6 benzinac (136 ks i 300 Nm s manuelnim i 324 s automatskim menjačem).

U matičnoj zemlji je došlo do vidnog pada potražnje. Po izveštaju kompanije, u 2019. je prodato 35.428 jedinica, što je 19 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je takođe bio slabiji, međutim restilizovani model još uvek nije stigao do svih tržišta kojima je namenjen. Prošle godine je izvezen 9.431 Tivoli, što je minus od 36 odsto. Da bi se stimulisalo interesovanje, u ponudu je ubačen novi osnovni motor, ali on je predviđen samo za Evropu.

Neke jedinice su ubačene u cenovnike na Starom kontinentu početkom maja, ali je kompanija održala „onlajn“ prezentaciju pre neki dan. Dakle, u Evropi je Tivoli sada dostupan i s benzinskim turbomotorom radne zapremine 1,2 litra, koji proizvodi 128 ks i 230 Nm. Korejci ništa nisu saopštili povodom porekla ove jedinice. Moguće je da je ovaj agregat razvila indijska Mahindra, koja je vlasnik SsangYonga. Uzgred, u Mahindri XUV300 se nalazi 1,2-litarski turbobenzinac, a ovaj model je izrađen na osnovu Tivolija. Međutim, „Indijac“ je nešto slabiji – 110 ks i 200 Nm.

SsangYong Tivoli pogonjen 1,2 litarskim agregatom nudi se isključivo sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove, dok primerci sa starijim motorima mogu da se odaberu s Aisin automatikom i pogonom na sva četiri točka.

Na listi standardne opreme kod modela s novim motorom nalaze se prednji i bočni vazdušni jastuci, zavesasti vazdušni jastuci, automatski sistem kočenja u slučaju krajnje nužde, izbegavanje čeonog sudara i upozorenje o izlasku iz vozne trake. Tu su i audio uređaj, tempomat i naravno klima. Vrhuski Tivoli s 1,5-litarskim benzincem i 1,6-litarskim dizelom, opremljen je LED farovima, multimedijalnim sistemom s velikim ekranom osetljivim na dodir, kamerom za vožnju unazad, automatskom klimom i sistemom za praćenje mrtvih uglova.

U Nemačkoj, primera radi, SsangYong Tivoli s novim turbomotorom košta 15.490 evra, dok za model s 1,5-litarskim agregatom treba izdvojiti najmanje 16.490 evra. Što se dizela tiče, on startuje od 18.990 evra.

Tivoli i dalje ima produženu verziju, koju u Koreji nazivaju Tivoli Air. U drugim zemljama je poznat kao XLV. Ova verzija još uvek nije ažurirana, ali je maskirani prototip uhvaćen na korejskim putevima.

AutoRepublika

Izvor: Kolesa

(1612)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Gledam slike, i taman da kažem – Ljudi, pa ovo i nije tako ružno, kad eto slike zadnjeg kraja.
Greota, mukica mala.

Bungi

Sangjong je solidan komad lima po umjerenoj cijeni.Koliko je bio ružan njihov veliki MPV Rodius, ovaj model mu dođe kao mis univerzuma.

Balkanboj

Par kuća dalje u mom komšiluku ima jedan Rodius… Grdan li je…

moron

Motor 1,6 sa 136 ks i 300 Nm?

TNT

Mislim da je autor pogrešio – to je verovatno dizel, tako i piše u poslednjem pasusu za 1,6.

moron

U pravu si. Moje izvinjenje za prethodnu nevericu …